Egypten foreslår to dages våbenhvile i håb om varig aftale

27. OKT 2024 • 20:03UDLAND

Internationale mæglere vil prøve at få en aftale på plads om en begrænset fangeudveksling, siger Sisi.

Egypten har foreslået to dages våbenhvile i Gazastriben, hvor fire israelske gidsler og et antal palæstinensiske fanger skal frigives.

Det meddeler Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, på et pressemøde søndag.

Håbet er, at det kan føre til "en komplet våbenhvile", tilføjer han.

Det forslag, Egypten har lagt frem, indeholder også levering af nødhjælp til civilbefolkningen i Gazastriben.

Sisi nævner ikke, om forslaget allerede er blevet fremlagt for israelske og palæstinensiske forhandlere. Men det vil blive drøftet i løbet af de kommende ti dage, siger præsidenten.

Egypten har sammen med Qatar og USA mæglet i den langvarige Gaza-konflikt. Men i mange måneder har de ikke haft held til at få parterne til at enes om noget.

De internationale mæglere formåede at få forhandlet en uges våbenhvile på plads i november sidste år.

Her blev en stor del af de israelere, som den militante Hamas-bevægelse holder som gidsler i Gazastriben, frigivet. til gengæld blev hundredvis af palæstinensere løsladt fra israelske fængsler.

Søndag er det ventet, at chefen for den israelske efterretningstjeneste Mossad, David Barnea, skal ankomme i Qatar for at forhandle om frigivelse af de gidsler, der stadig er fanget hos Hamas.

Også chefen for den amerikanske efterretningstjeneste CIA, William Burns, ventes at deltage.

Qatars premierminister, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, skal mødes med de to spionchefer, har Israel tidligere oplyst.

Af de 251 gidsler, Hamas tvang med sig fra Israel ved gruppens angreb 7. oktober sidste år, er 97 stadig i Gazastriben. Israels militær mener, at 34 af dem er døde.

Hamas dræbte desuden omkring 1200 mennesker i Israel ved angrebet for over et år siden.

Israels militæroffensiv, der blev indledt samme dag og fortsat er i gang, har foreløbig kostet mindst 42.924 palæstinensere livet, viser de seneste tal fra sundhedsministeriet i Gazastriben.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT