Hovedhuset er til kunsten, så ægteparret bor i stalden

Hovedhuset er til kunsten, så ægteparret bor i stalden
Hans Christian Bøving begyndte at male i store formater, da ægteparret boede på Agersø. Foto: Torben Østergaard Møller
KULTUR | Torsdag 23. november 2023 • 19:00
KULTUR | Torsdag 23. november 2023 • 19:00

Kunstmaler Hans Christian Bøving og hans ligeledes malende hustru, Hanne, åbner udstilling i deres nye galleri, hvor det i første omgang gælder hans billeder.

Der er så dejligt herude på landet med kunst og meget andet.

I hvert fald hvis man slår et sving forbi Højevejen 9 i Ibsker, for der bor kunstmaler Hans Christian Bøving sammen med sin ligeledes malende hustru, Hanne.

ikke uden for lands lov og ret, men dog fjernt fra mangt og meget – heldigvis ikke fra det væsentlige, såsom naturen og jo altså den kunst, de selv udfører. Dens vigtighed kunne fremgå af det faktum, at den har fået sæde i hovedhuset, mens ægteparret selv bor i stalden.

Dog skal det tilføjes, at stalden ikke er, som stalden var, for den er sat i stand efter alle kunstens regler med en ganske fantastisk stor, flot stue med højt til loftet, som er frilagt helt op i kip med udsyn til de forskellige bærende konstruktioner. Dertil er der kig ud til den store have med en træterrasse, som er etableret et stykke fra huset, fordi det er der, man får aftensolens sidste stråler.

Men lad os straks returnere til stuehuset, hvor Hans Christian Bøving tager imod og viser ind i sit nyistandsatte galleri med flotte plankevægge, tændte stearinlys, blid musik i højttalerne og ikke mindst hans malerier på væggene, som stråler i flotte farver, der lader de organiske bløde former træde i karakter.

Her torsdag den 23. november åbner han sin udstilling, hvor man kan tage malerierne i øjesyn dagligt til og med på søndag klokken 14-17.30.

Der er altså tale om et nyt udstillingssted, hvor det er ham, der åbner ballet med en udstilling, der enten hedder "HC Bøvings billedverden – poesi i form, farve og fortælling på store lærreder" eller også hedder den "Marrakesh Express", opkaldt efter et af malerierne. Vælg selv.

Udstillingen breder sig videre ind i stuehuset, hvor også hans staffeli står.

Han og Hanne købte huset i år 2000, og de første cirka 10 år brugte de på at istandsætte det, mens de i øvrigt boede på den lille ø Agersø i farvandet ud for Skælskør.

Hårdtslående kraft

Han kommer oprindeligt fra Brønshøj, og inspirationen til at male kommer tydeligvis fra faren, Ejnar Viggo Michaelsen, som på et tidspunkt via Holland og Belgien cyklede til Nice og var væk i to år.

– Han kom tilbage og var meget inspireret af den malerkunst, han havde oplevet, så han sad gerne på en skammel i stuen og malede i det kolonihavehus, han havde købt i Brønshøj, og hvor vi boede, siger HC Bøving.

Så der startede det også for dig, det er det, du siger?

– Jojo, det er det da. For det var en naturlig ting det med at male, gå på udstillinger og så videre. Han var blandt andet medlem af Grønningen, med på Forårsudstillingen og tilknyttet Kunstforeningen GL Strand.

Selv debuterede Hans Christian Bøving med en udstilling i Galleri Gammel Strand i 1979, og den blev anmeldt i dagbladet Politiken under overskriften "Hårdtslående kraft".

Da han var omkring 10 år, tog familien første gang til Bornholm, hvor han blandt andet oplevede Brændesgårdshaven, men familien var i øvrigt øen rundt og returnerede også i årene derefter.

– Jeg begyndte på seminariet, fordi jeg godt kunne lide ungdomslivet og festerne, og det var mit indtryk, at på seminariet var der fester. Det var i Vordingborg, hvor jeg mødte en kæreste, og det var så Hanne, som altså er mit livs kærlighed. Vi maler begge to, og jeg begyndte at undervise og specialiserede mig i billedkunst, mens jeg selv fortsatte med at male, siger han.

Rigtig dejligt

De sidste seks med undervisning tilbragte parret på Agersø, som han siger minder om Christiansø med en lille skole med 12 børn.

– Og der begyndte jeg også at male de store billeder, siger han, som gennem årene har dyrket mange stilarter.

– Jeg synes, man skal udvikle sig. Det er på en måde synd for de kunstnere, der bliver kendt for én stil, som de så hænger fast i. Jeg synes, det er spændende at se, hvad der sker, når man af og til løsner op og går nye veje – strammer noget op eller slækker noget og så videre.

Jeg kan se, at du gået fra mere stringente, skarpe linjer til blødere former?

– Ja, og så igen tilbage til nogle skarpe linjer. Jeg prøver at finde frem til noget, der ikke er lavet før.

Jeg læste et sted, at forfatteren Jørgen Lind har skrevet om dig, at "HC Bøving er som kunstner en blanding af poet og bokser. Et følsomt gemyt med en hårdtslående udtryksform". Hvad tænker du om det?

– Jeg synes, det er fantastisk – og godt ramt.

Hvorfor valgte du og Hanne at flytte permanent til Bornholm?

– Da jeg mødte Hanne, havde hun en veninde på Nordbornholm, som vi besøgte i starten af 70'erne, og det var fantastisk at komme der. Her ville jeg gerne bo ovre, siger HC Bøving.

Og nu har ægteparret, som i øvrigt har to børn, altså boet her i 13 år.

Har I været glade for det?

– Ja ... det er vi.

Du nikker og smiler?

– Ja, haha, du ved, de der superlativer kan hurtigt blive lidt ensformige. Men det er et pragtfuldt sted, og vi nyder virkelig at have alle de her klipper, vi kan kravle rundt på og så videre. Det er rigtig dejligt.

Kunstmaleren har gennem tiden dyrket mange forskellige stilarter. Foto: Torben Østergaard Møller

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT