Stort set enige politikere: 'Vi har ikke gjort nok for at blive flere bornholmere'

Stort set enige politikere: 'Vi har ikke gjort nok for at blive flere bornholmere'
Ved arrangementet Bornholmske Stemmer i Aakirkebyhallerne blev samtlige 13 partier stillet spørgsmålet: Har kommunalbestyrelsen gjort nok for at tiltrække arbejdskraft til Bornholm, så vi kan opnå målet om at blive 42.000 indbyggere i 2028? Foto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 23. OKT 2021 • 07:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
23. OKT 2021 • 07:30

Ingen spidskandidater mener, at indsatsen for at tiltrække arbejdskraft og tilflyttere har været fuldt tilfredsstillende i den forgangne valgperiode. Særligt partierne uden for kommunalbestyrelsen vil gøre mere for at øge boligudbuddet, og mange peger på, at investeringer i børnene vil gøre en forskel.


Har kommunalbestyrelsen gjort nok for at tiltrække arbejdskraft til Bornholm, så vi kan opnå målet om at blive 42.000 indbyggere i 2028? Det spørgsmål besvarede alle 13 opstillede partier til kommunalvalget, da Bornholms Tidende tyvstartede valgkampen ved arrangementet Bornholmske Stemmer i Aakirkebyhallerne forrige weekend.

Svarene svingede fra ”både og” til ”klart nej”, og de mindst kritiske var de fire partier, der de forgangne fire år har udgjort flertallet bag en socialdemokratisk borgmester.

– Vi har ikke gjort nok, men vi er godt på vej, lød det eksempelvis fra borgmester Thomas Thors, der hæfter sig ved den nye budgetaftales fireårs-bevilling til Tilflytterservice.

Samme ”noget, men ikke nok”-melding kom fra Bjarne Hartung Kirkegaard (KD), der fremhævede arbejdet med udformningen af en boligpolitik, og Leif Olsen (SF).

– Vi skal især have flere boliger, både attraktive boliger og lejeboliger, og så skal vi investere i børnene, sagde SF’s kommunalbestyrelsesmedlem.

Morten Riis (EL) fandt trøst i, at Bornholm i en håndfuld har haft en positiv nettotilflytning og på det seneste også et svagt stigende befolkningstal.

– Vi er ikke i mål med de 42.000, så vi må konstatere, at vi ikke har gjort nok. Men vi har også fået flere tilflyttere end fraflyttere siden 2016 – så noget har man gjort rigtigt, sagde viceborgmesteren, der ønsker, at bopælspligten håndhæves mere håndfast, så de boliger, der er til rådighed, også bliver benyttet.

 

 

Tag Tidendes kandidattest her

 

 

Flere af de øvrige partiledere pegede på boligmangel som en alvorlig hæmsko. Venstres spidskandidat Søren Schow, der i budgetaftalen fik indarbejdet DGI-stadion i Rønne som et nyt boligområde, understregede, at flere boliger har førsteprioritet i tilflytterindsatsen.

– Vi må konstatere, at vi ikke har gjort nok eller det rette, sagde Schow.

Han fik opbakning fra Nye Borgerliges Gitte Frigioni, der efterspurgte ”langsigtede løsninger”, og flere andre partier, der i dag ikke har en plads i byrådssalen.

– Vi mangler simpelthen lejeboliger, så de folk, der vil herover og prøve at arbejde på Bornholm, skal have mulighed for at bosætte sig – for eksempel i en lejebolig, supplerede Jacob Trøst (K), der kæmper for at De Konservative kan vende tilbage til kommunalbestyrelsen.

Det går for langsomt

– Vi mener, der er gode intentioner, men det går alt for langsomt, sagde Gerd Lyng fra Radikale Venstre og tilføjede, at det store problem er, at der ikke er tilstrækkeligt mange boliger på Bornholm, hvilket især går udover børnefamilierne.

Fra hvert sit udgangspunkt på den klassiske højre-venstre-akse slog kandidaterne fra Alternativet og Bornholmerlisten fast, at manglen på arbejdskraft er det mest betydningsfulde valgtema i år.

– Det er vores vigtigste dagsorden. Det er grundlaget for den velfærd, vi alle sammen skal have i dag og i fremtiden. Hænder, hjerter og hoveder er vores vigtigste ressource, men også vores skattegrundlag, sagde Caroline Meyer White (AL), som erklærede, at hun vil arbejde for flere ældre- og handicapboliger for at frigøre familieboliger til tilflyttere.

Kirstine van Sabben konstaterede, at tilflytterstrategien er fejlet i lyset af de mange ubesatte stillinger.

– Jeg er mere optaget af, at de ledige stillinger bliver besat, og det vurderer jeg, er den allerstørste opgave, vi har de næste fire år. Lige nu har vi 62 ledige stillinger på ældreområdet, men det er også de private virksomheder, der mangler hænder, sagde hun.

Lavere Skatter og Afgifter går til valg på at skabe flere private arbejdspladser frem for at jagte 42.000 indbyggere.

– I princippet er det en forkert målsætning at have, for folk vil helt naturligt flytte til øen, hvis der var fornuftige arbejdspladser, sagde Martin Tidsvilde.

Kandidaten fra Veganerpartiet kunne ikke tage stilling til den hidtidige indsats, men mener, at prioriteringer af både børnefamilier og naturen vil skabe grundlaget for øget tilflytning.

– Så vi ikke skræmmer vores tilflyttere med gyllelugten, sagde Lærke Lina Skovbjerg.

Linda Kofoed Persson (DF) tog afstand fra målsætningen om at nå op på 42.000 indbyggere.

– Det forslag er ikke født i vores baghave, sagde spidskandidaten fra Dansk Folkeparti og uddybede sin pointe:

– Da vi formulerede det, fik vi at vide, at KB skulle afsætte mellem 10 og 15 millioner kroner om året i 10 år, hvis der skulle være hold i det. Det er der ingen af de nuværende partier, der har budgetteret med, sagde Linda Kofoed Persson, der som flere andre mener, at børne- og familiepolitikken er en vigtig indsats i jagten på flere bornholmere og ny arbejdskraft.

I valgrundspørgen, som Tidende introducerer i dag, har kandidaterne fået lejlighed til at svare skriftligt på spørgsmålet, og Thomas Thors giver udtryk for, at det centrale mål bliver vanskeligt at nå allerede om syv år.

”Der er tegn på, at strategien vedrørende 42.000 er ved at lykkes. Vi når dog næppe målet i 2028,” skriver borgmesteren.

1. juli 2021 havde Danmarks Statistik registreret 39.737 mennesker til at bo på Bornholm. Det er 42 flere end samme dato i 2018, hvor målet om 42.000 blev fastsat.

 

Gammel arbejdsstyrke

Gennemsnitsalderen for de ansatte i Bornholms Regionskommune er 48,7 år. Det er 3,5 år ældre end landsgennemsnittet i kommunerne. 17 procent af regionskommunens ansatte er over 60 år, mens otte procent er under 30 år.

Kilde: BRK’s politik for en attraktiv arbejdsplads

 

 

Dagens spørgsmål

Hvilke konkrete skridt skal den kommende kommunalbestyrelse tage for at sikre ny arbejdskraft på Bornholm?

Socialdemokratiet

Vi har i budgettet fastholdt tilflytterkonsulenten.

Radikale Venstre

Vi skal ud at finde arbejdskraften både lokalt ved opkvalificering, men også nationalt og internationalt. Styrke tilflytterservice og supplere med ”fraflytter-enquete”. Der er interessant at blive klogere på, hvad der får folk til at flytte fra øen (igen). Vi skal sikre bedre erhvervsvenlighed, så vi kan tiltrække bæredygtige virksomheder, der kan bidrage samlet til den grønne omstilling.

Konservative

Vi skal sikre, at der også er boliger til den arbejdskraft, vi gerne vil have til Bornholm. Vi skal fastholde tilflytterkonsulent, og vi skal skabe gode rammer for erhvervslivet, hvilket blandt andet gøres gennem mere og bedre dialog.

Nye Borgerlige

Erhvervsaktive tilflyttere forventer naturligvis en serviceminded kommune med den fornødne infrastruktur i form af velbeliggende og attraktive skoler, daginstitutioner og fritidsaktiviteter, effektiv offentlig transport og en velfungerende sundhedssektor. De forventer indlysende et attraktivt udvalg af boliger. Udbuddet af lejeboliger på Bornholm er pt. helt utilstrækkeligt, og derfor bør en hurtig opførelse af nye attraktive, velbeliggende lejeboliger have absolut topprioritet.

SF

Vi skal tiltrække tilflyttere via boliger og god service. Vi skal også arbejde målrettet på, at færre bornholmere står uden for arbejdsmarkedet via uddannelse m.v. Vi skal gøre vores arbejdspladser – offentlige og private – attraktive via gode arbejdsmiljøer og udviklingsmuligheder.

Veganerpartiet

Det skal være attraktivt for eksempelvis børnefamilier at flytte hertil, og derfor er det vigtigt, at der er et acceptabelt serviceniveau på børneområdet, herunder mulighed for fritidsklub fra 4. klasse. For at have boliger til tilflytterne skal det sikres, at bopælspligten er opfyldt, og at byggesagsbehandlingen fungerer optimalt.

Kristendemokraterne

Der skal arbejdes systematisk med at skaffe arbejdskraft fra udlandet – og også gerne fra det øvrige Danmark via tilflytterguide og jobcenter.

Lavere Skatter og Afgifter

Forbedre betingelserne for det private erhverv, det kunne for eksempel ske ved at give tilskud til transport af råvarer til øen.

Dansk Folkeparti

For at sikre ny arbejdskraft skal vi have styr på alt andet også. Ingen flytter til en ø mellem Sverige og Polen, hvis ikke vores tilbud til børnefamilierne er i orden – hvis ikke vi har den bedste dagpasning, en god folkeskole, hvor der er plads til forskellige behov – og hvis ikke man kan finde en lejebolig eller bygge et nyt hus (uden at vente alt for længe på en byggetilladelse). Så mange ting skal kigges på, hurtigt.

Venstre

Jobcentret og Tilflytterservice skal oprette en taskforce, der hurtigst muligt kan lægge en plan for tiltrækning af medarbejdere til Bornholm. Tilflytterservice er vigtig i denne henseende, fordi de også har kontakt til det private arbejdsmarked. Derudover har landbruget erfaring med at tiltrække arbejdskraft fra udlandet, de kunne tages med på råd, så man ikke behøver at opfinde det hele fra bunden selv.

Bornholmerlisten

Det er helt nødvendigt at kigge uden for øen – og måske også uden for landet. Det kunne være Tyskland eller Sverige, hvor deres arbejdsløshed er stor. Og det skal vi ikke kun for de ledige stillinger i BRK, men også for at støtte de bornholmske virksomheder. Samtidig skal vi løfte det kommunale arbejdsmiljø i for eksempel hjemmeplejen. så det bliver et rigtig godt sted at arbejde.

Enhedslisten

Vi er overbevist om, at et stærkt børneområde er afgørende for, at kommunen kan fastholde herboende og tiltrække nye borgere. Derfor skal vi være villige til at investere her. Såvel i det almene område som i det specialiserede. Vi skal også gøre det lettere at blive omskolet og videreuddannet for de mennesker, der allerede er bosat på Bornholm.

Alternativet

Vi ønsker, at der også arbejdes proaktivt uden for øen med en rekrutteringsagent for at opsøge de kompetencer, vi mangler. I samarbejde med det private erhvervsliv.