Julemarked i Rønne: Linedance og nisser under ét tag

Julemarked i Rønne: Linedance og nisser under ét tag
Jette Andersens højsæson for nissesalget er sommerens torvedage i Aakirkeby. Her fremviser hun en af sine mere velorienterede nisser. Foto: Jakob Nørmark
NYHED | ABONNENT | 20. NOV 2022 • 17:05
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
20. NOV 2022 • 17:05

For første gang siden 2019 afviklede DGI Dans og Musik jule- og kræmmermarked i Rønne. Overskuddet fra markedet går til de lokale danse- og musikforeninger, som i dagens løb gav prøver på deres repertoire.

Nogle mennesker venter til juleaften med at danse julen ind. I Rønne Idrætshal søndag var DGI's danse- og musikforeninger tidligt ude. For første gang siden 2019 havde DGI mulighed for at gennemføre det rytmiske kræmmer- og julemarked, hvor de besøgende kan overvære levende dans, mens de går rundt mellem standene.

– Næste indslag på gulvet er Dirty Boots Rockshow, så nu kommer der fut i fejemøget, lyder det over højttalerne ved 13-tiden.

I dagene op til markedet var arrangørerne fra DGI Dans og Musik spændte på, hvor mange besøgende der ville troppe op.

– Vi er ret godt tilfredse, for der har været 300 betalende gæster indtil videre, fortæller Vivie Siff Christiansen fra DGI-udvalget.

De seneste to år er DGIs julemarked blevet aflyst på grund af pandemien, og inden da foregik julemarkedet i DGI-Hallen. I Rønne Idrætshal er der lidt ekstra plads til rådighed, men kvadratmetre er også vigtige, når en dansetrup som Dirty Boots indtager den centrale del af hallen.

Formiddagen blev indledt med sanglege for de mindste omkring det juletræ, som børnene i Rønne Børneasyl havde pyntet, og som ved dagens afslutning blev udloddet som en billetpræmie til en heldig gæst.

 

Dirty Boots' rockhold fremviser deres koreograferede dansetrin. Søndagen igennem blev der også givet prøver på folkedans, gospel og mavedans i idrætshallen. Foto: Jakob Nørmark

Nisser med læselyst

På standene sælges strikvarer, lys, honning og julekort, -dekorationer og -pynt i næsten alle afskygninger.

Bag et af de mest nissetunge borde står Jette Andersen. Året igennem producerer hun nisser, julemænd og julekoner. De sidder på bænke, stole grydeskeer og sågar i små urtepotter. Særligt søde er de nisser, som sidder med en miniatureudgave af Bornholms Tidende i hænderne (tænker journalisten). For nostalgikere er nisser med hang til dagbladet Bornholmeren også at finde i sortimentet.

Søndagens julemarked i Rønne bliver dog årets eneste for Jette Andersens vedkommende. Hendes primære salgssted er sommerens kræmmermarkeder på torvet i Aakirkeby, hvor feriegæster fra ind- og udland er flittige til at tænke frem mod jul. Derimod kniber det lidt med købetrangen i idrætshallen denne søndag.

– Man kan godt mærke, at folk tænker sig mere om og ikke har så mange penge mellem hænderne for tiden, siger Jette Andersen med henvisning til inflationen.

Rønne Theater tilbage næste år

DGI er taknemlige for de mange kræmmere, som stiller op. Der er cirka 40 stande, og stadeholderne har sponseret gaver til tombolaen, der passes af medlemmer fra danse- og musikforeningerne, som optræder på skift. Overskuddet fra kræmmer- og julemarkedet går til DGI's foreninger inden for dans og musik.

– Uden de frivillige fra foreningerne kunne vi ikke magte det her, siger Vivie Siff Christiansen.

På Tidendes lange liste over bornholmske julemarkeder, der blev bragt i lørdagsavisen, var søndagens DGI-marked årets eneste i Rønne. Det hænger blandt andet sammen med, at Rønne Theater i år ikke lykkedes med at finde en økonomisk holdbar model. Teatret har dog meldt ud, at der er ambitioner om at gennemføre et julemarked igen næste år.

Jette Andersens højsæson for nissesalget er sommerens torvedage i Aakirkeby. Her fremviser hun en af sine mere velorienterede nisser. Foto: Jakob Nørmark