EU udskyder forbud mod import af kaffe og soja fra ryddet regnskov

14. NOV 2024 • 14:30UDLAND

EU-Parlamentet stemmer for at slække en række krav i lov om skovrydning. Loven bliver desuden udskudt et år.

Et flertal i EU-Parlamentet har stemt for at udskyde en lov, der forbyder import af fødevarer, som sættes i forbindelse med skovrydning.

Loven skulle oprindeligt være trådt i kraft 30. december. Nu bliver den udskudt et år til december 2025.

Desuden har parlamentet stemt for at slække på nogle af lovens krav.

Det gælder blandt andet at tilføje en ny kategori af lande, som er "uden for risiko". De skal ifølge ændringsforslaget mødes med langt mindre kontrol.

EU-Kommissionen foreslog sidste måned at udskyde loven. Det skete efter pres fra en gruppe på 20 EU-lande, enkelte selskaber, og lande uden for EU som Brasilien, Indonesien og USA.

EU-Kommissionen har dog ikke foreslået nogen ændringer til indholdet af loven.

Ændringsforslagene er stillet af EU-Parlamentets borgerlige EPP-gruppe. Det er her, Liberal Alliance og De Konservative sidder.

Loven har til formål at sikre, at varer, som bliver solgt i EU, ikke bidrager til rydning af skov. Det gælder produkter som kød, kakao, palmeolie, gummi, soja og træ. Loven gælder også for landmænd inden for EU.

Sofie Tind Nielsen, som er skovrådgiver i WWF Verdensnaturfonden, ærgrer sig over beslutningen i EU-Parlamentet.

- Beslutningen er fuldstændig ude af trit med naturens tilstand i verdens skove, der bogstavelig talt står i flammer på grund af skovrydning, og ikke mindst ude af trit med den europæiske befolkning, der over en bred kam bakker op om langt strengere regler for produkters aftryk på skov, siger hun i en udtalelse.

Samtidig mener hun, at det kan gå ud over de virksomheder, som allerede har tilpasset sig til at leve op til reglerne inden for den oprindelige deadline.

Loven er blevet hyldet som en milepæl i kampen mod klimaforandringer. Men flere udviklingslande har beskyldt den for at være protektionistisk og forhindre millioner af mindre, fattige bønder i at sælge varer i EU.

Nogle selskaber som eksempelvis Nestlé og Mars har støttet loven, men har opfordret EU til at gøre mere for at hjælpe selskaber med at nå deadline.

Under afstemningen i EU-Parlamentet torsdag var der tekniske problemer med stemmesystemet.

Kira Marie Peter-Hansen, som er valgt til EU-Parlamentet for SF, fortæller, at det ikke var alle parlamentsmedlemmers stemmer, som blev talt med.

- Der var politikere, der rejste sig op og sagde, at deres stemmemaskine ikke virkede. Folk var virkelig vrede, siger hun.

I en videooptagelse af stemmeafgivelsen på EU-Parlamentets hjemmeside kan man høre parlamentets formand, Roberta Metsola, opfordre medlemmerne til at sætte sig ved en ny stemmemaskine, hvis de sidder ved en, der ikke virker.

Roberta Metsola bliver opfordret til at tage afstemningen om, hvis det ikke er alle stemmer, som er talt med. Det afviser hun.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT