Nedstyrtet passagerflys sorte bokse skal analyseres i Brasilien
Passagerfly fra Azerbaijan Airlines, der forulykkede i Kasakhstan, skal efterforskes i Brasiliens hovedstad.
Sorte bokse fra det fly, som i sidste uge styrtede ned i Kasakhstan, er på vej til Brasilien, hvor de skal åbnes, så data fra blandt andet cockpittet kan blive analyseret i et laboratorie.Det oplyser det brasilianske luftforsvar i en udtalelse mandag aften, skriver nyhedsbureauet Reuters.
Flyet var et passagerfly af typen Embraer produceret i Brasilien, og det er derfor, at de sorte bokse skal tilbage til det sydamerikanske land.
Bearbejdelsen af data kommer til at foregå i Brasiliens hovedstad, Brasilia, og vil blive udført af flyvetekniske efterforskere, lyder det.
Repræsentanter fra både Kasakhstan, Rusland og Aserbajdsjan vil føre tilsyn med analysearbejdet, står der i udtalelsen.
Efterfølgende vil dataene så blive sendt til efterforskere i Kasakhstan.
Flyet tilhører Azerbaijan Airlines og var på vej fra Aserbajdsjans hovedstad, Baku, til Grosnij i Tjetjenien, da det styrtede ned i nærheden af byen Aktau i Kasakhstan.
Der var omkring 70 personer om bord på flyet, og 38 mistede livet, skriver Reuters.
Flyet befandt sig i russisk luftrum, da det styrtede. Flere medier har skrevet, at det ifølge deres kilder var russisk antiluftskyts, der ramte det. Også Det Hvide Hus i USA har meddelt, at der er indikationer på, at Rusland kan være skyld i flystyrtet.
Det er dog ikke noget, der er blevet bekræftet.
Aserbajdsjans præsident, Ilham Aliyev, har ifølge det russiske nyhedsbureau Tass i et interview med tv-stationen AzTV også sagt, at flyet blev ramt af skud affyret fra jorden.
Aserbajdsjan kræver, at Rusland påtager sig skylden for flystyrtet, og at landet betaler kompensation til passagerer og besætningsmedlemmer og til den aserbajdsjanske stat, sagde præsidenten.
Alle fly er udstyret med en eller flere såkaldte sorte bokse. De spiller en vigtig rolle i undersøgelser af ulykker, da de indeholder informationer om drift, såvel som hvad der foregik i cockpittet, i tiden inden ulykken.
/ritzau/