Trump-rådgiver opfordrer Østeuropa til at øge militærudgifter

9. JUL 2024 • 03:00UDLAND

Litauen og Estland bør bruge ti procent af deres bnp på forsvaret, siger tidligere rådgiver for Donald Trump.

De østeuropæiske lande bør sænke forventningerne til USA, hvis republikaneren Donald Trump igen bliver valgt som præsident.

Sådan lyder det fra Elbridge Colby, som var rådgiver i det amerikanske forsvarsministerium, da Trump var præsident mellem 2017 og 2021, ifølge mediet Politico.

- USA er forpligtet til at hjælpe Nato-lande, der bliver angrebet. Det er ikke det samme som at sige, at vi skal sende hele vores militær, siger han.

Natos medlemslande er forpligtet til at forsvare hinanden, hvis de skulle blive angrebet militært. Dette er sikret af artikel fem - den såkaldte musketered.

Colby opfordrer desuden de østeuropæiske lande til at bruge langt mere end to procent af deres bruttonationalprodukt (bnp) på forsvaret, som det er målet i Nato.

- Jeg er ikke særlig imponeret over, at Litauen og Estland bruger tre procent. Hvis jeg var dem, ville jeg bruge ti procent - hvis de for alvor mener, at Rusland er en trussel, lyder det ifølge Politico.

Colby ventes ifølge Politico at få en højtstående rolle i Trumps regering, hvis han vinder valget 5. november.

Som det er nu, skal Trump formentlig op mod præsident Joe Biden fra Demokraterne.

Flere har dog på det seneste opfordret 81-årige Biden til at trække sig på grund af bekymring om hans alder.

Colby er af den overbevisning, at USA i langt højere grad skal fokusere på at beskytte Taiwan fra Kina.

- Europæerne er nødt til at forstå, at de skal opruste militært så hurtigt, som det menneskeligt er muligt, siger han ifølge Politico.

Trump har flere gange sået tvivl om USA's medlemskab af Nato, der tirsdag indleder et flerdages topmøde i landets forbundshovedstad, Washington D.C.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT