Magtskifte på vej - socialdemokrater står til valgsejr i Litauen

27. OKT 2024 • 21:40UDLAND

De litauiske vælgere ønsker forandring, siger oppositionsleder. Ny regering ventes at fortsætte Rusland-kurs.

Lederen af Litauens kristendemokratiske regeringsparti, Hjemlandsunionen, erkender at have tabt søndagens parlamentsvalg til Socialdemokratiet.

- Stærk præstation. Mit ønske for dem er at danne en ansvarlig regering og have en ansvarlig tilgang, siger partileder Gabrielius Landsbergis, som er Litauens udenrigsminister, til tv-stationen LRT.

Socialdemokraterne har taget en tidlig føring i Litauen, hvor knap to tredjedele af stemmerne er talt op efter anden runde af parlamentsvalget.

- Valgresultatet viser, at den litauiske befolkning ønsker forandring, lyder det fra Socialdemokratiets leder, Vilija Blinkeviciute.

Hun tilføjer, at de foreløbige resultater tyder på, at Socialdemokratiet vil kunne samle et flertal og danne regering med to andre partier.

Med 64 procent af stemmerne talt op har partiet foreløbig fået 33 af de 141 pladser i parlamentet.

Socialdemokratiet, der i dag er i opposition, blev valgets sejrherre i første valgrunde for to uger siden.

I første runde sikrede partiet sig 20 pladser, mens det kristendemokratiske regeringsparti, Hjemlandsunionen, fik 18 pladser.

Et dominerende tema ved søndagens valg er de mulige trusler fra den store nabo mod øst, Rusland.

Hvis det endelige valgresultat giver Socialdemokratiet stemmer nok til at kunne danne regering, er det ventet, at partiet vil videreføre Litauens skrappe linje over for Rusland og fortsat bruge en betydelig del af landets bnp på forsvar.

I år bruger det lille land med knap tre millioner indbyggere cirka tre procent af bnp på forsvar, viser et estimat fra Nato.

I maj viste en meningsmåling, at tre ud af fire litauere frygter, at Rusland kan finde på at angribe deres land.

Et andet af valgets hovedtemaer har været stigende leveomkostninger.

Den nuværende premierminister, Ingrida Simonyte, og hendes centrumhøjreregering har fået kritik for en inflation, der nåede op på 20 procent for to år siden.

Litauen har et valgsystem, hvor halvdelen af parlamentets sæder udfyldes af de kandidater, der får flest stemmer.

Den anden halvdel af pladserne fordeles mellem vinderne i valgdistrikter, hvor de to førende kandidater er gået videre til anden og afgørende valgrunde. Det er den, der har fundet sted søndag.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT