Danske avisledere opfordrer til nuancer på årsdag for angreb

7. OKT 2024 • 07:54INDLAND/KRIMINAL

Mange civile mistede livet 7. oktober under angreb på Israel, som siden har indledt angreb mod palæstinensere.

Mandag er det årsdagen for den militante bevægelse Hamas angreb mod Israel, hvor mere end 1100 israelere blev dræbt og omkring 250 blev taget som gidsler under en musikfestival.

Angrebet kaldes for det blodigste angreb på jøder i Israels historie af en række danske aviser, der beskriver årsdagen i deres leder, som udtrykker avisens holdning.

Berlingske skriver under overskriften "7. oktober udløste alt dårligt i hele verden," at konflikten har dybere rødder end angrebet.

- Men dette var dagen, hvor hadet, volden, ekstremismen, ustyrligheden og selve den islamistiske radikalisering fik sit hidtil mest morderiske udtryk, lyder det på lederplads.

Bestanddelene for en storkrig er til stede, lyder det i avisen.

Lederen nævner, at Israel synes ustoppelig i sin hævn, og at Israel fortsætter sin ulovlige og til tider voldelige bosætterpolitik. Det er nødvendigt at holde fast i en kritisk tilgang til Israels krigsmanøvre mod palæstinenserne.

- Det er selve det vestlige DNA: At vi formår at gå i krig for vores værdier, samtidig med, at vi evner at kritisere, når vi ikke selv lever op til dem. Det er noget af det fineste ved den vestlige samfundsmodel og retsorden og værd at besinde sig på denne dag, lyder det.

Dagbladet Informations overskrift på lederen hedder "Terrorangrebet 7. oktober bragte den palæstinensiske modstandskamp tilbage på den globale dagsorden".

Ingen tidligere konfrontation i den israelsk-arabiske konflikthistorie har været tilsvarende voldsom ifølge avisen.

- Ingen tidligere krig har kostet større tabstal. Ingen israelsk gengældelse på terrorangreb har fremvist en så uset brutalitet, de seneste uger udvidet til Libanon og med trussel om storkrig mod Iran, lyder det.

Avisen nævner, at over 41.000 palæstinensere er dræbt i Gaza, hvor mindst halvdelen er civile ifølge tal fra Hamas-kontrollerede myndigheder, som FN ikke anfægter.

Angrebet eskalerede afgørende den 76 år lange konflikt, lyder det.

- Der er ingen tvivl om, at Hamas-massakren for et år siden blev begået for at hindre den forbrødring mellem Israel og den mest magtfulde sunnimuslimske stat, Saudi-Arabien, der var diplomatisk tæt på, skriver avisen.

Jyllands-Posten skriver, at samfundsinstitutioner og pårørende har et meget stort ansvar for at huske de yngre generationer på historiens betydning.

- Vi lovede, at der aldrig mere skulle være en krystalnat, og at vi aldrig ville glemme Holocaust. Derfor skal vi huske den 7. oktober. Ikke for krigen før og efter. Men for hvad der skete den dag. Og vi skal fordømme det angreb uden vaklen, lyder det.

Politiken skriver, "Israel og zionismen har længe være domineret af krigsstrategien. Det er på tide at skifte kurs".

Angrebet kaldes en ubeskrivelig tragedie samt en "efterretningsmæssig katastrofe", og avisen nævner, at de 100 gidsler herunder den ene danske statsborger ikke får meget opmærksomhed.

- Den største trussel mod Israel er ikke længere militær, men moralsk. Israel har i mere end et halvt århundrede hersket over et andet folk og besat de palæstinensiske områder. Terrorangrebet 7. oktober var en forbrydelse og en tragedie - men historien og konflikten startede ikke den dag, lyder det.

Ekstra Bladet skriver, at en storkrig truer, og at konflikten har bredt sig.

- Volden står dertil på ethvert vestligt samfunds dørtærskel. For eksempel i Danmark med brandattentat på en jødisk borger og en mulig terrorhændelse nær den israelske ambassade i Hellerup, lyder det.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

7. OKT 2024 • 08:29UDLAND
Mand dræbt af skud i Malmø
FÅ ABONNEMENT