Sådan finder du urten til Danmarks bedste livret

DELUXE | KULTUR | Søndag 24. april 2022 • 07:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 24. april 2022 • 07:30

Selvom den egentlig først rigtigt peaker i juni, så ser man den overalt allerede – man skal bare holde øje med de små lækre, spæde skud.

Normalt lægger man først mærke til løgkarsens hvide blomster og siden de flotte hjerteformede blade, men blomsterne er slet ikke kommet frem endnu.

Løgkarsen gror nærmest overalt – lige fra haver til løvskove og parker. Faktisk kan man finde den næsten hele året, men den er mest anvendelig omkring juni.

Der er næsten ikke grænser for anvendelsen af de flotte planter: Pestoer med forskellige nødder og oste, til de fineste lysegrønne olier, pynt til smørrebrød, og der er sågar nogen, der pakker fisk ind i bladene, før de griller dem. Men jeg synes, at de er bedst helt friske.

Smagen er lækker. Nogen mener, at der er en lille hvidløgsnote, men jeg mener, at de smager mest som navnet antyder: nemlig af løg og karse.

Jeg er vild med den urt. Når jeg går tur med hunden langs med åen – lige der, hvor den slår et knæk – så står der løgkarse i store mængder. Det er et meget pænt syn, når solen skinner ned gennem de grønne blade og får vandet i åen til at glimte. Jeg kunne være tilbøjelig til at tage favnfulde af de aromatiske urter med hjem, men faktum er, at smagen er ret flygtig og bladene hurtigt kommer til at se lidt trætte ud.

Jeg har ofte brugt løgkarse til fødselsdagsmiddage, hvor den vækker opsigt med sin raffinerede smag og fine hvide blomster. Den går godt til både kød og fisk – faktisk kan den også peppe en salat grundigt op.

Hvis jeg skal prale lidt: I 2013 deltog jeg i en landsdækkende konkurrence på TV2, der handlede om at finde Danmarks bedste livret. Min ret bestod af braiseret og glaseret svinebryst med en relish af havtorn, friske ærter og en ordentlig bunke løgkarse. Da jeg i den indledende runde serverede den for dommerne, udbrød Søren Gericke, der var en af de tre dommere: "Vi kan ligeså godt gå hjem nu – denne her ret vinder hele konkurrencen". Min ret vandt da også på Bornholm, og da finalen skulle stå i Gilleleje senere på sommeren, vandt den også der.

Retten skulle serveres for alle tilskuerne (altså bare som smagsprøver), og der skulle et løgkarseblad på alle serveringerne. Det var heldigt, at det smagte så godt, for bladene, som jeg havde plukket dagen før, var noget trætte i det.

 


Hvide asparges med havtornhollandaise

3 asparges per person

4 æggeblommer

1 dl havtornsaft – hvis du ikke har gemt fra efterårets høst, så kan det købes hos Høstet.

100 g smør

Løgkarse, som du har stjålet fra naturen

 

Skræl aspargesene og knæk enden af.

Damp dem møre i vand med lidt salt.

Kasser det meste af vandet og tilsæt havtornsaften.

Smelt smørret og lad vallen bundfælde.

Tilsæt æggeblommerne og legér massen over varme under kraftig pisken.

Pisk nu det smeltede smør i massen.

Smag til med salt og peber.

 

Anret som på billedet øverst og pynt med løgkarsen.

TIP: Hvis man vil have en mere intens smag, så kan man hakke bladene fint og komme dem i sauce lige inden anretning.

 

 

Jeg har også lavet en sandwich, men den behøver jeg næppe at komme med en opskrift på. Den er fyldt med avokado, tomater, en masse løgkarse og den bliver bestemt ikke dårligere af et spejlæg.

 

 

 

Beskrivelse med karakteristiske kendetegn

Løgkarse er 40-100 centimeter høj og hører til de korsblomstredes familie. Stænglen er ugrenet eller med få grene. Bladene er nyre- til hjerteformede nederst, mere spidse opefter, med groft tandede, tynde og ofte skinnende blade. Blomsterne er hvide og 4-6 millimeter brede. Skulpen er 3-6 centimeter lang, 2 millimeter bred og nærmest firkantet. Blomstrer i maj-juni.

Løgkarse er toårig og ganske almindelig på fugtig og næringsrig bund i løvskove, parker, krat, hegn, skovbryn og i haver. Ofte ses bestande, hvor de unge førsteårsplanter står mellem blomstrende toårsplanter.

Indholdsstoffer: Planten indeholder sinigrin og sinapin, der kendes fra sort sennep, en række æteriske olier samt A- og C-vitamin.



FÅ ABONNEMENT