Lav mad med en underlig agurk direkte fra stranden

Lav mad med en underlig agurk direkte fra stranden
Hjemmelavede forårsruller og salsa af strandarve. Fotos: Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 29. maj 2022 • 07:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 29. maj 2022 • 07:30

Pluk den på stranden og brug den i køkkenet – der er mange muligheder.


Nede på stranden er store grønne tæpper, der består af en lille spids sukkulent plante. Den kan man spise, og smagen overrasker de fleste. Den er meget lig agurk, eller som den smag nogle østers kan have; hav og agurk.

Planten hedder strandarve og gror direkte i sandet. Derfor er det også vigtigt at komme dem i en stor skål med vand, når man kommer hjem. Der er jo ikke noget værre end at komme til at tygge i sand – så skulle det lige være et hagl i en fasan eller sølvfolien fra tobleronen.

Den lille lysegrønne ven har mange anvendelsesmuligheder. Det mest oplagte er at bruge den der, hvor man normalt ville bruge agurk. Altså i salater, syltet på hotdoggen eller på smørrebrøddet i strdet for den evendelige "springer".

På Island er den blevet brugt i mange generationer – som regel fermenteret. Men eftersom jeg skal lave en opskrift om ugen, så har vi ikke tid til at fermentere strandarven i denne omgang, men hvis der er nogen, der har mod på at begive sig ud i det eksperiment, så vil jeg meget gerne høre om det. Man kan altid fange mig på Instagram.

Jeg vil derimod bevæge mig mod asien og lave forårsruller. Dog ikke med strandarve inden i, men bruge den som basis i en salsa, der skal spises som tilbehør til de stegte ruller.

Det med at lave sine egne forårsruller er noget, der kræver lidt tid og øvelse, men der er adskillige videoer på Youtube, der viser, hvordan man folder de asiatiske delikatesser. Søg eventuelt på “Riverten Kitchen” – det er meget overskueligt.

Jeg har dog tre råd:

1. Pas på med at komme for meget fyld i – de sprækker nemt.

2. Skær to af “hjørnerne” af dejen. På den måde bliver der ikke for meget dej i forhold til fyldet.

3. Pas på at dejen ikke tørrer ud. Læg et fugtigt klæde over den dej, du ikke lige bruger.

Når rullerne er færdige, skal de steges. Man kan stege dem på en pande med en del olie, men der er risiko for, at de ikke bliver stegt jævnt og man skal vende de skrøbelige ruller en del.

Jeg synes klart, at det både er nemmest og lækrest at dybstege dem. Det kræver selvfølgelig, at man er omhyggelig og sørger for, at olien har den rette temperatur – cirka 180 grader.

Vær forsigtig med den varme olie og sørg for at have alt udstyr parat, inden du går igang.

Rullerne kan serveres med det samme, eller også kan man stege dem lidt mindre og varme dem i ovnen, når de skal bruges.

Da det kræver en del at lave forårsruller, så gør dig selv den tjeneste at lave dobbelt portion og frys dem, der ikke skal spises, ned med det samme. Det skal gøres inden stegningen. Læg dem på en bakke og husk at lægge bagepapir imellem hvert lag. Sørg for, at de er forsvarligt pakket ind i film eller med låg.

 

Strandarve

Strandarve er cirka 5 til 20 cm og meget almindelig ved kyster på strandbredder, strandvolde, klipper og i klitter overalt i Danmark. Planten er hårdfør og tåler både at være dækket af sand og bølgesprøjt. Strandarve blomstrer sidst i juni til august og blomsterne er hvidgullige.

 

 

Forårsruller og salsa af strandarve

 

Forårsruller

1 løg skåret i fine skiver

1 fed presset hvidløg

100 g revne gulerødder

100 g fintsnittet spidskål

4 spsk. fishsauce

1 spsk. sojasauce

1 spsk. sukker

1/2 bundt koriander

1 rød finthakket chili

50 g bønnespirer

50 g kogte nudler efter eget valg

15-20 forårsrulleplader - de kan fås i nogle supermarkeder, men ellers i asiatiske butikker

1 sammenpisket æggehvide eller 1 helt æg

Olie til friturestegning

 

 

Steg alle grøntsagene undtagen bønnespirerne og korianderne.

Tilsæt fishsauce, soja, sukker, nudler og bønnespirene og varm det hele igennem.

Tag fire ark forårsrulledej frem og husk at pakke de resterende ind i det fugtige klæde.

Læg dem, så den ene spidst peger væk fra dig selv og skær de to “vinger” af, så dejpladerne nu er sekskantede.

Læg nu lidt fyld på og rul så ind til midten. Fold så kanterne indover rullen og rul en omgang til.

Nu skulle der bare være en lille snip i toppen – kom æg på den og “lim” rullen sammen.

Gør det hele igen, indtil alt dejen og fyldet er brugt op.

Steg rullerne i meget olie, til de er lysebrune og sprøde. Læg dem på fedtsugende papir.

 

Salsa af strandarve

 

En lille håndfuld blade af strandarve

Saften af to citroner

3 spsk. sukker

En halv rød chili skåret i skiver

1 forårsløg skåret i skiver

 

Kom alle ingredienser, undtagen strandarven, op i en kasserolle og kog massen op til den er lidt tyk.

Når massen er kølet lidt af, kommes strandarven i. Smag til med salt og peber.

Server sammen med de sprøde ruller – velbekomme.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT