Tomme EM-haller giver anledning til debat om halstørrelser
Sportschefen for DanskHåndbold mener, at man bør slække på krav til størrelse på haller tidligt i slutrunder.
Både Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) og Det Internationale Håndboldforbund (IHF), der arrangerer henholdsvis EM og VM, har omfattende krav til de haller, som skal bruges til slutrunder.Det gælder alt fra VIP-områder, cateringmuligheder og pressefaciliteter til kapacitet. Hallerne skal have en vis størrelse for at imødekomme kravene.
Det giver ofte langt frem i slutrunder ganske tomme tribuner, og det er et emne, som sportschefen for DanskHåndbold, Morten Henriksen, agter at tage op med EHF og IHF.
For nogle steder er kvindehåndbold eksempelvis bare ikke så stort, som når de mandlige modstykker spiller, men facilitetskravene er de samme, og det giver en tam stemning til mange kampe.
- En af opgaverne må være at se på, hvor tidligt i turneringer hallerne skal være store, siger Morten Henriksen.
- Der har vi nok en opgave internt i håndbold i forhold til at kigge på, at man ikke gør en negativ forskel ved at stille differentierede krav til omgivelserne.
Med undtagelse af værterne fra Schweiz' kampe i Danmarks indledende gruppespil ved EM i den store St. Jakobshalle kunne man næsten høre kommunikationen mellem trænere og spillere fra de bageste tilskuerrækker.
Omkring 70-80 procent af sæderne stod tomme. Og det samme var for det meste tilfældet i mellemrundekampene i den store Wiener Stadthalle.
En af årsagerne til sidstnævnte var også, at værtsnationen Østrig ikke kom til mellemrunden. Det gjorde Schweiz, men der havde man kun indledende gruppespil.
Slutrunder vil altid lide under, at værtsnationer ryger tidligt ud. Men bør man så undlade at placere slutrunder i lande som Schweiz og Østrig, hvor kvindehåndbold ikke har den store opmærksomhed?
Det klare svar er nej fra Morten Henriksen.
- Håndbolden skal både ud i flest mulige afkroge af Europa, og den skal også ud i verden. Det skal ikke være et begrænset fænomen, så jeg er kæmpe tilhænger af, at mesterskaberne kommer ud, siger han.
Af samme årsag hylder han også den stigende tendens til, at flere nationer deler værtskaberne. Det giver både større sandsynlighed for pænt fremmøde flere steder, og det udbreder kendskabet til sporten.
Om to år deles fem lande om kvindernes EM-slutrunde, i 2028 er Danmark vært sammen med Norge og Sverige, mens Danmark netop er blevet tildelt værtskabet for 2032 sammen med Tyskland og Polen.
Den geografiske spredning til samme mesterskab kan virke besynderlig, men fra dansk side er det helt bevidst at gå ind i sådanne samarbejder.
- Vores strategi er, at vi ikke altid skal være sammen med Norge og Sverige. Det er helt bevidst også at gøre noget andet, fordi vi ved at alliere os med lidt forskellige kan være med til at udbrede noget mesterskabserfaring, forklarer Morten Henriksen.
/ritzau/