Udbryderrepublik vælger præsident i tid med spændinger i Østafrika
Aftale mellem Somaliland og Etiopien nytårsdag førte til militær eskalering mellem Somalia og Etiopien.
Optællingen af stemmer er begyndt i Somaliland, efter at vælgerne onsdag har været til valg i den østafrikanske udbryderrepublik.Omkring 1,2 millioner mennesker var registreret som vælgere.
Det skriver nyhedsbureauet AFP.
Ved valget stod den siddende præsident, Muse Bihi, over for præsidentkandidaterne Abdirahman Mohamed Abdullahi og Faysal Ali Warabe.
Kritikere har beskyldt Bihi for at forværre splittelsen mellem forskellige klaner, der lever i Somaliland. Bihi har været præsident siden 2017.
Somaliland erklærede sig i 1991 uafhængigt af Somalia, men republikken er ikke anerkendt internationalt som et selvstændigt land.
Nytårsdag i år indgik Somaliland en aftale med Etiopien om, at Etiopien kan leje et 20 kilometer langt landstykke langs kysten ud til Adenbugten.
Etiopien har ikke selv direkte adgang til havet.
Til gengæld for at leje området skulle Etiopien - ifølge Somaliland - anerkende Somaliland som selvstændigt land.
Dette er dog ikke blevet bekræftet offentligt af styret i Etiopien.
Aftalen mellem Somaliland og Etiopien skabte efterfølgende vrede i Somalia og førte til en militær eskalering mellem Somalia og Etiopien.
Muse Bihi har lovet, at han vil gå videre med aftalen med Etiopien, hvis han bliver genvalgt. Og dermed vil Somaliland ifølge ham være tættere på, at Etiopien anerkender republikken.
- I løbet af sine syv år ved magten har en anerkendelse aldrig været så tæt på, og vi håber, at det snart vil blive annonceret, siger Ayaan Abdilahi Abdi, der er en af præsidentens støtter, til AFP.
- Jeg håber, at Muse Bihi bliver genvalgt. Vi vil have ham til at fortsætte med udviklingen af Somaliland, siger hun.
Bihis primære modstander er Abdirahman Mohamed Abdullahi, som var Somalias ambassadør i Sovjetunionen og Finland i 1980'erne. Derudover har han været formand for Somalilands parlament.
Han har ifølge AFP kun løftet sløret for få konkrete politiske tiltag, men har sagt, at han, hvis han bliver præsident, vil være en mere "samlende figur".
Resultatet af præsidentvalget ventes først at være klart i næste uge.
/ritzau/