Arbejdskraft står højt på erhvervslivets ønskeseddel til kommunen

Arbejdskraft står højt på erhvervslivets ønskeseddel til kommunen
Arkivfoto: Jacob Jepsen
DAGENS VALGTEMA | BORNHOLM | ABONNENT | 23. OKT 2021 • 07:30
Jakob Nørmark
Journalist
DAGENS VALGTEMA | BORNHOLM | ABONNENT
23. OKT 2021 • 07:30

Virksomhedernes tilfredshed med regionskommunens indsats for at tiltrække og sikre kvalificeret arbejdskraft er faldet i løbet af det seneste år.


For de bornholmske virksomheder, der har deltaget Dansk Industris (DI) årlige undersøgelse af det lokale erhvervsklima, bliver arbejdskraft angivet som det næststørste problem, som regionskommunen efter virksomhedsejernes mening burde prioritere. Kun kommunens sagsbehandling er ifølge de 59 deltagende virksomheder vigtigere for øjeblikket.

DI opstillede i undersøgelsen ti emner, og virksomhederne kunne vælge de to, der er vigtigst for at styrke virksomhedernes vækstmuligheder. Cirka hver tredje virksomhed valgte arbejdskraft som en prioritet, og den andel ligger en smule over landsgennemsnittet.

Den samlede undersøgelse tegner et dystert billede af erhvervsvenligheden på Bornholm, der endte allernederst blandt de 93 kommuner.

På delemnet arbejdskraft ligger Bornholm nummer 65. Virksomhedernes svar vægter 50 procent i vurderingen. Inden for det seneste år, hvor manglen på arbejdskraft har vist sig i flere brancher, ikke mindst inden for de turistrettede sæsonstillinger, er tilfredsheden med kommunens indsats for at tiltrække og sikre kvalificeret arbejdskraft. Fra 3,46 på en skala fra 1-5 i 2020 til 3,16 i 2021. I rangeringen er Bornholm faldet fra nummer 38 til 60. Jobcentrets samarbejde med virksomhederne får omvendt en god bedømmelse med 3,67, hvilket er 15.-bedst i landet.

Den anden halvdel af karakteren om arbejdskraft fremkommer via statistiske indikatorer om for eksempel erhvervsfrekvens og andelen på førtidspension sat i forhold til befolkningens socioøkonomiske sammensætning. I disse kategorier befinder Bornholm sig i den tunge ende.