Den hemmelige have vækker begejstring

Den hemmelige have vækker begejstring
Øens største rhododendron vokser i haveni. Den blev plantet 1873.
DELUXE | KULTUR | Lørdag 24. juni 2023 • 15:30
Af:
Tekst/foto: Søren P. Sillehoved
DELUXE | KULTUR | Lørdag 24. juni 2023 • 15:30

Øens største rhododendron vokser i haven.

Her følger et forslag til en lille udflugt til en særdeles ukendt have på Bornholm. Den kaldes for Graneli efter gården og den store offentlige have, plantet i den sydøstlige del af Aaker Højlyng af Hans Christian Kofod (1840-1923). Haven er meget smuk og afvekslende med forskellige træer og buske, blandt andet en af øens største rhododendron og store mængder af løgplanter fra det tidlige forår til sommeren. Der vokser mange havestauder samt naturens vilde blomster. Haven vil begejstre alle.

Haven i Graneli

Hans Christian Kofod blev født på et lille fattigt husmandshjem op til lyngen. Han blev opdraget religiøst, og allerede i barndommen fik han en meget stor interesse for havedyrkning med forskellige træer og buske for med sin religiøse tro, mente han, at Gud var skaberen. Han og hans hustru byggede selv deres bolig omkring haven.

Hans Christian Kofod blev regnet for en forgangsmand for havedyrkning på Bornholm. Dengang var der ingen planteskoler, og mange bornholmere besøgte hans have for at få gode råd. Han solgte også buske, træer og stauder.

På grund af den sure lyng måtte han forbedre jorden, for dengang kunne man ikke bare købe gødning, men han forsøgte sig frem med asken fra pejsen og husdyrgødning.

Han lavede også forsøg med sine træer, og haven blev plantet som et lille arboret med mange forskellige træer og buske. Mellem dem blev der plantet tidlige krokus og vintergækker, der afløses af andre løgplanter, så der er blomster hele sommeren.

Øens største rhododendron

Omkring 1873 plantede han en lille rhododendron med lyslilla blomster. Da jorden var uegnet til arten, måtte han tilføre jord, og som et mirakel voksede den til en stor busk, der med årene blev meget stor og flot. Man sagde, den var en af øens største. Desværre blev den store rhododendron ramt af lynet og toppen ødelagt af frostvejr.

I dag er den ligeså flot som før. Jeg har fotograferet billedet af den blomstrende busk den 16. juni, og derfor må juni være det rette tidspunkt til en besøg.

 


Den lille stenbænk med plantørens beskedne mindevers.

 

På rundtur gennem Graneli-haven

Dage i april er der enorme mængder af blomstrende krokus. Senere følger andre arter af smukke løgplanter og vilde planter. Ved havens fugtige steder vokser der om foråret ramsløg på steder med sur jord, såkaldt mor, mens der i juni er mange smukke liljekonvaller. Haven er ynglested for alle almindelige småfugle; bogfinker, musvitter og løvsanger. Den lille gærdesmutte synger hele året.

Overfor den store rhododendron er der en lille stenbænk med et digt skrevet af ejeren.

"KOM VANDRE, HVIL DIG I MIT SKØD

MEN FINDER DU MIG MINDRE BLØD

TAG SPADEN FAT OG GRAV MIN VEN

NÅR DU ER TRÆT, KOM SÅ IGEN"

H.C. K.

Midt i haven ligger ruinen af ægteparrets første hus, ødelagt af voldsom ildebrand. Hans Christian Kofod blev regnet for det bornholmske svar på jydernes Dalgas.

Efter hans død i 1923 blev der lavet en fond, kaldet Graneli Fonden, der sørger for havens praktiske vedligeholdelse og slåning af græsplænen. Kofods efterkommere bor stadig på gården og ønsker ikke for mange besøgende gæster, derfor er der ingen skilte ved landevejen. Den smukke offentlige have er således lidt hemmelig.

 


I haven vokser der nogle steder liljekonvaller.

 

Anekdote

Hans Christian Kofod var jæger og næsten døv. Som høreapparat brugte han en tragt med slange til ørerne. Under en jagt deltog min egen bedstefar, der hilste og sagde: 'Goddag., mit navn er Sillehoved'. Hvorefter Kofod sagde: 'Undskyld, min hørelse er meget dårlig, jeg syntes, De sagde Sillehoved, det kan man ikke hedde på Bornholm'. Men det gjorde han, da han stammede fra Sillehoved syd for Give i sognet Brande.

God tur.

Hvor

Adressen er Ølenevej 33. Den første ejendom på sidevejen mod Østermarie fra landevejen Aakirkeby-Nexø. Der er ingen skiltehenvisning på Ølenevej, men der er tinglyst offentlig parkeringsplads ved gården. I den store park er der fine borde og bænke,så tag kaffe med på turen. Et fint net af små stier fører de besøgende rundt i parken på en nem måde, og turen er velegnet for dårligt gående og gangbesværede.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT