Modedirektør skifter branche og tempo: Valgte Bornholm

Modedirektør skifter branche og tempo: Valgte Bornholm
Foto: Line Søndergaard Hansen
PORTRÆT | KULTUR | Tirsdag 7. marts 2023 • 05:30
PORTRÆT | KULTUR | Tirsdag 7. marts 2023 • 05:30

Efter mange år i den hektiske modebranche flyttede Rosanna Julie Svensson med sin familie i 2020 tilbage til Bornholm og lever nu som keramiker. Hun kalder det selv lidt en kliché, men hun har fundet sin hylde, hvor hun laver konceptudvikling og samarbejder i sit helt eget tempo.

– Hvis jeg dengang havde kunnet kigge i krystalkuglen og se, hvor jeg er nu, så havde jeg tænkt 'det er vildt'.

Da Rosanna Julie Svensson i 2020 efter mange år i den pulserende og hektiske modebranche i København havde brug for et sceneskift, flyttede hun og familien hjem til Bornholm. Det var dog det uden en klar plan for fremtiden.

– Det ville være en klassiker for mig at lave en plan, for jeg er meget ambitiøs. Men her skulle jeg bare gå med flowet, og jeg tænkte, nu ser vi, hvad der sker, fortæller Rosanna.

Og det, der ikke var planlagt, er endt med at blive den helt rette arbejdsmæssige hylde for den i dag 40-årige bornholmer, der producerer håndlavet keramik fra hjemmet i Svaneke i sit helt eget tempo. Keramik udtænkt i koncepter til blandt andet udstillinger, restauranter og virksomheder.

Tidlig debut

Rosanna er født og opvokset i Rønne og vidste tidligt, hun skulle lave noget kreativt.

– Jeg havde set et program i tv om en pige, der solgte halskæder til Nørgaard På Strøget, og jeg tænkte, hvis hun kan, så kan jeg også. Så jeg lavede nogle perlebroderede tasker, som jeg startede med at sælge i den mest fantastiske butik med brudekjoler som 14-årig, fortæller hun.

Og det var starten på det, der endte med at blive en karriere i modeverdenen, som hun befandt sig i indtil ganske for nylig. Efter gymnasiet på Bornholm tog hun en uddannelse som skrædder i København, og som 21-årig startede hun sit eget tøjmærke, Rosanna Julie. Senere fulgte stillinger som designer og designmanager hos modehuset By Malene Birger, hvor hun var i en del år.

– I mellemtiden havde vi fået vores første barn, Elin, og fem år senere fik vi Agnes. Da jeg kom tilbage fra barsel, blev jeg tilbudt en stilling som direktør for fem afdelinger hos By Malene Birger, og det kunne jeg ikke sige nej til.

 

Foto: Line Søndergaard Hansen

Del af stellet til restauranten Alouette. Foto: Line Søndergaard Hansen 

 

Noget, der ikke fungerede

Men med den stilling kom Rosanna også længere væk fra den kreative del af designprocessen, som hun kom til at savne. Derfor takkede hun senere ja til en stilling hos Birger Christensen som Head of Design for deres to mærker Rotate og Remain.

– Det var vildt spændende og interessant, men efter modeugen i 2020 var der noget der nærmest fra den ene dag til den anden sagde til mig, at det skal jeg ikke mere. Det kom bag på mig, for jeg følte, jeg kendte mig selv rimelig godt, fortæller Rosanna og fortsætter:

– Men Reno, min mand, som jeg mødte i gymnasiet, han kender mig efterhånden også rimelig godt. Han sagde 'der er noget helt galt, du virker ikke som dig selv'. Og det var rigtig nok. Der var noget ved mit arbejde, der ikke fungerede. Så sagde han lidt i sjov, at vi også kunne flytte til Bornholm.

Og så blev parret nysgerrige på mulighederne på Bornholm, først med ideen om et sommerhus, særligt fordi mange boliger på Bornholm kan sælges uden bopælspligt.

– Vi var faldet over en idyllisk gård med en æbleplantage, som vi kunne få som et sommerhus. Men der var en underlig balance i, at jeg skulle arbejde rigtig meget i København for så at tage herover. For det her kunne jo faktisk være vores liv full-time.

Så de købte huset i Svaneke, og Rosanna sagde sit job op hos Birger Christensen.

– Jeg var træt af det der hjul med nye kollektioner og overproduktion af styles, og at jeg skulle presse mine medarbejdere, hvor jeg synes, jeg gik meget på kompromis med mine ledelsesmæssige værdier. Så jeg sagde op og var færdig i december 2020.

Lidt en kliché

Og knap to et halvt år senere sidder Rosanna Julie Svensson i sit værksted i et anneks i den tilhørende have til familiens nye hjem i Svaneke.

Fra værkstedet udtænker, designer og producerer hun keramik i hånden. Rundt om i værkstedet står tallerkner og skåle i forskellige størrelser, former og og nuancer i naturlige farver. Selvom det er elementer fra koncepter til forskellige kunder og samarbejdspartnere, så er det gennemgribende tema for det hele organisk, naturligt, nordisk og sansende design.

– Jeg flyttede hertil og tænkte 'det er lidt en kliché at være keramiker og flytte til Bornholm'. Så jeg skulle finde ud af, hvad mit formål skulle være. Jeg kommer fra konceptudvikling i modebranchen, hvor det handler om at leve sig ind i et univers og et tema for en kollektion. Så for mig skal et stel ikke være en skål, tallerken og kop, som er fuldstændig ens i sit udtryk. Det må godt være tre forskellige ting, men så skal det være glasuren, en form eller en detalje, der binder det sammen. Ellers må det godt stikke lidt i hver sin retning, for jeg synes, det er vigtigt, det er en oplevelse, når man spiser, uden det behøver larme i en visuel forstand.

Og der er derfor heller ikke udsigt til, at man kan finde keramik fra Rosanna Julie Svensson, der arbejder under navnet Roxy Ceramics, på hylderne i landets butikskæder.

– Det tager passionen ud af det for mig, og det ville betyde, jeg skal masseproducere, og jeg skal ikke tilbage i et hjul med en lang bestillingsliste. Det er et lidt banalt motto at have, men 'det skal være sjovt'.

 

Foto: Line Søndergaard Hansen

 

Foto: Line Søndergaard Hansen

 

De første projekter 

Hendes første designsamarbejde som keramiker var en installation i en pop-up butik i Nexø med blomstervirksomheden H(e)aven fra Østermarie, der leverede blomster til vaser, hun lavede.

Hendes primære salgskanal og udstillingsvindue er instagramkontoen roxy_ceramics_, og det er særligt derigennem, samarbejder bliver formet. Det var også der, restaurant Njôrd på Hotel Siemsens Gaard i Svaneke fik øje på vaserne.

– De var interesserede i mine vaser, og kunne jeg også lave tallerkner? Jaja, det kunne jeg godt, siger Rosanna Julie Svensson, der for fem år siden begyndte at lave keramik som en hobby ved siden af sit job i modebranchen.

– Pludselig skulle jeg lave et helt stel til en restaurant. Det var helt vildt, det havde jeg slet ikke set komme.

Og hun gik med det samme i gang med at designe med udgangspunkt i Njôrds identitet og æstetik.

– Fra Njôrd er der udsigt ud over vandet, så det måtte godt gå igen i designet, fortæller hun om det stel, der blandt andet endte med at indeholde en skål formet som en muslingeskal.

Og arbejdet endte med at blive et holdepunkt i en svær periode, der fulgte.

– En uge efter første møde med Mathias og Andrea fra Njôrd blev vores yngste datter syg med kræft. Hun har det godt nu, men lige der havde jeg brug for at holde fast i det her til Njôrd, for det ville være en form for terapi for mig i den proces. Jeg sad faktisk i sengen på Rigshospitalet og tegnede tallerkner, når Agnes var faldet i søvn. Det var en god proces, og så præsenterede jeg det 1. februar for et år siden. Det var de vilde med og syntes, det var spot on.

Mange jern i ilden

For nuværende har Rosanna Julie Svensson mange jern i ilden. I februar lancerede hun et samarbejde med hudplejemærket Karmameju, hvor hun udviklede en skål og en muslingeskal til at opvarme kropsolie.

Hun har også fået kontakt med michelinrestauranten Alouette i København, som hun er ved at producere et stel til, der skal være klar senere på året.

– Jeg havde taget udgangspunkt i nogle delelementer fra deres gulv, og det var de helt vilde med. Det var et stort stel, men de endte med at vælge syv ting ud, primært tallerkner, og dem er jeg ved at producere nu i 40-50 eksemplarer.

Sideløbende er der en anden deadline, der kommer nærmere. Den 27. april har hun fernisering i Københavns Møbelsnedkeris nye butik, hvor hun er blevet inviteret til at indrette butikken for en periode på to måneder, hvor hendes produkter vil være udstillet og sat til salg.

– Det eneste krav er, at man bruger deres møbler. Jeg skal levere et stel, og så vil jeg udover det lave nogle andre ting til. Der arbejder jeg på at finde ud af, hvad det skal være, siger hun og forklarer, at det er elementer fra stellet til Alouette, hun også vil bruge i møbelsnedkeriet.

Fra ler til glas

Oveni sit arbejde som keramiker, blev Rosanna Julie Svensson sidste år ansat som projektleder for det brand hos Pernille Bülow, der hedder Bülow Reuse. Det går i al sin enkelthed ud på, at virksomheden modtager glasaffald fra blandt andet Novo Nordisk, som Pernille Bülow smelter om til drikkeglas, tallerkener, skåle, lamper med mere.

– Vi har sammen udviklet mange nye prøver og produkter det seneste halvår, og næste step er at få det bredt endnu mere ud. Vi er på vej i en virkelig spændende retning, fortæller Rosanna.

– Og det seneste samarbejde er med Svane Køkkenet. Ved hver levering giver de en Reuse-vase lavet i Veluxglas med som en gave til kunden. Den har vi udviklet til dem, og det ligner lidt en svanekrop i profil, og så ligger der streger af Balka-sand. Det er et spændende samarbejde, men det er bare ét ud af mange.

Og det passer Rosanna meget godt også at have fået glas ind under neglene som en del af sit arbejdsliv.

– Når jeg har lavet ler, savner jeg glas, og når jeg har lavet glas, savner jeg ler. Så det er en perfekt kombination, siger hun og tilføjer, at hun ikke kan puste glas, men at hun er med i designprocessen og udviklingen sammen med Pernille Bülow.

Tid er noget andet

Man kan næsten blive lidt forpustet over at opsummere alle de projekter, Rosanna Julie Svensson har gang i.

– Jeg har siddet mange aftener ude i annekset. Men tid er noget andet, når man arbejder på den måde. Jeg tror, jeg arbejder mere end i København, men det føles ikke sådan, for jeg er drevet af det på en anden måde, siger hun.

– Nu har jeg fokus på Københavns Møbelsnedkeri. Man skal også kunne fordybe sig, og jeg har brug for et mentalt overskud.

Savner du nogensinde dit liv i modebranchen København?

– Nej, slet ikke. Tværtimod. Jeg er landet lige præcis, hvor jeg skal med mit arbejde.



FÅ ABONNEMENT