Samlere håber på strøgkunder i indkøbscentret

Samlere håber på strøgkunder i indkøbscentret
Steffen Gerdes, formand for Bornholmske Samlere, er selv en inkarneret Disney-samler. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 21. SEP 2022 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
21. SEP 2022 • 15:30

Foreningen Bornholmske Samlere fejrer 25 års jubilæum med en udstilling i Snellemark Centret lørdag den 24. september.


Tændstikæsker, barbiedukker, Disney-ænder og -mus, gamle bøger på dansk, modeltraktorer, glansbilleder, reklamekuglepenne, entreprenørmaskinebrochurer, bornholmske postkort og julekort, transistorradioer, øletiketter, folkevognsbobler, Lego, sjove tepotter...

Man kan samle på meget, og det gør de omkring 50 medlemmer af foreningen Bornholmske Samlere, som til efteråret fylder 25 år.

Fødselsdagen markeres ved en jubilæumsudstilling i Snellemark Centret i Rønne lørdag den 24. september, hvor nogle af medlemmerne møder op for at vise, hvad de samler på og gerne fortæller lidt om deres interesse.

– Vi bliver i hvert fald 12-15 udstillere, oplyser samlerforeningens formand, Steffen Gerdes fra Østermarie.

Samlerne spreder sig rundt i centret, hvilket også ganske godt kan illustrere den bredde, man har i foreningen.

– Vi har ikke nogle begrænsninger i foreningen. Men man kan sige, at kommer der nogen inkarnerede filatelister eller møntsamlere, skal de nok over i frimærkeklubben eller møntsamlerforeningen i stedet for, siger Steffen Gerdes.

Hobby & Fritid

Foreningen har sin oprindelse i udstillingerne Hobby & Fritid, som fandt sted i en årrække fra midt i 1990’erne til og med 2001, hvorefter udstillingssamarbejdet ophørte.

Der var på et tidspunkt over 30 foreninger med i samarbejdet, og i de bedste år rundede besøgstallet 1.000 over en weekend.

Ved udstillingen i 1996 deltog tre individuelle samlere. Jens Rehfeld viste folkevognsbobler, Torben Rønne-Larsen (der døde i 2020) sine bryggerisouvenirs og nytilflyttede Steffen Gerdes havde nogle af sine Disney-ænder og -mus med. De tre var også med året efter, hvor de blev enige om, at der måtte være flere samlere end dem på Bornholm. Det førte frem til ideen om at etablere en forening, som blev en realitet den 12. november 1997.

Steffen Gerdes blev valgt som formand og Bjarne Borggaard som kasserer. De to har siddet på posterne i samtlige 25 år og udgør sammen med Jens Rehfeld den trio, der har været med fra start.

 


Formålet

Formålet med Bornholmske Samlere beskrives i foreningens vedtægter:

Formålet med foreningen er at skabe/udbygge kendskabet til den enkelte samlers samlerområde samt forøge samlerens muligheder for tilgang af nyt samlermateriel.

 

Har været over 70

Stifterne af foreningen fik ret i, at der er flere samlere på Bornholm, og på et tidspunkt har man været over 70 medlemmer.

– Ret hurtigt, faktisk allerede inden det første byttemøde, kom medlemstallet op på 26, og der blev allerede fra starten udsendt små nyhedsbreve op til møderne. Det første "rigtige" byttemøde blev holdt den 10. februar 1998 på Lysthuset (på Lille Torv i Rønne), som var foreningens base de første år. Senere var vi i en årrække i salen på Rønne Bibliotek, indtil vi rykkede til Sønderbo. Nu er vi dog igen tilbage på biblioteket.

– Mange af vores medlemmer er lidt oppe i årene, så nogle falder fra. Men heldigvis får vi også tilgang af yngre medlemmer, siger Steffen Gerdes.

Det er typisk i forbindelse med udstillingerne, at foreningen har held til at hverve nye medlemmer. Der har været været mange udstillinger i løbet af årene, dels egne udstillinger og dels udstillinger, hvor arrangørerne har spurgt samlerne, om de ville være med.

– Hvem husker ikke, da vi i Nyvest-Centret var flere udstillere end besøgende? Uheldigt, da køkkenet havde smurt masser af ostemadder og bagt wienerbrød til mange flere. Til gengæld blev vi nærmest rendt over ende i Snogebæk, da Folkets Hus lagde lokaler til. Vinden gjorde, at et krydstogtskib havde ankret op ud for Nexø, og flere turistbusser kørte til Snogebæk, hvor blandt andet det internationale publikum lagde vejen forbi og kiggede på samlernes udstillinger, fortæller Steffen Gerdes.

 

Der er en stor bredde af samlinger i foreningen – med blandt andet påklædningsdukker. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

 

Håber på strøgkunder

– De seneste år har vi holdt vores udstillinger i Rønne Idrætshal, afbrudt af corona, med varierende, men trods alt, lavt besøgstal. Så da vi nu skal fejre vores 25-års jubilæum, lægger Snellemark Centret gulv til. Det er mere centralt, så vi får forhåbentligt besøg af nogle strøgkunder, som vi ikke har set i hallerne, siger Steffen Gerdes.

– Det været 25 sjove år, som forhåbentligt har givet udbytte til de fleste samlere. Det er altid sjovt at bytte, og normalt er der ikke penge mellem samlere, men nogle gange må man bytte med en pengeseddel, slutter Steffen Gerdes.DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 03-12-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Søndag eftermiddag - mandag morgen: Søndag nat nærmer vi os igen 2 kr./kWh. Priserne svinger lige omkring eller under 2,20 kr./kWh alt inkl. Det er mellem 00 og 06, at du kan hente en ekstra besparelse. Opdateret søndag 13.02. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning