Priserne stiger: Stadion bliver dyrere end ventet

Priserne stiger: Stadion bliver dyrere end ventet
Det bliver dyrere end først antaget at renovere atletikstadionet i Rønne. Stigende priser på materialer er forklaringen. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 1. FEB 2023 • 11:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
1. FEB 2023 • 11:00

Materialepriserne stiger, og det betyder, at kommunen skal bruge flere penge end først antaget på at renovere atletikstadionet i Rønne.

 

Priserne på materialer til byggeriet er kun gået en vej de seneste år, og det kan få virkeligheden til at ændre sig, fra man modtager et tilbud fra en entreprenør, og til arbejdet går i gang. Det må også regionskommunen sande, da en planlagt renovering af atletikstadionet på Rønne Stadion Nord bliver dyrere end ventet.

I kommunens budget for 2023 afsatte politikerne 1.050.000 kroner til opgaven. Det skete på baggrund af et tilbud, kommunen havde indhentet i januar sidste år. Et år senere rækker beløbet ikke længere. I skrivende stund påregner entreprenøren således en stigning på fem-otte procent ved kontraktindgåelse efter marts. Forklaringen er, at priserne på materialerne er steget, og da de konstant er i udvikling, kan en endelig pris faktisk først fastsættes ved kontraktindgåelse.

Entreprenøren har fremsendt et nyt tilbud, som er dyrere end det oprindelige, og derfor skal kommunen i første omgang finde 115.000 kroner ekstra på driftsbevillingen til de kommunale idrætsområder. Og det er ikke sikkert, at det er gjort med i alt 1.165.000 kroner. Aktuelt indeholder tilbuddet kun en anslået udgift til revnedannelser i anlægget, hvorfor den endelige pris ikke kan fastsættes endeligt.

Det fremgår af fritids-, kultur- og lokalsamfundsudvalgets dagsorden.

Godkendte rekorder

Atletikanlægget på Rønne Stadion Nord blev etableret i 1995 og står overfor en dybdegående renovering med henblik på at sikre anlæggets holdbarhed og brug.

Opbygning er udført med drænasfalt med pålagt stødabsorberende gummiunderlag. Hvert andet år bliver anlægget vasket og algebehandlet, for at gummioverfladen ikke skal mættes af alger og løvnedfald. Gummiopbygningen er ikke modstandsdygtig for uv-stråler, hvorfor anlægget skal males efter behov for at yde den nødvendige beskyttelse af underlaget.

Renoveringen indeholder en grundig oprensning af banen, fornødne reparationer på asfalt og gummibelægning, maling af arealet samt opstregning af banen. Arbejdet udføres af et eksternt firma med speciale i opgaver af denne type. Derefter vil anlægget have en forventet levetid på syv-otte år, før renovering igen vil være nødvendig. Vask af anlægget fortsætter hvert andet år for at vedligeholde drænfunktionen.

Arbejdet forventes af tage syv-otte uger. Bagefter vil anlægget leve op til Dansk Atletik Forbunds regler og vil derfor kunne bruges til at lave atletikgrene med godkendte rekorder.