Kultur skal vi længere ud på landet med

Kultur skal vi længere ud på landet med
Fra venstre: Tue Christiansen, Maria Barslund, Jakob Bondo Schultz, Kristian Riis og Roald Bergmann. Foto: Line Søndergaard Hansen
BAGGRUND | ØSTERMARIE | ABONNENT | 29. JUL 2022 • 10:30
BAGGRUND | ØSTERMARIE | ABONNENT
29. JUL 2022 • 10:30

På den nye kulturfestival Østpaa i Østermarie blev der talt om behovet for kultur i lokalsamfundene.

Torsdag åbnede den nye kulturfestival Østpaa på Kjøllergaard i Østermarie, og den blev skudt i gang med livemusik og madboder. Festivalens første event foregår i den gamle lade, omdøbt Balladen, klokken 16 og er en talk med navnet "Kultur skal vi længere ud på landet med", som skal handle om behovet for kultur i lokalsamfundene med afsæt i den nye festival.

Gæsterne begynder langsomt at stimle sammen i og uden for laden, da paneldeltagerne begynder at præsentere sig selv i mikrofonerne. Det er strategisk rådgiver Maria Barslund, Jakob Bondo Schultz fra LAG-Bornholm, iværksætter og guitarist i bandet Nephew, Kristian Riis, og Tue Christiansen, der er landmåler og nabo til Kjøllergaard, hvor Østpaa foregår.

– Jeg har glædet mig meget til den her snak, siger Roald Bergmann, der er arrangør bag Østpaa, og som er moderator for dagens talk.

– Mange synes, det er godt, at vi får noget kultur, der ikke bare er i storbyen. Og her mener jeg Rønne og ikke København, siger han. Men er der et behov herude?

– Det korte svar er ja, lyder det fra Jakob Bondo Schultz fra LAG-Bornholm og uddyber:

– Når vi snakker kultur er der det, vi kommer og lytter til, og så er der den involverende kultur. Det ville være fantastisk, hvis det kunne være involverende og kan være et sted, man kan samle faciliteter og skabe netværk. Jeg ser det her sted med et fantastisk potentiale.

Hvilke udfordringer er der?

Men det hele skal ikke bare være positivt, så der skal også tales om de ulemper og udfordringer, der kan følge med at lave en begivenhed som Østpaa, siger Roald Bergmann. Og her har Tue Christiansen, der er nabo til Kjøllergaard, en helt konkret og nærliggende bekymring.

– Lyden rejser meget langt, og ikke alle naboer har ligesom mig vidst, at det ville komme. Hvis det her skal lykkedes, så skal omgivelserne være med. Vi er her hele året, og det skal ikke være et cirkus, der kommer en gang i mellem.

Roald Bergmann spørger Maria Barslund, hvilke faldgruber der kan være, når man forsøger at etablere noget nyt på Bornholm.

– Vi bornholmere og os, der bor på øen, kan godt nogle gange være vores egen værste fjende, for vi ser trusler og farer alle steder. Min anbefaling er at banke på døre og være åbne. Involvér de lokale, så de også kan se værdien i det, så man spiller med åbne kort, svarer hun.

Undervejs bliver der åbnet for spørgsmål fra salen. En mand pointerer, at Bornholm er meget sæsonpræget.

– Er der mulighed for at sprede kulturen ud på yderområder og uden for højsæsonen? spørger han.

Kristian Riis, iværksætter og guitarist i Nephew, svarer:

– Ja, det tænker jeg. Den her gård bliver jo ikke pakket ned på søndag. Og tanken er vel også at lave aktiviteter året rundt?

Maria Barslund supplerer:

– Ja, der skal tænkes i andre målgrupper og måske henvende sig til bornholmerne og de turister, der kommer uden for sæson.

Roald Bergmann tilføjer, at det bestemt også er tanken for ham og hans hustru, der i 2021 overtog gården, at der skal være andre aktiviteter på Kjøllergaard end bare Østpaa om sommeren. Han nævner for eksempel julemarkeder og gysergårde op til Halloween.

– Det er fint at sprede det ud, siger Tue Christiansen.

– Men hvis det er non-stop hver weekend, så bliver det for meget. Men hvad skal det så være for noget kultur? Nok ikke festival som i dag. Men julemarkeder og gysergårde ville være superfint.

Kig ud i landet

En anden i salen har et spørgsmål henvendt til Roald Bergmann:

– Hvad har I gjort for at kvalitetssikre produktionen?

– Vi har løbet en kæmpe risiko og ikke været 100 procents sikre, og vi har lagt asfalten, mens vi har kørt, svarer Roald Bergmann.

– Men der er tre ting, der skal være til sådan en festival: Musik, noget at drikke, og man skal kunne gå på lokum, så de tre ting har vi ladet andre stå for.

Som afslutning spørger Roald Bergmann panelet om, hvad der skal til, for at kulturarrangementer som dem, Kjøllergaard har tænkt sig at afholde, kan blive givende for lokalsamfundet.

– Som nabo er det spændende at følge, også om det bliver andet end bare en festival. Det er ærgerligt, hvis der skal være øl og spiritus med, før man kan kalde det kultur. Hvis det skal være helårsåbent med forskellige arrangementer, så skal der være nogle aktiviteter, der ikke kun baserer sig på festival og alkohol, siger Tue Christiansen.

Maria Barslund giver sit besyv med:

– Tænk bredt i målgrupper, så lokalerne kan bruges til alt fra musik til kunst og litteratur og noget i børnehøjde. Få lavet et helårshjul med aktiviteter, der rummer det hele.

Kristian Riis, der hverken er fra Bornholm eller bor på øen, råder til, at man kigger ud i resten af landet for inspiration:

– I er ikke de eneste i landet, der laver sådan noget som det her. Så tag rundt og se, hvad andre gør, og lav måske nogle gode partnerskaber.