Nyt spillested på nordlandet - større end Musikhuzet

Nyt spillested på nordlandet - større end Musikhuzet
Daniel Mühlendorph og Jacob Paarup fra Wonderfestiwall har store drømme om de forladte industribygninger på Tejn Havn. Foto: Berit Hvassum
MUSIK | TEJN | ABONNENT | 20. SEP 2021 • 17:20
Niels Ebdrup
Journalist
MUSIK | TEJN | ABONNENT
20. SEP 2021 • 17:20

Wonderfestiwall har købt lokaler på Tejn Havn, som musikfestivalen har tanker om at indrette til et stort indendørs spillested.


The Minds of 99, Suspekt og Nik & Jay er tre af de store danske musiknavne, som spillede på den seneste Wonderfestiwall ved Hammershus. I fremtiden kan de og andre musikere i samme tunge vægtklasse sandsynligvis spille på Tejn Havn – om vinteren.

Wonderfestiwall har med økonomisk hjælp fra en anonym giver købt de tidligere frysehuse på Tejn Havn af Bornholms Museum. Drømmen er nu at forvandle det største af rummene til et spillested med plads til omkring 1.000 mennesker. Det vil i så fald blive et større indendørs spillested end Musikhuzet i Rønne.

Jacob Paarup og Daniel Mühlendorph fra Wonderfestiwall viser Bornholm Tidende rundt i festivalens nye lokaler, der også skal fungere som lager for festivalen.

– Lige nu er lokalerne vores lager, og det skal de blive ved med at være. Men derudover handler det om, hvad stedet også kan blive til, og i den forbindelse har vi nogle tanker, siger Daniel Mühlendorph.

– Her vil de største navne fra Wonder kunne spille. Og her vil også kunne være koncerter med to navne på en gang. Når vi booker et navn til Wonder, følger der tit flere bands med. I sådan en situation kan vi tilbyde, at de kan komme og spille her, siger Jacob Paarup.

Har jagtet sted i årevis

I lokalerne går vi rundt blandt sceneudstyr, kurvemøbler og festlige indslag som et "øl-pong-bord". I et tidligere kontorlokale vidner guirlander med det rød-grønne bornholmske flag om, at de festivalfrivillige allerede har afprøvet, om lokalerne kan bruges til fest. Det kan de, kan vi afsløre.

Det var jagten på et lager og medhjælper-lokaler, der gav wonderdrengene færten af de gamle slagteribygninger.

– Egentlig startede ideen ikke med, at vi ville lave et spillested. Vi ville have vores eget lager, fordi vi tidligere lejede os ind forskellige steder og brugte en masse penge på det. Det syntes vi var dumt. Så vi så på forskellige maskinhaller hos bønder, der lå tæt på festivalpladsen, fortæller Jacob Paarup.

– Da vi hørte, at museet skulle flytte ud, kontaktede vi dem. Fordi det her sted kan bruges til så meget mere. Her kan være medhjælperfester, og så er der den store hal, hvor man kan have musik, fortæller Daniel Mühlendorph.

Større end Musikhuzet

Vi går igennem Bornholms Kød og Caterings' gamle omklædningsrum. Jacob Paarup peger hen på en række håndvaske og konstaterer, at lokalerne umiddelbart nemt kan bygges om til henholdsvis herre- og dametoiletter.

– Både bygningen og kloaksystemet er på plads, så der kan være 1.000 mennesker her. Her er oplagte steder til foyer, velkomstområder og garderobe, siger Jacob Paarup.

Vi går ind i en kæmpe hal, der er delt ind i mindre rum. Det er her, Wonderfestiwall drømmer om at lave store koncerter.

– Der er intet bærende i de her vægge, siger Jacob Paarup og lægger en hånd på en skillevæg.

– Det er bare én stor maskinhal. Det er nemt for os at pille væggene ned og bygge noget andet op, fortsætter han og slår ud med armene.

– Det er råt, men det er et godt gulv, supplerer Daniel Mühlendorph.

– Og får vi lavet nogle lyddæmpende foranstaltninger, kan vi lave noget her, der er virkelig fedt. Rummet er på rigtig mange kvadratmeter. Musikhuzets sal er ikke lige så dyb som den her.


Der er et stykke vej til, at de gamle bygninger kan fungere som spillested. Vejen mod målet skal efter planen tilbagelægges i etaper, der er tilpasset Wonderfestiwalls kræfter og økonomi. Foto: Berit Hvassum

Vil ikke konkurrere med Musikhuzet

Efter sammenligningen med Musikhuzet i Rønne får de to herrer travlt med at understrege, at Wonderfestiwall ikke er ude på at konkurrere direkte med øens førende spillested.

– Vores drøm om at lave koncerter indendørs uden for sæsonen handler jo ikke om, at vi ikke vil have Musikhuzet i Rønne. Det er vores regionale spillested. For os handler det om at kunne lave x-antal koncerter i løbet af en vinter, fordi nogle af de bands, vi vil booke til Wonder, ikke kan spille om sommeren. Men så kan de om vinteren, siger Daniel Mühlendorph.

– Vi vil selvfølgelig også koordinere vores koncerter med Musikhuzet. Planlægger vi at lave – lad os bare sige seks – koncerter henover vinteren, så skal vi sørge for, at vi ikke booker de samme bands som dem, siger Jacob Paarup.

Vil være et supplement

Wonderfestiwall er ikke de eneste på nordlandet, som barsler med at have gode faciliteter til store koncerter. Bornholms Idræts- & Kulturcenter (BIKC) i Allinge har planer om at blive nordlandets store kulturhus. Heller ikke i forhold til de planer ønsker Wonderfestiwall at blive set som en konkurrent.

– Når Nordlandshallen (BIKC, red.) er færdig, vil der også være mange koncerter der. Men en nytårskoncert, som den der er i Nordlandshallen i dag, ville ikke egne sig til det her sted. Her er råt som på Refshaleøen i København, og lokalet lægger op til stående koncerter og fester, siger Daniel Mühlendorph, der gerne ser, at bygningernes industrielle præg bliver bevaret.

Så I vurderer, at markedet for musikevents om vinteren ikke er mættet?

– Næh, det skal bare ikke være mere af det samme. Man må finde på noget nyt. Problemet opstår, hvis vi gentager os selv, og vi alle laver det samme og det samme. Hvis jeg selv så, at der spillede et eller andet fedt navn i Tejn i november, så ville jeg da sige: 'Hvorfor ikke!?', siger Daniel Mühlendorph.

Renoveringen og ombygningen af de gamle faciliteter på Tejn Havn skal efter planen foregå trin for trin, som festivalen har kræfter og økonomi til det.

Bornholms Museum købte i 2016 bygningerne på havnen, som det ville indrette til magasin for den bornholmske kulturarv. Men beregninger har vist, at lokalerne er for udsatte ved en eventuel stormflod. Derfor har Bornholms Museum nu afstået dem efter at have renoveret ganske let på dem.

Wonderfestiwall har betalt Bornholms Museum en million kroner for bygningerne. Museet oplyser, at det samlet set ikke har tabt penge på salget.