Samlere viser samlinger i Gudhjem

Samlere viser samlinger i Gudhjem
Tre af Plade-Bent 60’er lp-covers – der udstilles 28. Søndag 24. november kan man høre ham fortælle om dem i en samtale med Steffen Brandt. Foto: Gudhjem Banken
KULTUR | Torsdag 31. oktober 2024 • 19:00
Holger Larsen
Journalist
KULTUR | Torsdag 31. oktober 2024 • 19:00

Gudhjem Banken åbner på søndag en udstilling med private samlinger i en kunstnerisk opsætning.

Jo Dam Kærgaard har inviterede samlere og deres samlinger med på udstillingen "Det vi samler – samler os" i Gudhjem Banken i november.

Billedkunstner Jo Dam Kærgaard kunne tidligere i år fejre 10 års jubilæum, idet hun overtog den tidligere bank i Gudhjem i 2014. Huset i Brøddegade 6 fungerer som galleri, hvor Jo Dam Kærgaard har været vært for mange forskellige udstillinger og projekter.

Det bliver anden gang, man i galleriet kan opleve private samlinger i en kunstnerisk opsætning. Første gang var i november 2022.

– Det var en stor succes, og derfor har jeg kastet mig ud i at lave en ny version i 2024. Det er et kolossalt stort, men også sjovt arbejde, siger hun.

Jo Dam Kærgaard har, ud over at sætte udstillingen op, interviewet alle deltagere.

– Det er der kommet nogle forunderlige og mange overraskende historier ud af. Jeg oplever, at det først er i vores samtale, at det rigtigt går op for samlerne, hvilken værdi der ligger i, at de, måske mere eller mindre bevidst, har samlet på noget. Det er netop i formidlingen af samlingerne, at de bliver relevante for også ikke-samlere. Med andre ord har alle muligheden for at få sig en gratis oplevelse ud over det sædvanlige, siger Jo Dam Kærgaard i en pressemeddelelse.



"Rugaards eventyrlige Kina & den russiske forbindelse". Foto: Gudhjem Banken

 

Skoleelever fra Rønne

Nogle af samlingerne er fra folk, der selv har taget kontakt, andre er nogen Jo Dam Kærgaard har opsøgt. Det gælder for for eksempel billedkunstlinjen på Åvangsskolen i Rønne. Her har 14 elever i grupper, lavet seks uroer med ting de enten samler på, eller har samlet til mobilerne.

Det er sket i samarbejde med deres billedkunstlærer Birgitta Eriksson, der selv deltager med en uro. Til udstillingen bidrager hun også med fundne ting, som hendes mand, naturformidler Per Ketil, efterlod sig. De udstilles sammen med nogle af hans mange notesbøger, som han altid havde på sig, når han gjorde sine betragtninger i naturen.

Espen Nordenhaug Brandt, Bornholms unge vikarpræst så Jo Dam Kærgaard i en tv-udsendelse, hvor han fortalte om sit analoge fotografi. Hun tog kontakt til ham, og nu hænger der fotos og fortælling om præstens passion.

Det var Steffen Brandt, Jo Dam Kærgaards mand, der foreslog at Plade-Bent (Bent Andersen, MusikExperten i Rønne) skulle deltage og mere specifikt med lp-covers fra 60’erne. Dem har Plade-Bent udvalgt fra sin private samling der tæller 5.500 lp’er.



Bog-mobile af Anders og Sirle. En af seks uroer, som 13-15-årige elever fra Åvangsskolens billedkunstlinje har lavet til udstillingen. Mobilerne bliver en del af deres eksamen. Foto: Gudhjem Banken

 

Musiksnak med Plade-Bent

Andre samlinger og fortællinger har overskrifter som "Rugaards eventyrlige Kina & den russiske forbindelse", "Ting-elskerne", "Dyrenes parade", "Ih, hvor vi tramper" og "Søde Helle".

Besøgende kan gætte og lege med på flere ting, og børn og unge tilbydes en quiz.

Der bliver flere særarrangementer. På åbningsdagen, søndag den 3. november, kan man møde samlerne, og det kan man yderligere et par gange i løbet af november.

Senere bliver der en præsentation af årets "Jul på Bornholm", og man kan møde Plade-Bent i samtale med Steffen Brandt.

Udstillingen er støttet af Bornholms Brand og Bornholms Regionskommune, og der er gratis adgang.

Udstillingen er åben 3.-29. november.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT