Dybe suk på havnen: Det bliver en tung arv at løfte

Dybe suk på havnen: Det bliver en tung arv at løfte
Olav Harsløf (t.v.), forhenværende rektor på Rytmisk Musikkonservatorium, spiller hver søndag jazz på Provianten. På sax har vi Niels Jespersen fra valsemøllen i Aakirkeby. Foto: Anette Vestergaard.
NYHED | ABONNENT | 16. NOV 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
16. NOV 2022 • 05:30

De lokale beboere i Gudhjem begræder nyheden om at Provianten er sat til salg.

Rædselsfuldt.

Det er Hans Jørgen Jensens første reaktion, da han hører at Provianten er sat til salg.

Han er næstformand i Gudhjem By- og Museumsforening, og er kommet mange år på Provianten sammen med sin kone Susanne. En af hans hovedmissioner i den lille by med 750 indbyggere er at værne om helårsbeboelse og -forretninger.

Her har vinbaren på havnen spillet en afgørende rolle, siger Hans Jørgen Jensen.

– Provianten har formået at give byen et fast mødested hele året. De har været fast morgenvært for Gudhjem Havnekor, der hver morgen i sæsonen sender Ertholmen afsted til Christiansø med sang og musik, og de har skabt et samlingssted for de faste beboere i byen, med fællesspisning om torsdagen og jazz om søndagen.

Marias enmandshær

Hans Jørgen Jensen er især taknemmelig for, at Maria og Thomas Gill Larsson har formået at holde priserne på et niveau, så alle kunne være med.

– Det er hårdt arbejde at drive den her type forretning og Maria har virkelig arbejdet meget, samtidig med at priserne har ligget på et niveau, så man har råd til at komme der et par gange om måneden. Hun er en enmandshær, selv om hun altid understreger, at de er to om det. Thomas er jo meget på den anden side, siger Hans Jørgen Jensen.

Et opslag på Proviantens facebookside tirsdag eftermiddag blev modtaget med hundredvis af likes og kommentarer.

– Et unikt sted, som jeg har nydt, især om vinteren, skriver Johan Lorentzen, der har stået bag et utal af koncerter og syng-sammen-aftener på Provianten.

– I vil blive savnet på Provianten, godt I bliver i byen, skriver en anden og Line Ekvall modtager som mange andre nyheden om salget med blandede følelser:

– Hvis jeg havde pengene, havde jeg gerne købt det, og ført det videre i den sjæl, I har tillagt stedet. Glad for at I bliver i byen, så vi kan blive gamle sammen, skriver hun.

Har tilført social kapital

En af Proviantens faste stamkunder er Bjarne Bruun Jensen. Han er professor på Steno Diabetes Center i København og har haft feriebolig i Gudhjem i 16 år.

For seks år siden flyttede han og hustruen permanent til byen og her spillede den lille vinbar på havnen faktisk en rolle i beslutningen.

– Provianten har ikke været uden betydning for, at vi har slået os ned i Gudhjem. De har virkelig tilført byen social kapital og skabt et fantastisk sted. Vi har mødt mange til fællesspisning på Provianten som er blevet venner, siger han, og tilføjer samstemmende med Hans Jørgen Jensen:

– Jeg håber virkelig, de nye ejere fører stedet videre i Maria og Thomas' ånd. Det bliver en tung arv at løfte.