Midt i en jazztid med Ældre Sagen

Midt i en jazztid med Ældre Sagen
Mikael Juul Hammerlund, Olav Harsløf og Jens West i Sct. Nicolai Kirke i Rønne. Privat foto
NOTITS | 30. NOV 2023 • 14:08
Af:
Torben Østergaard MøllerT
NOTITS
30. NOV 2023 • 14:08

Olav Harsløf fortalte med musikalske indslag i Månedens Musik om, da jazzen kom til Danmark.

Olav Harsløf, med Mikael Juul Hammerlund på klaver og Jens West på guitar, underholdt med temaet "Da jazzen kom til Danmark, 2. del", fortæller Margrit Skott i en pressemeddelelse om Ældre Sagens arrangement onsdag eftermiddag med Månedens Musik, som foregik i Sct. Nicolai Kirke, indsvøbt i sne.

Hun fortsætter:

Sneen var idyllisk omkring kirken, men ikke på østkysten, hvor trioen kommer fra, så klokken var 13.55, inden de dukkede op.

Men 14.08 satte trioen uden varsel i med Leo Mathisens "Take It Easy Boy, Boy", og de cirka 90 tilhørere var lettede.

Nu begyndte jazzens historie, hvor mange genrer og steder blev dækket. Leo Mathisen spillede ofte under 2. verdenskrig i Wivex på Vesterbro, og det samme gjorde Svend Asmussen, som Olav Harsløf kendte.

Mest fokuserede Olav Harsløf på, hvorledes K.B. Hallen dannede ramme for de gamle jazzkoryfæer. Det, der gør hans fortælling så spændende og vedrørende, er, at han kender flere af de gamle musikere. Én af dem var sågar hans lærer, nemlig klarinettisten Svend Aage Espersen, som var del af det betydningsfulde jazzliv i Herning.

Tour de force

Det var en tour de force. Olav Harsløf fortalte, og trioen spillede, eksempelvis den avancerede "A Night In Tunesia". Derefter "Perdido" af Duke Ellington, "These Foolish Things", "My Favorite Things", som Sarah Vaughan havde gjort til en jazzvals, "All of Me" og så videre. Alle numre blev udført med et elegant og sikkert klaverspil, en flot guitar og Olav Harsløfs vellydende klarinet.

Han fortalte anekdoter, hvor kun én skal nævnes:

Duke Ellington var et rart menneske, kun én gang fyrede han en musiker. Da Gonsalves, tenorsax, var så fuld under sin solo, at han faldt ud over rampen, hvislede Ellington: "You are fired", men efter koncerten sagde han: "You are hired again".

Altså først "du er fyret", men dernæst "du er hyret igen".

Og det bliver Olav Harsløf også, når han om et år skal fortælle om musicalens historie, bakket op af Rønne Byorkester, noterer Margrit Skott.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 26-02-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Mandag:  Ugen begynder med et gennemsnit på 2,67 kr./kWh. Det variable produkt slår det kvartalsfastsatte med 25%. Du sparer yderligere 53 kr. ved f.eks. at lade din elbil kl. 21-22-23 i stedet for kl. 17-18-19. Opdateret kl. 00.14. Næste opdatering kl. 13.14.

Bornholms energi og forsyning