En ting blokerer for nyt tiltag i Hasle Havn

En ting blokerer for nyt tiltag i Hasle Havn
Nordwind i Hasle Havn – her uden overdækning, som den har på om vinteren for at beskytte kutteren. Nordwind er en hajkutter, bygget i Skagen i 1919 til fiskeri fra Esbjerg. Den har en længde på 16,80 meter. Foto: Martin Deckert
KULTUR | Søndag 29. januar 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
KULTUR | Søndag 29. januar 2023 • 05:30

Der er perspektiver i at gøre Hasle Havn til centrum for træ- og museumsbåde, mener bådejer og bådebygger. Men prisen for en havneplads er alt for høj.

Træbådejer Martin Deckert og bådebygger Walther Hansen har en plan. De vil gerne indrette en del af Hasle Havn til træbåde- og museumsbådehavn.

Ganske vist kommer foreningen Bornholms Træbådelaug ikke til Hasle, men bliver i Rønne, hvor de flytter fra bådebyggeriet på sydhavnen til Remisen på Nørrekås. Men alligevel ser de to store perspektiver i at etablere et miljø i Hasle for træbåde og museumsskibe.

Martin Deckert ejer hajkutteren Nordwind, som er bygget i Skagen i 1919. Den ligger ved kaj ud for den tidligere Hasle Kutterservice i den røde husrække på Vesthavnsvej. Under kutterens overdækning er Walther Hansen i gang med at kalfatre – tætne mellemrummene mellem plankerne med værk og beg.

– Jeg drømmer om, at vi kunne få flere træbåde og museumsskibe til at ligge her. Vi har jo i forvejen skonnerten Freia liggende i havnen, peger Martin Deckert denne råkolde formiddag sidst i januar.

– Og vi har bådmotorklubben Columbus, som har kutteren Hansa, fortsætter han.

Bådebygger Walther Hansen har sit værksted i det gamle værft på sydhavnen i Rønne, og han skal ud derfra ligesom Bornholms Træbådelaug. Han håber på at kunne leje sig ind i et af de røde huse på Vesthavnsvej på Hasle Havn, og det vil yderligere kunne forstærke planerne.

Aktiv for turismen

Perspektiverne handler både om indsatsen for at bevare de gamle træ- og museumsbåde, men også om at få et stort turistmæssigt aktiv, siger Martin Deckert, der har erfaringer fra Greifswald i det nordøstlige Tyskland, hvor han kommer fra.

Her har han i øvrigt yderligere en hajkutter, Victor Jara, liggende, og den vil han måske hente til Hasle – hvis betingelserne altså er i orden, siger han.

I Greifswald har man en stor museumskaj med cirka 60 træbåde, og man har et museumsværft, som bådejerne kan benytte sig af.

Martin Deckert og Walther Hansen ser gerne noget lignende i Hasle, blot i mindre skala, men gerne med en bedding, så man kan få bådene på land.

– Det er vigtigt at finde nye folk til at beskytte denne kulturarv i de næste 50 år, siger han.

Har købt værksted

– Jeg flyttede til Hasle for næsten to år siden, efter at min kone og datter var flyttet hertil i 2017, fortæller Martin Deckert, der har arbejdet som revisor i Tyskland.

– Det var vigtigt for mig at finde en god plads til Nordwind. Med en træbåd som den, er der næsten vedligeholdelsesarbejde hver dag. Derfor var det også vigtigt for mig at finde et godt værksted.

Det fandt Martin Deckert i Hasle Kutterservice få meter fra Nordwinds kajplads. Ole Hansen har drevet smede- og motorværkstedet i cirka 35 år, men har nu solgt til Martin Deckert.


Virksomhedens nye navn er Båd- og Caravanservice, som tilbyder reparation og vedligeholdelse af skibe og både. 73-årige Ole Hansen har stadig sin gang på værkstedet, hvor han oplærer Martin Deckert i at lave smedearbejde.

Men Martin Deckert lægger ikke skjul på, at han først og fremmest har købt værkstedet for at kunne lave reparationer på Nordwind.

– Det er vigtigt for mig at vedligeholde den gamle kutter så godt som muligt med de originale materialer – eg, fyr og lærk, siger han.

Fangede ikke hajer

En hajkutter blev ikke brugt til at fange hajer, men er en dansk kuttertype, som vandt udbredelse omkring århundredskiftet. Det er en mindre kutter, som blev anvendt til snurrevodsfiskeri i starten af 1900-tallet, og den var så effektiv, at den fangede alle fisk i det fiskede område – ligesom en haj.

Nordwind har fisket fra Esbjerg og fra England, fortæller Martin Deckert. Han var med i en forening i Greifswald, der ejede Nordwind og blandt andet sejlede med gæster. Det stoppede imidlertid, da interessen for at være med i foreningen dalede, og kutteren efterhånden var i temmelig miserabel stand.

Det endte med, at Martin Deckert overtog Nordwind og renoverede den, og nu håber han, at hajkutteren kan blive et stort blikfang og tilløbsstykke som den har været det i Greifswald og andre steder, hvor man er kommet hen.

En stor forhindring

Martin Deckert ser dog en enkelt stor forhindring for, at drømmene kan blive realiseret:

Havnepriserne.

– Det er mærkeligt, at vi her skal betale 3.500 euro (26.000 kroner) om året for en havneplads. Mange andre steder er det gratis eller meget billigt, fordi man gerne vil have gamle både i havnen. Et sted holdt vi åbent skib, og folk stod i lang kø for at komme om bord, og vi fik besked fra havnen om, at vi ikke skulle betale for pladsen, siger Martin Deckert.

– Jeg håber, at Bornholms Regionskommune finder ud af, hvor vigtige de gamle både er for turismen, så vi kan få en løsning på det. Vi oplever jo også her, at der hele tiden kommer mennesker og gerne vil snakke om bådene.


Turister og andre skal dog ikke sætte næsen op efter en tur med Nordwind. Den er kun til privat brug.

– Man skal minimum være en besætning på tre til at sejle kutteren, og man kan være ni om bord. Vi har sejlet rundt i Danmark, vi var med i Fyn Rundt sidste år, og vi er hvert år med i en hajkutterregatta i Rostock, fortæller Martin Deckert.

Sommerens tur går efter planen til Gotland.

 

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT