Ulvehunden Thor spreder frygt i Gudhjem

Ulvehunden Thor spreder frygt i Gudhjem
Ulvehunden Thor – her fotograferet for fem år siden – har skabt frygt i Gudhjems gader. Arkivfotos: Berit Hvassum og Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 18. MAR 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
18. MAR 2023 • 05:30

En tjekkisk uvehund har gennem flere år skabt uro blandt byens borgere, fordi den angriber både mennesker og hunde. Nogen mener, at den bør aflives efter to politianmeldelser og minimum tre alvorlige angreb på andre hunde og mennesker.

Den tjekkiske ulvehund Thor har de seneste år skabt debat og frygt i Gudhjem. Racen er en blanding af schæfer og ulv, og er oprindeligt avlet af det tjekkoslovakiske militær. Racen, der i parentes bemærket er ulovlig i Norge, blev blandt andet brugt til at patruljere langs den tjekkiske grænse under den kolde krig.

Racen kan ifølge hundekendere optræde aggressivt, og det er hunden i Gudhjem et levende og trist eksempel på. Thor har gennem de seneste år skræmt en del beboere, både dem med og uden hund.

En af de nyeste episoder skete i februar, da ulvehunden Thor, angreb en anden hund, der var i snor. Det skete under en løbetur, fortæller ejeren på facebook:

"Jeg fik ham til at slippe min, der overhovedet ikke gør andre hunde noget, ved at sparke ham væk. Han snerrede noget, men jeg er ikke bange for hunde. Er virkelig ked af, at der ikke er styr på ham. Ved ikke hvad I tænker", skrev kvinden i Gudhjems facebookgruppe.

Et etisk dilemma

Et uventet møde med den tjekkiske ulvehund har også sat sit aftryk i Gina Post, mangeårig beboer i Gudhjem. Hun postede for fire uger siden sin historie i den stadigt voksende tråd på Facebook.

"For tre år siden gik jeg tur alene på klippestien mellem Melsted og Saltuna, og pludselig kom Thor løbende og sprang op på min ryg og hang på mine skuldre - jeg var rædselsslagen - kunne ikke ryste den af mig, turde ikke skrige, og ejeren var ikke at se. Da ejeren endelig dukkede op, løb Thor rundt og rundt om mig, som om jeg var et bytte, og ejeren kunne ikke engang kalde hunden til sig. Det var en meget grim oplevelse".

Hunden, der er seks-syv år gammel, ejes af en lokal gudhjembo, som er kendt og afholdt i byen, og sagen har nu taget en tragisk drejning, i og med at det er blevet almindeligt kendt – blandt andet gennem debatten på facebook – at hundens ejer er alvorligt syg.

Dette har tilført debatten et moralsk dilemma, for mange er enige om, at hundeejere skal have styr på deres hund. Men hvad nu, hvis ejeren ikke har kræfter til at lufte sin hund?

Inde på gudhjemsiden vejes der for og imod.

"Det er synd, at han kæmper med sygdom, men det er ikke første gang, hans hund angriber og udviser aggressiv adfærd", skriver en mand og fortsætter, "men for andres ve og vel skal der sættes en stopper for det, så det ikke sker igen".

Anmeldt til politiet to gange

I to tilfælde har sammenstød med Thor udmøntet sig i en politianmeldelse. Første gang i januar 2020, anden gang i februar i år. Det oplyser Bornholms Politi.

Om det formelle i sagen skriver anklagerfuldmægtig Mads Berggren Larsen:

"Når en anmeldelse om et strafbart forhold bliver indgivet til politiet, bliver der iværksat en nærmere efterforskning af forholdet. I nærværende sager har der derfor pågået en efterforskning i forbindelse med den første anmeldelse, som er afsluttet, og for så vidt angår den anden anmeldelse pågår efterforskningen stadig".

En af anmelderne er Kim Olsen. Han blev for tre år siden bidt i begge lår, da han skulle aflevere en pakke til hundens ejer på dennes daværende arbejdsplads. Kim Olsen havde aftalt med hundens ejer, at han kunne gå ind via gårdspladsen for at slippe for en stor omvej.

Hunden angreb Kim Olsen og bed ham først i det ene lår, så det andet. Kim Olsen reagerede instinktivt.

– Den stod tøjret, så jeg slog ud efter den med pakken og bakkede væk.

Da hundens ejer kom ud og så, hvad der var sket, virkede han ligeglad, fortæller Kim Olsen, der først opdagede, hvor alvorlige biddene var, da han var tilbage i bilen. Det blødte fra begge lår, og der var tydelige aftryk fra hundens tandsæt på højre lår.

En løftet pegefinger

Da Kim Olsen havde været på skadestuen for at få en indsprøjtning mod stivkrampe, kørte han forbi politiet i Rønne for at anmelde overfaldet. Han fremviste blandt andet billeder af biddene som bevismateriale, og han er sikker på, at politiet fulgte op på anmeldelsen.

– Jeg ved, at de tog kontakt til ham og gav ham en løftet pegefinger. Men til mig sagde de, det var min egen skyld, fordi jeg var gået ind ad bagvejen, siger Kim Olsen til Tidende.

Kim Olsen har boet i Gudhjem det meste af sit liv og kendte godt ulvehunden Thor på forhånd. Han kan derfor også beskrive hundens adfærd i det offentlige rum.

– Den angriber, hvis fremmede kommer for tæt på, og den snerrer og gør. Og hende, der går tur med den nu, kan ikke styre den.

Kim Olsen er tilbøjelig til at mene, at hunden bør aflives.

– Det er jo, som andre også skriver på gudhjemsiden, nok bedst, både for hunden og for ejeren, siger han.

 

Kim Olsens lår efter et møde med Thor i 2020. Eget foto

 

Ejer: En dårlig disposition

Hundens ejer, kunstfotografen Claus Sonne, er lige kommet hjem fra hospitalet, da Tidende fanger ham på telefonen. Han gør et forsøg på forklare, hvor han står.

– Det, der er sket, det er at en person har luftet hunden, og status er, at når hun har lukket den ind i gården bagefter, så har hun ikke lukket lågen ordentligt. Det har resulteret i det sidste her, som jeg ikke engang var ordentlig bekendt med. Den var kommet op at toppes, men jeg kender ikke engang historien selv, siger Claus Sonne.

Har du overvejet at give din hund mundkurv på, så den ikke kan bide nogen?

– Det har jeg, men jeg tænker egentlig, det er noget pjat. Når jeg har gået med ham, har der aldrig være noget som helst. Og så kan man sige, det er en dårlig disposition fra min side, at hun har fået lov til at trække rundt med ham, eller han har fået lov at trække rundt med hende, for hun er stærk, men hun er en lille pige, og han er en stor hund, siger Claus Sonne.

En lokal beboer med stort kendskab til hundetræning og adfærd kommer med et konkret forslag: "De af jer, som har oplevet problemer med Thor, gør fælles front og opsøg ejer. Giv ham to muligheder. 1. Omplacer hunden, den fungerer alligevel ikke i de nuværende rammer. 2. Sæt et sikkert hegn og låge op, som holder hunden inde, og tilbyd eventuelt hjælp til at få det gjort. Gør noget, inden det ender med at koste en hund livet".

Folk skal have styr på deres hunde

En fremtrædende foreningsmand i Gudhjem vil ikke gå ind i sagen af hensyn til hundens ejer. Men han vil gerne perspektivere sagen en anelse. Ifølge ham er Thor nemlig ikke alene om at skabe debat i Gudhjem.

– Det er ikke den eneste hund i byen, der har været udfordringer med. Nogen skider over det hele, mens andre ikke kan tumle dem. Det kan jo gå ud over dyr og andre mennesker. Folk skal bare have styr på deres hunde. Hvis de ikke har det, må de lade være med at have hund, siger han.

Tilbage på Gudhjems facebooktråd forsøger en lokal beboer sig med en balanceret læsning af problemet med den tjekkiske ulvehund.

"Jeg har ikke selv et problem overfor Thor, overfor mig er han en rigtig sød hund, men han er absolut også hanhund af alfatypen.

Men uanset hvordan jeg har det med ham, så berettiger det ikke, at han har bidt så mange gange efterhånden".

Reglerne

Lasse Peter Sode Tranberg skrev i februar i gudhjemgruppen:

"Med fare for at stikke hånden i et hvepsebo, og ja jeg har ikke hund, men haft hund 80 procent af mit 43 år lange liv, så er det under én procent af hundeejere, der har fuldstændig styr på deres hund, når den er løs.
Når man ikke kan kalde den til sig, så skal den være i snor. Det er meget tydeligt beskrevet i bekendtgørelse af lov om hunde paragraf 3. I byer og områder med bymæssig bebyggelse er det forbudt at lade hunde færdes på gader, veje, stier eller pladser m.v., der er åbne for almindelig færdsel, uden at de enten føres i bånd eller er i følge med en person, som har fuldt herredømme over dem.
Føres en hund i bånd, skal dette være så kort, at hunden holdes tæt ind til ledsageren. Hvis hunde færdes løse på de i 1. pkt. nævnte steder uden at være i følge med en person, der har fuldt herredømme over dem, lader politiet dem optage og underretter besidderen eller en til vedkommendes husstand hørende voksen person.
Nu har I beskrevet en udfordring i Gudhjem. Men det er der nu også i Rønne.
Det er synd for ejeren af hunden, hvis han er syg, men der er også synd for dem, der bliver generet eller får voldt skade. Og loven er til for alle".

 

Den tjekkoslovakiske ulvehund

Historien om den Tjekkoslovakiske ulvehund begyndte i 1955 som et biologisk eksperiment i Tjekkoslovakiet, (nu Tjekkiet og Slovakiet). Her prøvede Karl Hartl at krydse en tysk schæferhund med en karpatisk ulv.

Racen er ikke tænkt som familie- eller selskabshund. Den kræver en meget erfaren fører og er ikke en race, der anbefales for førstegangshundeejere. Racen er ny, og der er afvigelser i racen, selv i samme kuld. Enkelte kan virke mistænksomme, næsten sky overfor fremmede. Den kan udvise aggression over for personer, hvis den føler sig truet, eller at dens flok er truet.

Kræver motion, beskæftigelse og træning samt en udendørs løbegård, da racen meget vanskeligt kan lære at være alene hjemme. Racen er fysisk meget udholdende og kan faktisk kun gøres mentalt træt med for eksempel sportstræning.

Kilde: Dansk Kennel Klub og Wikipedia