I sidste uge harcelerede jeg lidt over, hvilke fødevareprodukter der kan kalde sig bornholmske, og hvornår noget er en ekstra god spiseoplevelse. I denne uge vil jeg, fordi det er blevet december, være ekstra positiv. Det skal nemlig handle om en gammel kending – nemlig cider. Jeg håber, at I har lavet en god portion, for vi skal bruge noget i denne uges opskrift, der ligesom kan sætte julen i gang med manér. Vi skal nemlig lave en slags glögg, som vil være frygtelig lækker at servere til en gang æbleskiver, vanillekranse eller marcipangrise på søndag, når det første lys i adventskransen skal tændes.
Derfor håber jeg, at de gamle vinballoner står og bobler livligt i bryggerset, eller måske er cideren allerede tappet på flasker, så man kan byde alle dem, der kommer på julevisit på en lille forfriskning og samtidig prale af at være med på “stop madspild-bølgen”.
Som vi også var inde på, da det handlede om cider i uge 41, så er det ikke sikkert, at man rammer plet i forhold til smagen første gang. Hvis det er tilfældet, så er det bare med at få lavet en ordentlig bunke af denne “gløgg”.
Men inden vi sætter gang i den slags, så skal vi lige en tur til USA - egentlig måske mest Kentucky, hvor der er en stor tradition for bourbon. Bourbon er jo som bekendt en slags whisky, som er fremstillet af en kornblanding, hvor minimum 51 procent består af majs. Majs indeholder som bekendt en del stivelse og kan derfor destilleres til en højere alkoholprocent, og smagen kendetegnes ofte ved at være ret sød.