Næste dag forberedes
Det betyder dog ikke, at hans arbejdsdag er slut. Nu skal der gøres rent og næste dags røgning forberedes, inden det bliver fyraften.
– De fisk, som skal røges i morgen, gør jeg klar, jeg renser og skærer ud, sætter dem op på rammer, og så står de på køl til i morgen.
I gamle dage var der kun gang i røgerierne i højsæsonen, mens det også var sæson for den bornholmske sild. I dag er det for længst slut med østersøsild. Røgeriet får råvarerne fra både Nordsøen, Kattegat og Øresund. Niels Kowskys favoritsild er den fra Øresund. Fordi den er lille og er den, der mest ligner østersøsilden, som selvfølgelig var nummer et.
Niels Kowsky mener ikke længere, at det er noget tema for turisterne, at røgerierne ikke kan diske op med lokale råvarer.
– De fleste ved det efterhånden, og folk kan jo selv se, at der ikke er nogle fiskekuttere i havnene, siger han.