Museum mister støtte: Frygter for fremtiden

Museum mister støtte: Frygter for fremtiden
Oluf Høst Museet i Gudhjem ser frem mod et hårdt økonomisk år. Foto: Oluf Høst Museet
NYHED | ABONNENT | 10. NOV 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
10. NOV 2023 • 05:30

Oluf Høst Museet i Gudhjem har i år sat ny besøgsrekord med over 16.000 gæster siden påske. Alligevel er museet bekymret for fremtiden. Til næste år bortfalder det årlige driftstilskud fra regionskommunen på 160.000 kroner, og det er "en mindre katastrofe", mener museumsdirektøren.

De sidste gæster er tjekket ud, kassen er gjort op, og de lånte malerier sendt retur.

Men arbejdet med at skabe nye oplevelser på Oluf Høst Museet fortsætter hen over vinteren. Og der er nok at tage fat på efter meddelelsen om, at den årlige driftsstøtte fra Bornholms Regionskommune bortfalder i 2024.

– 2024 bliver et år med nye udfordringer. Bornholms Regionskommune har valgt ikke at forlænge vores driftsøkonomiske tilskud, og vi får således ikke en støttekrone fra hverken stat eller kommune fra årsskiftet.

For Oluf Høst Museet er det en mindre katastrofe, fortæller museumsdirektør Martin Brandt i en pressemeddelelse.

Museet har de seneste tre år modtaget cirka 160.000 kroner om året i driftstilskud, men det bliver altså forvandlet til et stort rungende nul til næste år, og det kommer til at ramme hårdt. Museumsdirektøren peger på, at stort set ingen fonde giver støtte til driftsudgifter, og derfor får Oluf Høst Museet sværere ved at opnå støtte til andre formål, såsom sine udstillinger og aktiviteter, når den lokale kommunale opbakning ikke er tilstede.

Museet har nu kun entréindtægterne til at dække de faste udgifter, men med en billetpris på 95 kroner er det svært at hæve prisen uden at måtte ekskludere mange, påpeger Martin Brandt, som undrer sig over den politiske beslutning om at spare driftstilskuddet væk, da budgetforliget for 2024 blev forhandlet på plads.

– Vi er kede af, at lokalpolitikerne nu sender et kontraproduktivt signal ved ikke at understøtte vores opblomstrende aktiviteter og den helt nye fremtidssikring af museet, siger han og kritiserer fordelingen af kulturmidlerne. Han peger på, at Bornholms Middelaldercenter modtog cirka 1,6 mio. kr. i 2023, altså det tidobbelte beløb af, hvad Oluf Høst Museet modtog.

– I lyset af den nuværende sparerunde, ønsker vi at starte en åben dialog om, hvordan kulturstøtten fordeles og hvilke kriterier, man som kulturinstitution skal indfri. Dette er nemlig ikke tydeligt for os. Vi ønsker at bidrage til lokalsamfundet og til turismen på Bornholm til gavn for alle - og i overensstemmelse med regionskommunens målsætninger og krav, siger Martin Brandt.

God udvikling vil gå i stå

Med spareøvelsen frygter museumsdirektøren, at den gode udvikling vil gå i stå, som Oluf Høst Museet ellers gennemgår i disse år.

I 2021 og 2022 blev museets bygningerne renoveret for 15 millioner kroner, som blev finansieret af fondsmidler, og i år, hvor museet kunne fejre 25-års jubilæum, blev der som nævnt sat besøgsrekord. Kunstnerisk går det også godt, for året har budt på hele tre særudstillinger, heriblandt en totalinstallation af internationalt anerkendte Michael Kvium.

– Målt på medarbejderstabens størrelse er Oluf Høst Museet ikke noget stort museum. Derfor er vi ekstra stolte over at kunne præstere et besøgstal halvt så stort som Bornholms Kunstmuseum, med bare 2,8 medarbejdere, fortæller museumsdirektør Martin Brandt, som i det hele taget mener, at museet spiller en stor rolle i det bornholmske samfund.

– Vi gør i det hele taget, hvad vi kan for at bidrage til kulturen og fremme promoveringen af vores alles ø. Senest har vi lavet en samarbejdsaftale med Bornholms Kunstmuseum, som vi ikke selv får noget direkte ud af, men som vi har indgået, fordi vi gerne støtter op om den fælles bornholmske kunst, siger han.

At spare på et museum, der har så stærke rødder i lokalsamfundet, mener han er en skam.

– Maleren Oluf Høst er et fyrtårn i dansk malerkunst. At Bornholm har en så markant skikkelse er værd at udnytte i både kunsthistorisk og turismemæssig sammenhæng. Oluf Høst Museet fungerer som ambassadør for en bornholmsk kernefortælling. Historien om den lokale kunstner med verdensformat, der qua sin stolthed og kærlighed til øen valgte at skildre silderøgerierne, rundkirkerne, landskaberne og lyset på Bornholm. Mere bornholmsk bliver det næppe, konstaterer han.

EL: Forkert prioritering

Det var torsdag ikke muligt at få en kommentar fra borgmester Jacob Trøst (K), som har været med til indgå budgetforliget for 2024.

Til gengæld er det lykkedes at få en kommentar fra forperson for fritids-, kultur- og lokalsamfundsudvalget Niclas Fick (EL). Enhedslisten var ikke med i budgetforliget, og udvalgsformanden havde gerne set, at Oluf Høst Museet havde fået lov til at beholde sit driftstilskud.

– Det er en forkert prioritering. Og vi mener også, at man har valgt at spare mere, end man behøvede på budgettet, og så er det ting som det her, der ryger. Det er igen et eksempel på, at når man laver budget udenfor et massivt flertal i kommunalbestyrelsen, så indtænker man ikke en plan b, siger han.

Han anerkender dog samtidig, at det er en svær økonomisk situation, som regionskommunen er i, og han mener, staten burde støtte kommunen med flere penge, så det blandt andet er muligt at opretholde en stor vifte af kulturtilbud. Men han holder fast i, at det er forkert at fjerne Oluf Høst Museets driftstilskud.

– Det er en vanskelig opgave at løfte med den økonomiske fordeling, der er imellem kommune og stat i dag. Men vi får forholdsvis meget for de små 200.000, der er givet ud der. Det er forkert at spare på de små beløb, det er udgangspunktet hos Enhedslisten, siger han.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT