EU fordømmer Putins plan om at udvide atomvåbendoktrin

26. SEP 2024 • 15:50UDLAND

Vladimir Putin annoncerede onsdag en opdateret atomdoktrin, hvilket EU tager kraftigt afstand fra.

Den russiske præsident Vladimir Putins plan om at udvide landets doktrin for brugen af atomvåben er "hensynsløs og uansvarlig".

Det siger EU gennem talsmand for EU-Kommissionen Peter Stano.

- Det er ikke første gang, at Putin spiller højt spil med sit atomarsenal, siger han og understreger, at EU ikke vil acceptere truslerne.

Den opdaterede atomdoktrin vil tillade brugen af atomvåben mod stater, der ikke har dem i deres besiddelse, hvis de støttes af atommagter.

Det betragtes som en klar henvisning til Ukraine og landets vestlige støtter i Nato.

- Det er blot en fortsættelse af den meget uansvarlige og uacceptable opførsel fra Putins side, siger Stano.

Meldingen fra Putin kommer, i forlængelse af at Ukraine har søgt tilladelse fra vestlige allierede til at bruge langdistancevåben til at angribe mål dybt inde i Rusland.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, har tidligere torsdag annonceret en ny hjælpepakke til Ukraines militær til en værdi af cirka 53 milliarder kroner.

Pakken inkluderer blandt andet en bombe, der er i stand til at ramme forskellige mål med meget stor nøjagtighed. Den har en rækkevidde på op til 130 kilometer.

Den ukrainske stabschef, Andrij Jermak, giver på det sociale medie X udtryk for, at russernes trusler er desperation.

- Russerne har ikke andet tilbage en atomafpresning. Ingen andre redskaber til at true verden.

- Disse redskaber kommer ikke til at virke.

Rusland har verdens største lager af atomsprænghoveder ifølge The Federation of American Scientists (FAS), som er en forskningsorganisationen med fokus på atomvåben og sikkerhed.

I alt kontrollerer Putin omkring 5580 sprænghoveder ifølge FAS.

Den nuværende doktrin, som altså står til at blive opdateret, blev udstedt af præsident Vladimir Putin i et dekret i 2020.

Heri lyder det, at Rusland kan bruge atomvåben i tilfælde af angreb med atomvåben fra en fjende eller i tilfælde af et "konventionelt" angreb, som truer Ruslands eksistens.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT