Galleriet tog en rasch beslutning og flyttede ned på kajen

Galleriet tog en rasch beslutning og flyttede ned på kajen
Erik Schuldt og Bent-Ole Hansen (i baggrunden) har sammen med andre fra Galleri Rasch haft travlt med at sætte de nye lokaler i stand. Foto: Torben Østergaard Møller
KUNST | RØNNE | ABONNENT | 8. SEP 2021 • 20:00
KUNST | RØNNE | ABONNENT
8. SEP 2021 • 20:00

Galleri Rasch modtog den 31. august 2020 en opsigelse af lejemålet i Nørregade, og gode råd var dyre, for hvad så? Men nu er det omsider lykkedes at finde nye lokaler til udstillinger og andre begivenheder.

Sku ikke hunden på hårene. Nej, eller bygningen på sine lidt monotone røde mursten op og ned, lag på lag, række efter række.

Det kan jo være, den rummer noget spændende indeni her på Østkajen 4, Rønne Havn.

Skuer man indefra og ud ser det i hvert fald ikke værst ud.

– Med den udsigt bliver her rift om vagterne i galleriet, spår Erik Schuldt og sender et blik hen over kajen og ud i selve havnen.

Et maritimt miljø har på en eller anden måde altid noget på hjerte, som selv den værste landkrabbe kan goutere.

Galleriet, han omtaler, er Galleri Rasch, som pr. 1. september måtte vinke farvel til sit udstillingslokale siden 2009 i den tidligere trykkerihal på Bornholms Tidende i Nørregade, Rønne.

Nye tider kræver nye løsninger, og nu skal der være pakkeri i det tidligere trykkeri – og hvad så med kunsten?

Den blev hjemløs, og det er ikke godt, når nu kunsten ifølge Bertold Brecht er en luksus, som mennesket behøver. Derfor er det glædeligt, at galleriet har fundet et nyt hjem nede på kajen, hvor Kongeskibet Dannebrog plejer at lægge til, og hvor tidligere Vejerboden lå, idet Nielsen El senest har haft sin placering her.

Vi synes, at det er fint, at vi kan lave andre opdelinger, ophængninger og placeringer af kunstnerne og ligesom gå på opdagelse i rummene

Erik Schuldt, næstformand i Galleri Rasch

Denne formiddag bliver penslerne svunget i lokalerne, men – uden at ville degradere indsatsen – der er dog ikke tale om, at det er en decideret kunstnerisk udfoldelse.

Nej, det er såmænd Erik Schuldt, som er næstformand i bestyrelsen i Galleri Rasch, som sammen med Bent-Ole Hansen er ved at sætte lokalerne i stand, så kunstnere og kunsthåndværkere kan komme til, og galleriet igen kan slå dørene op til diverse udstillinger.

Erik Schuldt i døren til Galleri Rasch' nye lokaler. Foto: Torben Østergaard Møller

 

Andre muligheder

Det har været en længere kamp at finde frem til denne nye lokalitet.

– Vi har i samarbejde med kommunen været igennem alle mulige bygninger, siger næstformanden og stopper sit arbejde med malerrullen.

– Der er ikke mange steder til sådan en aktivitet som vores. Vi havde snakket om gymnastiksalen i det gamle gymnasium for eksempel, men der ville de ikke have sådan noget ind.

Til gengæld foreslog blandt andre direktør på Bornholms Tidende, Kim Eland, lokalerne her, fordi han ad omveje havde hørt, at det måske var en mulighed. De ville komme til at stå tomme, fordi Nielsen El havde besluttet at flytte adresse.

– Vi talte med havnen og fik en aftale om at komme ned og kigge, og i første omgang tænkte vi, at dét kunne sgu ikke lade sig gøre, siger Erik Schuldt.

– Her var fyldt med ting fra Nielsen El – altså, lager og værksted og borde og hylder og så videre. Men senere var vi igen hernede sammen med økonomidirektøren fra havnen, og da var lokalerne stort set blevet tømt, og så kunne vi pludselig se, at her er nogle andre muligheder, end dem vi havde i Nørregade med det kæmpestore rum, som kunstnerne godt nok var meget glade for. Her er det meget anderledes.

Ja, mildest talt, for hvor der i Nørregade var store vinduer med flot lysindfald, er der her stort set intet lysindfald, eftersom der i flere af lokalerne simpelthen ikke er nogen vinduer. Til gengæld er her altså flere forskellige rum, hvilket giver mulighed for andre måder at dele udstillinger op på, og dertil er her masser af elektrisk lys – det er trods alt en el-virksomhed, der senest har huseret på adressen.

Oppe på førstesalen tænder og slukker lyset således helt af sig selv.

– Vi synes, at det er fint, at vi kan lave andre opdelinger, ophængninger og placeringer af kunstnerne og ligesom gå på opdagelse i rummene, siger Erik Schuldt.

– Og det første rum, man træder ind i, kan vi måske bruge som en slags bibliotek, hvor folk kan sætte sig ned og læse i de kunstbøger, vi har. Nogle har vi endda til salg, det kunne vi måske også bruge det lokale til. Dertil har vi så to mindre rum og det store her i stueplan.

Aftenkurser

Også et tidligere lager kan tages i brug, plus to lokaler ovenpå.

– Dem kan vi både bruge til møder og til en udvidelse af kunstformidlingen med blandt andet foredrag. Vi har haft succes med vores sommerskole for børnene, og vi vil også gerne lave nogle aftenkurser. Bedsteforældrene har jo været forbi og se udstillingerne med det ting, børnebørnene har lavet, og spurgt, hvorfor de ikke også kan få lov at forsøge sig med kunsten? Og det kunne vi da godt tage hul på – ud over de seks-otte udstillinger, vi har om året, siger næstformanden.

I vil kombinere udstillingerne med andre tiltag?

– Ja, vi kan lave værksted oven på for eksempel. Vi har flere muligheder for at lave aktiviteter samtidig med, vi har en udstilling. Og vi har haft besøg af nogen, som skal udstille hernede, og som var positivt overraskelse, da de så lokalerne.

Jeg fornemmer, I forsøger at se nye muligheder frem for at sige øv?

– Ja! Men vi aner jo faktisk ikke, hvor længe vi får lov at blive her. Vi har for eksempel også meldt os ind som aktivt medlem i Dams Gård, men hvad der bliver af det, ved vi jo ikke lige nu.

Gennem forskellige fonde har Galleri Rasch fået støtte til at købe professionelle galleriskinner til ophængning, så det ikke er nødvendigt ved hver ny udstilling at skulle bore huller i væggene.

– Og i det øjeblik, vi ikke må være her længere, kan vi bare pille dem ned og tage dem med et nyt sted hen, siger Erik Schuldt og fortsætter:

– Vi er i øvrigt af kommunen blevet lovet et mindre beløb til at dække de formodentlig øgede udgifter til varme og lys, som vi ikke tidligere har betalt.

Uden for på kajen peger han hen på kongeskibets plads, når det lægger til her i Rønne.

– Man plejer altid at lægge en rød løber ud, og den kan vi så forlænge hen til vores dør, siger han fornøjet ved tanken.


I erkendelse af, at mange af Galleri Rasch medlemmer har nået en voksen alder har et af medlemmerne konstrueret og monteret et gelænder, som kan være en hjælp, både når man skal ovenpå og ned igen. Foto: Torben Østergaard Møller

 

Første udstilling: 4D

Galleri Rasch har indtil videre en aftale om leje af lokalerne frem til og med december 2022. Hvad der derefter skal ske er endnu uvist, men der er en chance for, at lejemålet kan forlænges, når planerne for Rønne Havn er faldet på plads, oplyser formand i Galleri Rasch Per Jensen.

Den 25. september slår galleriet dørene op til den første udstilling i de nye lokaler.

– Det har været et kapløb med tiden, og foreningens bestyrelse har skullet finde kunstnere, som kunne træde til med kort varsel. Det bliver syv medlemmer fra den bornholmske kunstnergruppe 4D, der åbner, nemlig Lene Bregninge, Doris Funder, Karin Christensen, Birthe Jørgensen, Benny Nielsen, Leif Dione Joensen, og Hans Erik Dinsen, fortæller formanden i en mail.

– De skulle egentlig have udstillet i marts måned, men det måtte aflyses på grund af coronasituationen, så det giver god mening, at de kommer til at indvie de nye lokaler, forklarer han.