Formanden bryggede den bedste øl

Kau Root og Jan Paul smager på øl. Video: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 19. MAR 2023 • 11:00
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
19. MAR 2023 • 11:00

Small Batch og Bornholms Håndbrygger Laug havde inviteret til konkurrence.

– Engelsk barley wine er den øl med mest alkohol i. Så dommerne får deres sag for. Det bliver nok nummer 9, der får flest stemmer, griner formanden for Bornholms Håndbrygger Laug, Hans Jeppsen, da han lørdag eftermiddag tager imod på Small Batch bryggeriet på Rønne Havn.

Hans Jeppsen aner på dette tidspunkt intet om i hvor høj grad, han får ret i dette udsagn.

Håndbryggerne har i samarbejde med bryggeriet for fjerde gang inviteret til en konkurrence om at brygge årets bedste øl. Ni medlemmer af lauget har taget imod udfordringen, og nu skal de syv dommere smage sig igennem den stærke øl, som skal have en alkoholprocent over otte.

Øllene er nummerede fra 1 til 9, og dommere, deltagere og publikum ved ikke, hvilken deltager, der har hvilket nummer.

Dommerne har vand på bordet, så de kan skylle deres ølglas, inden den næste øl kommer på bordet. Og der er også en spand til at smide sjatter i.

Kompetente dommere

Dommerne er kompetente folk fra lokale bryggerier med brygmester Jan Paul fra Svaneke Bryghus som et naturligt og meget vidende midtpunkt. Han holder undervejs nærmest små forelæsninger for sine meddommere, de ni konkurrencedeltagere og det øvrige publikum af medlemmer fra håndbryggerlauget.

Kim Pedersen fra Ølstâuan i Allinge og Christian Skovdahl Andersen fra Penyllan på opgave lørdag eftermiddag. Fotos: Holger Larsen


En af dommerne skiller sig ud ved ikke at være ekspert i ølbrygning. Det er Kim Pedersen fra værtshuset Ølstâuan i Allinge, der til gengæld er god til at udskænke øl.

– Håndbryggerne er nogle fantastisk hyggelige mennesker at være sammen med, og de er meget dygtige, siger han.

Stemningen er hyggelig, og det fyger gennem luften med sjove bemærkninger.

– Udseendet er ikke det hele, som vi allesammen ved, siger Jan Paul, der også har medbragt et mikroskop, så han kan zoome ind på et par dråber øl og betragte gærceller og eventuelle urenheder, som ikke skal være i øllet.

Jan Paul har en sjat øl under mikroskopet og ser spændende ting.


Dommerne giver øllene point for udseende, karbonering, skumdannelse, duft og smag. Undervejs kommer de med bemærkninger:

– Det er en meget flot øl.

– Jeg savner lidt fylde, noget krop.

– Jeg bliver varm i hele kroppen.

– Den er lidt tyndbenet.

Stor vidensdeling

Der kommer også mange flere lidt mere ølbryggertekniske kommentarer, og Johnny Fagerlund fra Small Batch glæder sig:

– Håndbryggerne får virkelig noget ny lærdom med sig hjem. Her foregår en stor vidensdeling, og vi har set flere håndbryggere, som har klaret sig godt i konkurrencen, springe ud som mikrobryggere. Vi, der er i faget er jo i første omgang kolleger, og derefter er vi konkurrenter, siger han.

De ni deltagende håndbryggere har skullet brygge deres øl ud fra hele helt præcise specifikationer. Da dommerne når til øl nummer 3, er konklusionen, at der ikke er tale om en barley wine, men de er alle enige om, at øllen smager rigtig godt, og da konkurrencen er slut stimler mange sammen om den nye håndbrygger, der må fortælle om, hvordan han har lavet sit bryg.

Stefan Brit Thomsen fra Lucky Island Brewing har smag for en god øl.


Da dommerne har smagt sig igennem alle øl, er det tid til at gøre resultatet op.

Deltagerne får masser af roser af dommerne.

– Jeg kunne ikke i første forsøg have lavet en øl efter disse specifikationer, siger Jan Paul.

– Niveauet er tårnhøjt, siger Christian Skovdahl Andersen fra Penyllan.

Johnny Fagerlund brygger selv engelsk barley wine. Han glæder sig også over håndbryggernes kunnen.

Kan der være øl, der er lige så god eller bedre end din?

– Det kan der sagtens. Man kan lave godt øl hjemme på køkkenbordet, siger han.

Øl nummer 9

Det bliver som forudsagt af Hans Jeppsen øl nummer 9, der vinder konkurrencen. Dog ikke, fordi det var den sidste, der blev smagt, for det var faktisk nummer 3.

Men hvad hverken Hans Jeppsen eller andre kunne vide, var, at øl nummer 9 var Hans Jeppsens.

Hans Jeppsen, en overrasket og stolt vinder af lørdagens ølkonkurrence.


Dermed vinder håndbryggerlaugets formand førstepræmien. Det er tredje gang, han prøver det i konkurrencer som denne.

Small Batch vil senere på året brygge 1.000 liter af vinderøllen, og her modtager Hans Jeppsen 60 flasker af sin egen øl. Hertil får vinderen sin egen designede etiket på flasken med logo fra både Bornholms Håndbrygger Laug og Small Batch.

Mikkel Lund er studerende på Danmarks Tekniske Universitet og startede i mandags i praktik i Svaneke Bryghus. Lørdag fik han sin ilddåb som dommer ved ølkonkurrencen hos Small Batch.

Vinderen af ølkonkurrencen, Hans Jeppsen (i midten) sammen med nummer to, Steen Paldan (tv), og nummer tre, Søren Jensen.

 

Resultatet

1. Hans Jeppsen 287 point.

2. Steen Paldan 271 point.

3. Søren Jensen 239 point.

4. Steen Møller 228 point.

5. Michael Rønne Hansen 207 point.

6. Dan, Thomas & Casper 199 point.

7. Thomas & Stine 197 point.

8. Per Bovin 196 point.