Kunstmuseet lukker i to år

Kunstmuseet lukker i to år
Første fase af de arkæologiske udgravninger er overstået på Helligdommen. Nu gøres der klar til byggeriet, som blandt andet medfører to års lukning af kunstmuseet. Arkivfoto: Berit Hvassum
TOPNYHED | ABONNENT | 2. MAJ 2023 • 05:30
Anna Holm
Journalist
TOPNYHED | ABONNENT
2. MAJ 2023 • 05:30

Bornholms Kunstmuseum lukker for besøgende gæster i godt to år. Det sker til efteråret og medfører fyringer.

Omkring 1. september forventes ombygningen og tilbygningen af Bornholms Kunstmuseum på Helligdommen i Rø at gå i gang. Der skal gøres plads til både Bornholms Museum og et helt nyt museum for Bornholms unikke lyskunst.

I samarbejde med ingeniørvirksomheden Niras er direktionen og bestyrelsen for kunstmuseet kommet frem til, at byggeriet medfører en fuld nedlukning i en toårig periode.

– Vi har i samarbejde med vores hovedrådgiver gennemgået mulighederne for, om man kunne have åbent i nogle perioder på kunstmuseet, mens der blev bygget til. Nu viser det sig endeligt – og det har vi mistænkt længe – at det ikke er muligt at planlægge, så vi på forhånd ved, hvornår der kan være åbent, og hvornår der skal være lukket, fortæller museumsdirektør Jacob Bjerring-Hansen.

Bornholms Kunstmuseum blev i 2022 besøgt af næsten 34.000 mennesker. Museet er dermed på listen over de allermest besøgte attraktioner på Bornholm, overgået af blandt andet Hammershus, Brændesgårdshaven og bisonokserne i Almindingen.

Brandrisiko og store maskiner

Under ombygningen på Helligdommen skal der jævnligt lukkes for varme, strøm og ventilation. Brandrisikoen øges under byggeriet, og der skal køre store maskiner ind og ud af området med materialer og klippestykker. Og så skal der sprænges klippevæg, fortæller Jacob Bjerring-Hansen.

– Sker der en lille forskydning i, at det er 14 dage senere, at der for eksempel skal sprænges, jamen så kan vi ikke have udstillingerne åbne i den tid, som vi havde planlagt. Det vil sige, at det bliver både et logistik-, sikkerheds- og kommunikationsproblem, at vi ikke kan være sikre på, hvornår der kan være åbent og lukket. Det er simpelthen for svært at arbejde med. Derfor er vi nødt til at lukke ned for museet.

Fyringer en naturlig konsekvens

Den beslutning medfører fyringer af frontpersonalet, det vil sige alle ansatte som tager sig af de besøgende gæster.

– Når vi lukker ned for museet, så mister vi en masse indtægter i form af entreindtægter, og dermed kan vi selvfølgelig ikke have det samme personale ansat, ligesom det heller ikke giver mening at have kustoder, som har til opgave at tage imod gæster, i en periode, hvor der er lukket for gæster. Så sådan set er det en logisk konsekvens af, at dette arbejde skal foregå, siger Jacob Bjerring-Hansen.

I alt modtog fem fastansatte i sidste uge en opsigelse. Yderligere en fastansat har selv valgt at gå på pension, og én har fået forkortet sin sæsonansættelse. Lige nu arbejdes der på at finde midlertidige ansættelser andre steder i Bornholms Museums organisation, men det er ikke helt lige til, da mange af Bornholms Museums andre afdelinger kun har åbent i sommersæsonen. Derfor håber Jacob Bjerring-Hansen, at de nu afskedigede medarbejderne kunne have lyst til at vende tilbage, når dørene til det nye museumscenter åbner.

Kunst i naturen

Mens vi alle venter på det, får de resterende medarbejdere på Bornholms Kunstmuseum nok at se til.

I forbindelse med ombygningen skal der etableres en ny butik og bestilles nye varer. De kunstfaglige medarbejdere skal planlægge indholdet i det nye lysmuseum, og den faste samling skal også på plads i de nye rammer. Derudover er der alle håndværkerne, som får ekstra meget at se til, ligesom økonomiafdelingen også får sit at gøre i forbindelse med byggeriet. Ydermere vil medarbejderne på Bornholms Kunstmuseum understøtte de andre institutioners formidling af den gode kunst og bruge naturen til at skabe helt nye udstillinger, forklarer direktøren.

– Vi kommer til at have et tæt program – især for museumsforeningens medlemmer - med guidede ture i landskabet og kunst andre steder og prøver virkelig på at holde fast på medlemmerne i de her to år, siger Jacob Bjerring-Hansen, der vil bruge de kommende to år på at varme op til den nye åbning.

– En stor del af det nye museum er, at vi får det her store gratis indgangsrum, som man kan komme og være i. Nyde udsigten, en kop kaffe, opleve smagsprøver på udstillingerne, måske gå til en koncert eller et foredrag. Det her gratis kulturrum, som vi nogle gange kalder et kulturtorv, og nogle gange kalder Museum+, vil vi gerne give en forsmag på i perioden op til. Det handler om netop det her med at forbinde landskabet omkring kunstmuseet, sådan at vi bliver endnu bedre til at få folk til at bruge kyststrækningen og de naturoplevelser, der er i nærområdet og forbinde dem til kunsten, fortæller Jacob Bjerring-Hansen.

– Det er vi slet ikke færdige med at planlægge, men vi vil meget gerne prøve at gøre ikke bare museet til et udflugtsmål, men i endnu højere grad gøre det nye museum til et udflugtsmål i sammenhæng med den naturoplevelse, man kan få omkring det.

Tilladelser på plads
Processen frem mod byggeriet af det nye museumscenter har stået på længe, og allerede i 2010 forventede man et lysmuseum på Helligdommen tre år senere.
Lang tid er gået med sagsbehandling, men nu er alle tilladelser på plads, samtidig med at alle klager er afvist, oplyser museumsdirektør Jacob Bjerring-Hansen.