Orkanen Helene forventes at tage til i styrke inden landgang

26. SEP 2024 • 20:27UDLAND

Orkanen Helene forventes natten til fredag at ramme Florida og betragtes af myndigheder som "meget farlig".

Flere dele af den amerikanske delstat Florida vil blive ramt af vejrforhold, der ikke er til at overleve, når orkanen Helene natten til fredag dansk tid forventes at bevæge sig ind over land.

Det siger de amerikanske vejrmyndigheder ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Stormen var tidligere torsdag en kategori 2-orkan med vindstød på op mod 169 kilometer i timen. Den forventes at tage til i styrke og blive til en kategori tre eller fire, inden den kommer ind over land, skriver AFP.

Ifølge den det nationale orkancenter i USA (NHC) kan det blive en af de største orkaner dannet i Golfen i de seneste årtier.

Ifølge NHC's direktør Mike Brenan er orkanen Helene "meget farlig".

Særligt den del af Floridas kyst, der er kendt som "The Big Bend", forventes at blive hårdt ramt, da Helene ser ud til at gå i land her. På strækningen ligger blandt andet Tallahassee og Tampa.

- Vi forventer at se stormflodsoversvømmelser på mellem 4,5 og 6 meter over jordoverfladen.

- Det er op til toppen af en toetagers bygning. Det er et uvirkeligt scenarie, der kommer til at udspille sig på denne del af Floridas kystlinje, lyder det fra Mike Brenan.

Ifølge den amerikanske avis The New York Times er det rekordhøje havtemperaturer, der er med til at drive udviklingen af orkanen.

Det varme vand virker ifølge Brian McNoldy, der forsker i orkaner ved University of Miami, som "højoktan jetbrændstof", skriver avisen.

Ifølge ham er det vand, orkanen lige nu bevæger sig over som varmt badevand.

Regnen, der er faldet forud for orkanens landgang, har allerede slået forventningerne, og flere områder i oversvømmet.

Floridas fiske- og dyrebeskyttelseskommissionen (FWC) har på det sociale medie X gjort Floridas borgere opmærksomme på, at alligatorer og slanger kan ende i områder, der normalt er tørre, da vådområder også bliver ramt af oversvømmelser.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT