Pasta formidable med spæde ramsløg

Pasta formidable med spæde ramsløg
Den lækre pastaret kan sagtens laves uden kød. Foto: Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 26. marts 2023 • 11:00
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 26. marts 2023 • 11:00

Sidste år på denne tid handlede det om ramsløg. Jeg har besluttet, at skal man skrive noget om bornholmske retter, så er vi nødt til at få ramsløg med – den fine plante med hvidløgssmagen og den skrappe lugt, der nogle gange kan få granvoksne mænd til at svede i øjnene.

Den er efterhånden så udbredt, at det nærmest er vores pligt at spise så mange af dem som muligt.

Gør jer selv den tjeneste at snuppe dem nu, hvor de er lidt små i det. Smagen er ikke helt så kraftig endnu.

Ramsløg er efterhånden blevet en plante, de fleste kender til, og derfor bliver der i disse dage rundhåndet delt advarsler ud: 'Pas på ramsløgets giftige fætter – liljekonvallen…' Jo jo, bevares, de ligner da hinanden, men den giftige fætter er slet ikke kommet op af jorden endnu… den lugter heller ikke af løg og hvidløg og gror i øvrigt slet ikke samme sted. Det er lidt som om, medierne har travlt med at lave click bait på naturens bekostning..

Hvad skal man så lave med ramsløg? Jeg har ikke fundet nogle gamle opskrifter, hvor ramsløg bliver brugt, men nu handler det jo om at lave nye bornholmske retter – enten ud fra gamle opskrifter eller ved at finde på retter, der måske kan blive nye, lokale klassikere.

 


 

Jeg tror, at jeg har nævnt det før, men hvis man skal tale om lokale fødevarer, der har en god bornholmsk historie hele vejen igennem, så må det være Pastariget. Den, synes jeg, formidable pasta er lavet af durum, der gror lige udenfor fabrikken i Svaneke, smukt flankeret af Danmarks måske mest fotograferede mark, der de seneste par år har været fyldt med lupiner.

Kornet er forarbejdet i Aakirkeby på Bornholms Valsemølle, og melet er så kørt de få kilometer tilbage til Frennegård og Pastariget, hvor det sammen med æg på magisk vis bliver til den pasta, som selv nogle italienere sværger til.

En af hovedingredienserne i denne pastaret er ansjoser. Denne lille fiskede umamibombe er simpelthen et must i denne ret. Bare man kunne få dem lokalt også. Måske kan man bruge brislinger fra Fangst?

 


 

Sammen med citroner, olivenolie, smør, ramsløgene og parmesan bliver det næsten ikke bedre. Det er en hurtig ret, og hvis man er doven og ikke gider at hente ramsløg, kan de erstattes af persille og hvidløg.

Den lækre pastaret kan sagtens laves uden kød, men jeg har valgt at flankere pastaen med lidt lufttørret skinke. Den, jeg fik fat på, var ikke lokal, men hvis man er heldig, kan man nok finde noget charcuteri fra vores lille ø, der passer til pastaen.

Jeg vil lige understrege, at selvom man kan vælge kødet fra eller til i denne ret, så er det ikke en mulighed med ansjoserne. Retten er simpelthen ikke det samme uden. Den lille, salte, konserverede fisk bærer simpelthen hele måltidsoplevelsen på sine små skællede skuldre.

 


 

Der er begyndt at komme henvendelser med sjove opskrifter. Det sætter jeg meget stor pris på. Jeg skal lige huske at sige, at jeg også synes, at måltidsminder eller retter fra 70'erne, 80'erne eller senere også godt kan få en tur i fornyelsesmøllen.

 

Pasta med ramsløg og ansjos

1 pakke fra Pastariget

Ansjosfileter 2-3 styk

Ramsløg en lille håndfuld – eller mere hvis du synes

Parmesan en spsk revet per portion

Citron 1 styk revet skal og saft

Timian 1 spsk tørret

Rosmarin 1 spsk tørret

Olivenolie 1/2 dl

Smør 30 g

Skinke eventuelt

Hak ansjos og ramsløg nogenlunde fint og kom det i en gryde med olivenolien, timian og rosmarin.

Svits det hele kort og kom nu smør, ramsløg og skallen af citronen i. Vend rundt til smøret er smeltet og tilsæt citronsaften.

Kog pastaen i saltet vand. Lige inden den er færdig, kommer du en halv dl kogevand i krydderblandingen og koger godt igennem.

Vend den afdryppede pasta sammen med saucen, smag til med salt og peber og top op med parmesan.

Kom eventuelt skinke eller andet charcuteri ved.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT