Farvel til Gudhjemtid

Farvel til Gudhjemtid
En flok turister nyder lidt Gudhjemtid. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 29. JAN 2023 • 16:00
NYHED | ABONNENT
29. JAN 2023 • 16:00

Folketinget afskaffer om kort tid danskernes første fælles klokkeslæt. Det sker den 26. marts klokken nul to nul nul dut.

Om et par måneder er det slut med Gudhjemtid. På onsdag fremlægger transportminister Thomas Danielsen (V) nemlig et lovforslag om at afskaffe den urgamle lov fra 1893. Men det gør ikke noget, for Danmark har alligevel fulgt den koordinerede universaltid, UTC, i snart 50 år.

Det er med andre ord en fascinerende historie om tidens gang og stærkt forsinkede lovændringer.

Men tilbage til Gudhjemtid. I Danmark har vi fulgt det samme klokkeslæt siden den 1. januar 1894. Den nye universaltid fik navnet Gudhjemtid.

Lad os dog parentisk bemærke, at danskerne allerede fik kendskab til klokken i 1401. Her blev den første mekaniske tidsmåler – et ur – opsat på Ribe Domkirke og skikken spredte sig derefter til andre egne af landet. Det betød, at gudstjenester, retsmøder og auktioner pludselig begyndte på klokkeslæt, og at markederne fik fast definerede start- og sluttidspunkter. I 1696 etablerede man ensartet tid på kirkeurene i otte danske købstæder, i 1866 blev urene på landets statsinstitutioner synkroniseret efter Københavns tid, og i 1880 blev statstiden gjort til en egentlig nationaltid med gyldighed overalt i landet.

Atomuret i Hørsholm

Kun 14 år efter trådte Gudhjem ind i tidsbilledet. Gudhjemtid blev nemlig symbolet på den tid, hvor lille Danmark blev synkront med resten af verden, sådan da. Natten mellem 1893 til 1894 blev urene i Danmark sat 9 minutter og 41 sekunder frem, for at indføre den såkaldte universaltid i Danmark. De 9 minutter og 41 sekunder var den tid, det tog den roterende jordklode at bevæge sig mellem Det Kgl. Observatorium i København og den længdegrad, som klokkeslettet nu skulle følge, nemlig den femtende længdegrad øst for Greenwich, som ligger to kilometer øst for Gudhjem.

Gudhjemtiden skulle ifølge danmarkshistorien.dk gøre det lettere for danskerne at kommunikere på tværs af nationale grænser og tilpasse sig en moderne, globaliseret verden, præget af telegrafer, toge og telefoner.

Nyd du bare din Gudhjemtid

Gudhjemtid afskaffes som den officielle normaltid i Danmark den 26. marts klokken 02.00. Men faktisk har loven ikke været i brug siden 1970erne. Danskerne har i mange år fulgt den koordinerede universaltid – UTC – som de fleste andre lande gør. Lovændringen betyder bare, at loven ændres, så den svarer til det, vi i forvejen gør. UTC er baseret på en række atomure rundt omkring i verden, herunder et i Hørsholm.

Der er i øvrigt udgivet en historiebog med titlen Gudhjemtid, som udkom i 2017. Den er skrevet Poul Duedahl, lektor i historie ved Aalborg Universitet.

Til gengæld er der ingen lov imod at opholde sig en rum tid i Gudhjem, og det er indtil videre tilladt at sætte stor pris på sin Gudhjemtid.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT