EU-udenrigschef lover reelle fremskridt for udvidelse på Vestbalkan
Inden for fem år skal der sker "reelle" fremskridt for EU's planer om udvidelse med nye lande på Vestbalkan.
Seks lande på Vestbalkan tripper utålmodigt for at komme ind i EU-klubben. Nu skal der ske "reelle" fremskridt. Og de skal komme inden for fem år.Sådan lyder det fra EU's nye udenrigschef, Kaja Kallas. Hun lover håndgribelige resultater inden for sin mandatperiode, der i første omgang strækker sig frem til 2029.
Det siger hun onsdag ved ankomsten til EU-Vestbalkan topmødet i Bruxelles.
- Vi ønsker at se reelle fremskridt i udvidelsesprocessen i løbet af de fem års mandat, vi har. Vi er villige til at arbejde for det, siger Kaja Kallas.
Det er særligt Ruslands invasion af Ukraine, der har sat skub på EU's tanker om udvidelse mod øst.
I Bruxelles er der bekymring for, at landene på Vestbalkan kan vende blikket mod Moskva, hvis ikke de ser fremskridt på vejen mod EU-medlemskab.
De seks lande er: Albanien, Bosnien, Kosovo, Nordmakedonien, Montenegro og Serbien. Derudover har Ukraine og Moldova også meldt sig i køen til EU.
Særligt et enkelt af landene stikker dog ud. Serbien og særligt landets præsident, Aleksandr Vucics, gode forbindelser til Rusland og afvisning af at tilslutte sig EU's sanktioner vækker bekymring i EU.
EU har i forvejen store udfordringer med Ungarns premierminister, Viktor Orbán, der lige som Vucic åbent mødes med Ruslands præsident, Vladimir Putin.
Ungarn har desuden flere gange blokeret eller forhalet vigtige EU-beslutninger om økonomisk eller militærhjælp til Ukraine med den begrundelse, at man ikke ønsker at forlænge krigen.
Kritikere af Orbán mener, at han går Putins ærinde ved at forsøge at afskære Ukraine fra militærstøtte fra EU-landene.
Trods erfaringerne med Ungarn ser statsminister Mette Frederiksen (S) dog ikke grund til at kræve en erklæring om, at Vestbalkan-landene forpligter sig på at støtte Ukraine, før de kan få EU-medlemskab:
- Det skal ikke gå ud over andre lande, at der er et medlemsland, der i mine øjne stiller sig forkert i diskussionen om Ukraine.
- Så vidt jeg kan se, så er der mange lande på Vestbalkan, der støtter Ukraine direkte, men også politisk, siger Mette Frederiksen.
/ritzau/dpa