Rønne Theater: En enestående forestilling om generationer af glade amatører

Rønne Theater: En enestående forestilling om generationer af glade amatører
Svend Kramp er tidligere formand for Foreningen Bornholm. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
KULTUR | Onsdag 6. december 2023 • 05:30
KULTUR | Onsdag 6. december 2023 • 05:30

Rønne Theater har i år 200 års jubilæum og er ikke alene Danmarks ældste fungerende teaterhus, men måske også Europas. Her fortæller Svend Kramp om teaterets højdepunkter.

Du har sammen med Amanda Stevne Pihl fra Bornholms Ø-Arkiv skrevet en artikel i ”Jul på Bornholm”?

– Ja teaterets 200 års jubilæum skulle markeres, så vi fandt noget materiale, blandt andet i Søren Kabells store skrift om de første 75 år, og så var det naturligt at bringe det i øens kulturhistoriske årsskrift. Rønne Theaters rige historie har stadig noget at lære os: ”Lær Viisdom af Livets Optrin”, som der står over scenen.

Hvordan startede det hele?

– En gruppe unge mennesker fra Rønne fandt i 1818 på at opføre brudstykker af Ludvig Holbergs ”Jean de France” i gaderne i Rønne til fastelavn. Det blev en stor succes, så de spillede hele stykket på loftet i en af byens store ejendomme. Og succesen fortsatte, så de flyttede til hjørnesalen i en gammel købmandsgård i Østergade. I foråret 1823 besluttede de så at bygge et teaterhus på en del af gårdens jord, udbød salg af aktier og fik dem solgt, så huset kunne bygges og indvies med premiere 30. november 1823.

Hvem stod i spidsen for teatergruppen?

– Det gjorde Caspar Wolffsen, en Rønne-horra, der som ung tog ud at sejle, og da søkrigen mod England brød ud i 1807, fik han et kaperskib sammen med sin bror og fik kapret 30 engelske handelsskibe. Det tjente han godt på og blev udnævnt til Ridder af Dannebrog. Efter krigen blev han fisker og smugler, senere udnævnt til tolder i Rønne og toldinspektør for hele Bornholm. Ridder Wolffsen var en meget kendt og selskabelig mand, der en tid var direktør for teateret og spillede op mod 80 roller. Han døde i 1836 og er begravet i Rønne.

Hvem var aktionærer i teaterhuset?

– Det var byens borgere af alle erhverv. Det er med til at gøre Rønne Theater specielt, at det blev bygget og drevet af byens borgere, mens de fleste andre gamle teatre er oprettet af konger eller slotsejere. Mange købte én aktie af 10 rigsdaler, nogle fem eller ti, mens byens fineste embedsmand, byfoged og cancelliråd Jacob Pingel, købte 25 aktier. Han boede i den store ejendom på nordsiden af Store Torv, og Pingels Alle er opkaldt ham.

Hvad blev der spillet på teateret?

– Tidens danske og udenlandske skuespilforfattere: Holberg, Heiberg, en dengang meget yndet tysker Kotzebue og mange andre. Der blev spillet mange stykker, for hvert af dem blev kun prøvet få gange før generalprøven og premieren og så ikke mere.

De første mange år var det teaterets egne amatører, der spillede, efterhånden kom der også omrejsende professionelle grupper.

Der bliver også spillet bornholmske dialektkomedier. Hvordan begyndte det?

– En bornholmsk teologistuderende, Lauritz Wessel, skrev en komedie ”I Piblamarken” om forviklinger for ung kærlighed, og den blev opført i 1910 i Rønne – med stor succes. Wessel skrev en komedie til, men da han fik præsteembede, forbød han, at de blev opført, så længe han levede. Så det måtte vente, til han døde i 1939. Imens havde andre forfattere skrevet bornholmske komedier, som derefter blev en af grundstenene i teaterlivet i Rønne. Og Bornholmsk Amatørscene er stadig aktiv.

Men der har været andre amatørteatergrupper på Bornholm, i 1950-70’erne op til otte grupper rundt om på øen, som også spillede i Rønne.

Hvordan har teaterets økonomi været gennem årene?

– Omkring 1850 gik det godt, så teateret blev bygget ud, og i 1870 blev hjørnesalen købt til ny hovedindgang og foyer. Men omkring 1900-1920 forfaldt huset, så man måtte leje kælderen ud til oplag af blandt andet sildetønder. Den tids mest aktive mand på teateret, doktor Søren Kabell, ville helst rive den gamle forfaldne lade ned og bygge et nyt teater et andet sted. Men et andet medlem af bestyrelsen, Sofie Madsen – gift med tøjhandler Simon Madsen – kæmpede imod og fik skaffet penge til en renovering af teateret til 100-års jubilæet i 1923. De næste mange år gik det dog ikke meget bedre for økonomien, som blev reddet ved at leje hjørnesalen ud til fester og andre sammenkomster – med køkken i kælderen. Men i 1970 satte amtslægen stop for det: Køkkenet var sundhedsfarligt at bruge. Så det endte med, at Bornholms Amt overtog Rønne Theater i 1972, og derfor er det nu ejet af Bornholms Regionskommune, ledet af en bestyrelse.

Om Svend Kramp

Alder: 80 år, født ”ovre”, opvokset i Aakirkeby, student i Rønne 1961.

Uddannelse: Uddannet journalist, har arbejdet på DR Bornholm og DR Radioavisen.

Bopæl og civilstatus: Bor i Knudsker med sin kone, har syv børn og ti børnebørn.

Fritidsinteresse: Arkæologi og historie, har også sunget en del i kor.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT