Rapport: Forebyggelse kan sikre danskerne flere år uden sygdom

7. OKT 2024 • 08:36INDLAND/KRIMINAL

En styrket forebyggelsesindsats kan betyde flere år uden sygdom og behov for behandling, lyder det i rapport.

Der er behov for en øget forebyggelsesindsats, hvis flere danskere skal leve længere uden sygdom og behov for at blive behandlet i sundhedssystemt.

Og den indsats bør i højere grad inkludere strukturelle tiltag.

Sådan lyder det i rapport fra Vidensråd for Forebyggelse.

- Et godt fysisk og mentalt helbred er en vigtig forudsætning for friheden til at leve det liv, man sætter pris på.

- Den frihed opnås, viser vores rapport, bedst ved at handle i fællesskab og skabe nogle samfundsmæssige rammer og vilkår, der fremmer et godt helbred for alle, siger Naja Hulvej Rod, der er forperson i Vidensråd for Forebyggelse, i en pressemeddelelse.

Begrebet strukturel forebyggelse dækker over tiltag, der "forbedrer vilkårene for at leve et liv med et godt fysisk og mentalt helbred for alle i befolkningen".

Det kan ifølge rapporten eksempelvis være aldersgrænser for køb af tobaks- og nikotinprodukter eller forbud mod markedsføring af alkohol rettet mod børn og unge.

Det kan også være tilrettelæggelse af arbejdsgange til forebyggelse af stress på arbejdspladser.

Rapporten præsenterer centrale, strukturelle tiltag inden for de fire såkaldte Kram-faktorer: Kost, rygning, alkohol og motion (fysisk inaktivitet).

Den understreger behovet for at prioritere strukturel forebyggelse som en del af den sundhedsreform, der er ved at blive forhandlet på plads på Christiansborg.

- Hvis man for alvor skal gøre noget for danskernes sundhed, skal indsatsen for folkesundheden i form af en folkesundhedslov stå på side et og være det første punkt i den kommende reform - og ikke som nu være gemt væk omme på side 46, siger Naja Hulvej Rod til Mandag Morgen.

Strukturelle tiltag har ikke alene en effekt på lang sigt, men kan også ofte gøre en forskel på kort sigt.

Tiltag til at mindske alkoholforbrug kan eksempelvis både forebygge alvorlig sygdom på lang sigt, men kan også mindske antallet af ulykker og vold allerede i morgen, lyder det i rapporten.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

7. OKT 2024 • 08:29UDLAND
Mand dræbt af skud i Malmø
FÅ ABONNEMENT