Rasborg laver ulovligheder: Hjemmebrændt og cider til jul

Rasborg laver ulovligheder: Hjemmebrændt og cider til jul
DELUXE | KULTUR | Søndag 3. december 2023 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 3. december 2023 • 05:30

I denne uge skal vi lave ciderglögg til første søndag i advent, som kan sætte julen i gang med manér.

I sidste uge harcelerede jeg lidt over, hvilke fødevareprodukter der kan kalde sig bornholmske, og hvornår noget er en ekstra god spiseoplevelse. I denne uge vil jeg, fordi det er blevet december, være ekstra positiv. Det skal nemlig handle om en gammel kending – nemlig cider. Jeg håber, at I har lavet en god portion, for vi skal bruge noget i denne uges opskrift, der ligesom kan sætte julen i gang med manér. Vi skal nemlig lave en slags glögg, som vil være frygtelig lækker at servere til en gang æbleskiver, vanillekranse eller marcipangrise på søndag, når det første lys i adventskransen skal tændes.

Derfor håber jeg, at de gamle vinballoner står og bobler livligt i bryggerset, eller måske er cideren allerede tappet på flasker, så man kan byde alle dem, der kommer på julevisit på en lille forfriskning og samtidig prale af at være med på “stop madspild-bølgen”.

Som vi også var inde på, da det handlede om cider i uge 41, så er det ikke sikkert, at man rammer plet i forhold til smagen første gang. Hvis det er tilfældet, så er det bare med at få lavet en ordentlig bunke af denne “gløgg”.

Men inden vi sætter gang i den slags, så skal vi lige en tur til USA - egentlig måske mest Kentucky, hvor der er en stor tradition for bourbon. Bourbon er jo som bekendt en slags whisky, som er fremstillet af en kornblanding, hvor minimum 51 procent består af majs. Majs indeholder som bekendt en del stivelse og kan derfor destilleres til en højere alkoholprocent, og smagen kendetegnes ofte ved at være ret sød.

Bourbon skal lagres på nye, brændte egetræsfade, og der må ikke tilsættes farve eller smagsstoffer.

Faktisk skulle man ikke tro det, men der er meget strengere regler for, hvornår man må kalde sit produkt for en bourbon, end der er for whisky.

I dag skal det så handle om et fødevareprodukt, der i den grad må siges at være bornholmsk, det er ikke på markedet endnu, men I kan godt glæde jer. Jeg har været så heldig at få en lille prøve på det. Det er nemlig bourbon, der er lavet af bornholmsk korn og majs. Det er Bornholms Destillery, der inden længe barsler med det nye produkt.

Råvarene er bornholmske, spitten er både gæret og destilleret på øen, og Martin, der er hovedmanden bag det hele, hedder Kofoed til efternavn. Her kan da vist ikke være nogen tvivl om produktets oprindelse.

Under forbudstiden i USA blev der lavet en del bourbon på hemmelige destillerier rundt omkring i skovene i Kentucky, det forgik under primitive forhold – sikkert ofte var folkene bag de foretagener iført smækbukser, bare tær og havde en banjo i hånden. Sådan bliver de ihvertfald ofte afbilledet. Man kan jo lige søge på YouTube, efter en af de sidste legender indenfor illegal sprutfremstilling: Popcorn Sutton.

Et lille fun fact: De illegale spritproducenter tunede deres biler for at kunne køre fra myndighederne, og heraf er så er den amerikanske bilsport, Nascar, opstået.

Ude i Martins fine destilleri er der gamle Hasleklinker på væggene, kedlen i kobber står fint pudset, der er tjek på egenkontrol og rengøring – fuldstændig efter bogen, som det skal være hos en moderne fødevareproducent.

I Norge er det som bekendt ikke så nemt at få fat på sprit, så der er der mange, der selv brænder det. Nu vil jeg ikke opfordre til ulovligheder, men for charmen, historien og vildskabens skyld, så synes jeg, at det kunne være sjovt, hvis der var nogen, der lavede en bootleg business ude i en bornholmsk skov.

Når I nu har set filmen om Popcorn Sutton, så se lige filmen Lawless bagefter, så er der inspiration.

Anyway, nu gælder det glögg til første søndag i advent.

Ciderglögg

Whisky Bornholmsk whisky eller bourbon

Bornholmsk æblecider du må købe noget hvis du ikke har fået lavet noget selv

En skvæt sirup vi har lavet så meget sirup de sidste to år, så gå tilbage i gemmerne, eller køb noget

kanel og muskatnød kanelstang og revet muskat

Appelsinskal til pynt og i cideren

Varm æblecideren op med kanel uden at koge den.

Tilsæt en whisky alt efter hvor koldt det er og om du skal køre vil senere.

Smag til med siruppen. Det kunne være en æblesirup eller noget helt andet, du synes er lækkert

Serveres i et varmebestandigt glas og der rives lidt muskatnød henover og pyntes med et stykke appelsinskal.


 

 


 

 


 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT