Han var den eneste skiltemaler på Bornholm

Han var den eneste skiltemaler på Bornholm
Arne Mauritsen er i gang med at dekorere siden af en bil fra Axel Sørensen, hvor sønnen arbejdede i mange år som elektriker. Foto: Bornholms Museum
BAGGRUND | ABONNENT | 20. APR 2024 • 05:30
BAGGRUND | ABONNENT
20. APR 2024 • 05:30

Bornholms Museum er kommet i besiddelse af mere end 500 billeder af en mand, som de færreste kender. Men de fleste kender det visuelle fodaftryk, Arne Mauritsen har efterladt. Han var nemlig øens eneste skiltemaler i mere end 40 år.

Hvis man er født og opvokset på Bornholm, er der stor sandsynlighed for, at man har set Arne Mauritsen.

Ikke i egen person, men i form af hans velkendte streg. For Arne Mauritsen, der døde i 2001, malede næsten alle de skilte, gadenavne, facader og firmanavne, der nogensinde har eksisteret på øen fra 1940'erne og 40 år frem.

Arne Mauritsen, født i 1916, voksede op i Nylars og kom i lære som autolakerer som 15-årig. Da han blev gift med Esther, flyttede parret ind i et hus på Havnebakken i Rønne. Parret fik to sønner, og Arne Mauritsen begyndte at sprøjtelakere på Ole Holms værksted, som lå der, hvor Told og Skat ligger i dag.

– Vi kunne altid se på ham, hvilken farve bil han havde lakeret, når han kom hjem fra arbejde, husker Carsten Mauritsen, der er parrets ældste søn. Han bor i dag på Stengade i Rønne sammen med hustruen Lizzie, og han vogter strengt over Arne Mauritsens eftermæle. Det har han gjort, siden han var ung knægt.

– Da jeg var 12-13 år, gav min far mig penge til at købe et gammelt firkantet bokskamera for 27 kroner, og så begyndte jeg at fotografere alt, hvad han lavede; skilte, biler, reklamer og satte billederne i scrapbøger, fortæller Carsten Mauritsen.

Som 30-årig lagde Arne Mauritsen nemlig sprøjtelakken på hylden og blev skiltemaler – mest på biler, men også på lastvognstog, kølevogne, gavle, både og butiksfacader. Listen er uendelig. Udover samtlige krøllebølleskilte på hele øen, malede Arne Mauritsen eksempelvis skilte og facader for Bornholmstrafikken, Fridolf & Bidstrup, andelsmejeriet i Klemensker, margarinefabrikken i Møllegade samt skiltet på Rønne Theater.


Arne Mauritsen nød også at male i sin fritid. Her er Carsten Mauritsen med et arvestykke, som er typisk for 50ernes almuestil, dekoreret af faren. Foto: Anette Vestergaard


Nu er det historie

Skiltemaleriet blev simpelthen Arne Mauritsens kald, og gennem sit livslange virke malede han sig både ind i bornholmsk kulturhistorie, men skabte også det, der i dag kaldes visuel identitet.

Arne Mauritsen var aktiv i næsten 40 år, og som Carsten Mauritsen siger, så var det jo bare et arbejde dengang. Nu er det historie.

Den observation er museumsinspektør hos Bornholms Museum, Jakob Seerup, helt enig i.

– Arne Mauritsen har været med til at give Bornholm et udtryk rent grafisk. I bybilledet og på landeveje, gennem firmanavne på gavle og på biler. Det var alt sammen hans streg. Nogle gange var han bundet af et firmalogo, men jeg synes alligevel, man kan se, at det er hans streg, der går igen, siger Jakob Seerup.

Mange af Arne Mauritsens skilte eksisterer stadig den dag i dag, hvis man ved, hvor man skal kigge. Og det er blevet meget nemmere at gøre sig fortrolig med Arnes streg, efter at Arne Mauritsens søn Carsten for kort tid siden afleverede hele sin fotosamling af farens arbejde til Bornholms Museum. Her sidder Jakob Seerup i disse uger og gennemgår og registrerer den nye samling Arne-billeder ind.

Hvor meget ved vi egentlig om Arne?

– Vi ved jo i princippet rigtig meget. Han lukkede sin butik i 1985, og da han kom på plejehjem i 2000, afleverede hans søn rigtig meget materiale til museet. Og nu kom han så igen med de billeder, han selv har taget, som vi scanner og lægger ud. Det er fantastisk billeddokumentation, siger Jakob Seerup.

Ifølge museumsinspektøren efterlader Arne Mauritsen et vigtigt aftryk i bornholmsk kulturhistorie.

– Både af grafik og design, men der er også en masse erhvervshistorie i det. Missionshotellet skulle have malet sin bil og grønthandleren, Bech Hansen og Studsgaard, Bornholmstrafikken og alle de andre store. Arne Mauritsen har været en integreret del af Bornholms erhvervshistorie i næsten 50 år, fastslår Jakob Seerup.

Det kan sønnen nikke genkendende til:

– Hans aftryk er overalt. Han var faktisk den eneste skiltemaler på Bornholm, udover de bornholmske jernbaner, som havde deres egen skiltemaler, siger Carsten Mauritsen.


Bornholms Tidende i Arne Mauritsens streg. 


Allestedsnærværende

Jakob Seerup har indtryk af, at den flittige skiltemaler har arbejdet meget på tværs af øen, for Arne Mauritsen arbejdede også for vejvæsnet i en årrække.

Således kunne man se ham stående på en stige eller i vejkanten, udstyret med maling og pensel, og male by- og gadenavne samt orienteringsskilte i forbindelse med vejarbejde og så videre, mens biler susede forbi med hans skrift på siderne.

– Man får fornemmelsen af, at han var allestedsnærværende. Der har sikkert været andre, men jeg tror ikke, der har været nogen, der nåede så bredt ud, siger Jakob Seerup, der godt kunne tænke sig at vide mere om Arne Mauritsens modus.

For eksempel i hvilken grad skiltemaleren brugte skabeloner, eller i hvor høj grad han selv fik lov til at komponere.

Ifølge Arne Mauritsens søn havde faren en utrolig sikker hånd, og han var også kreativ. Men han havde ikke en personlig stil eller skabelon med sig, når han gik på arbejde. Han lavede det, han blev bedt om.

Ole Holm Transport er et af øens store transportfirmaer. Her kender man udmærket til Arne Mauritsen, for han har tegnet firmaets logo fra 1940 og 40 år frem. Det fortæller transportfirmaets direktør Erik Jørgensen.

– Det er Ole Holms egen skrift, vi bruger i logoet, og det er det stadig, men siden 2000 med et lidt mere moderne udtryk, fortæller han.

Men Erik Jørgensen har været i firmaet i 50 år, og han husker godt skiltemaleren Arne Mauritsen.

– Vi fik lavet alle vores biler dernede, siger han.

 

Arne Mauritsen arbejdede i en årrække for vejvæsnet i amtets tid. Foto: Bornholms Museum


Selvlært

På papiret blev Arne Mauritsen aldrig andet end malersvend.

Men i realiteten udviklede han sig både til at blive en kreativ tusindkunstner og en stringent grafiker, som mestrede de lige linjer, perspektivet og de bløde sving, der kendetegnede datidens skønskrift.

– Han var selvlært. Men han rystede aldrig på hånden. Han kunne lakere en hvidmalet dør med en bred pensel, så det lignede træ. Han kunne male blomster, flag, bygge modeller, dekorere møbler. Han var bare knalddygtig, siger Carsten Mauritsen og peger på et skab, som faren har malet i perfekt almuestil med røde blomster i midten.

I sin fritid holdt Arne Mauritsen nemlig meget af at male og dekorere gamle møbler.

Arne Mauritsen blev på Bornholm hele livet, og hans streg findes stadig mange steder, eksempelvis skiltet i indkørslen til Bolsterbjerg og facaden på Rønne Begravelsesforretning.

Om kort tid ligger resultatet af Arne Mauritsens livslange virke desuden til offentlig beskuelse på bornholmskebilleder.brk.dk.

Arne Mauritsens billedsamling er digitaliseret af Jens Buus Jensen

 

Carsten Mauritsen, søn af skiltemaler Arne Mauritsen, har taget langt de fleste fotos i den store billedsamling, der nu ligger frit tilgængelig på Bornholmske Billeder. Foto: Anette Vestergaard

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT