Røde Kors på årsdag: De civile betaler høj pris
Det er et år siden, at Hamas angreb Israel. Den humanitære krise er værre end nogensinde, lyder det.
Den 7. oktober 2023 trængte et antal af militante palæstinensere ind i flere israelske byer som et led i et angreb, der var iværksat af bevægelsen Hamas.Det er mandag et år siden, at angrebet fandt sted, og dagen markeres blandt andet af organisationen Røde Kors.
- Vi markerer, at der nu er gået et år, hvor der først var et forfærdeligt terrorangreb, der slog 1100 mennesker ihjel i Israel.
- Men det har også efterfølgende ført til en eskalering af humanitære og menneskelige lidelser, som vi ikke har set lignende før, siger Anders Ladekarl, der er generalsekretær i organisationen.
Han håber, at markeringen skaber opmærksomhed om, at der skal findes en løsning på konflikten.
- Vores appel er, at lidelserne i både Israel samt Palæstina og nu også Libanon må bringes til en ende.
- Og så håber jeg, at der snart kommer en erkendelse af, at der ikke findes en militær løsning på den her konflikt, lyder det fra Anders Ladekarl.
Generalsekretæren håber desuden på en større opmærksomhed på, at konfliktens parter skal overholde de regler, der er for krigsførelse.
- Det bør være tydeligt for parterne, at det er de civile, der betaler den højeste pris, når reglerne ikke følges, siger han.
Røde Kors yder nødhjælp på begge sider af konflikten, og det har ikke været uden konsekvenser.
- Vi har kæmpet for at få hjælpen frem. Det har desværre betydet, at vi har mistet 38 af vores kolleger bare det sidste år.
- Det har været sværere end nogensinde før at hjælpe, lyder det fra Anders Ladekarl.
Alligevel er der lys at finde i mørket.
Røde Kors driver et felthospital i Rafah i det sydlige Gaza. Siden åbningen i maj har der været over 30.000 konsultationer, næsten 1500 operationer og 168 børn er blevet bragt til verden, oplyser organisationen.
- Det giver håb i en voldsom tid, at vi har været i stand til at hjælpe tusindvis af mennesker, lyder det.
Anders Ladekarl understreger dog, at der fortsat er et stort behov for hjælp, og at der er mangel på "alt".
- Det gælder både medicin, medicinsk udstyr, fødevarer, vand, basale hygiejneartikler og brændstof, siger Anders Ladekarl.
Nødhjælpen skal have bedre vilkår for at nå frem, lyder det.
/ritzau/