Debat: Uheldigt med dobbeltroller til EL og DF

Debat: Uheldigt med dobbeltroller til EL og DF
Claus Larsen-Jensen mener, at det er iøjnefaldende og dybt betænkeligt, når Enhedslisten får både formandspost for det udvalg, der overordnet har ansvaret i forhold til Beof, og samtidig bliver formand i Beof. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT | 22. NOV 2021 • 15:30
Af:
Claus Larsen-Jensen
Socialdemokratiet
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT
22. NOV 2021 • 15:30

Jeg opfordrer partierne bag flertallet til at tænke sig rigtig godt om i denne sag, for hvis dobbeltrollerne fastholdes, så pådrager de sig et ansvar for senere habilitets- og loyalitetsproblemer.


Jeg synes, at det er iøjnefaldende og dybt betænkeligt, når der kan rejses habilitetstvivl, når folkevalgte påtager sig en dobbeltrolle, som når EL får både formandspost for det udvalg, der overordnet har ansvaret i forhold til Beof og samtidig bliver formand i Beof. Samme tvivl er der jo i forhold til at samme person er formand et privat vindmølleinitiativ, hvor kommunen vel skal ind over, som myndighed. Den samme tvivl kan opstå, når DF får formandsposten i Rønne Havn med en person, som samtidig er ansat af Bornholmslinjen, som er en stor kunde i havnen, og når ægtefællen er centralt placeret i kommunalbestyrelsen.

Uanset hvilket job DF’eren har i det selskab, så er der et habilitetsproblem. At vedkommende har fået accept af sin arbejdsgiver til at sidde i Rønne Havns bestyrelse, kan jo ikke bruges som dokumentation for, at det ikke er betænkeligt. Der skal jo ikke megen fantasi til at forestille sig, at der kan opstå en habilitets- og loyalitetskonflikt. Bornholmslinjen har en økonomisk interesse i at betale mindst muligt til Rønne Havn, og Rønne Havn har en økonomisk interesse i de aftaler, de indgår med Bornholmslinjen. Hvor ligger loyaliteten hos en formand, der er lønnet begge steder.

Jeg er selvfølgelig tilfreds med, at der gennemføres en juridisk bedømmelse af begge tilfælde af dobbeltroller for EL og DF. Men for mig og andre at se, så handler det her ikke kun om jura, men også om god moral og at efterleve det, som kaldes 'Good Governance'-principper.

Jeg forstår da godt, at hvervene i Rønne Havn og Beof – både politisk og økonomisk er attraktive for de pågældende og deres partier. De skal ikke bebrejdes, at de går efter disse poster. Det havde et andet flertal også gået efter. Men problemet er dobbeltrollerne og habilitetsproblemerne. Jeg ville ikke selv bringe mig i en sådan situation. Og partier skal være opmærksomme på ikke at havne i sådanne situationer. Jeg går ikke efter de pågældende kolleger i kommunalbestyrelsen, men efter at sikre, at der er rene linjer, så der ikke i kommunalbestyrelsen og hos bornholmere kan opstå tvivl om de beslutninger, der træffes, og denne tvivl følger af dobbeltroller.

At EL i Aalborg Byråd har været i en tilsvarende situation med formand i kommunalt udvalg og formand for kommunalt selskab, er da ikke et argument for, at det også skal gælde på Bornholm. Jeg synes, at man skal bemærke Leif Olsens kommentar om, at man skal være meget obs på inhabilitet, når man har en dobbeltrolle.

Jeg opfordrer partierne bag flertallet til at tænke sig rigtig godt om i denne sag, for hvis dobbeltrollerne fastholdes, så pådrager de sig et ansvar for senere habilitets- og loyalitetsproblemer.