Affaldssortering gør prisen på renovation dyrere

27. JUN 2024 • 10:54INDLAND/KRIMINAL

En undersøgelse fra Forsyningstilsynet viser, at kommunernes affaldsgebyrer er vokset med cirka 40 procent.

Det er blevet dyrere at komme af med sit affald, og det skyldes i høj grad, at vi er blevet er tvunget til at sortere det grundigere.

Det viser en rapport, som Forsyningstilsynet har udarbejdet om de affaldsgebyrer, man som boligejer skal betale for at få hentet sit skrald.

Undersøgelsen viser, at prisen fra 2019 til 2023 er steget med knap 1000 kroner til 2686 kroner om året for den gennemsnitlige husejer. Det svarer til 37 procent.

For en etagebolig er regningen typiske vokset fra 1909 til 2788 kroner. Det svarer til hele 46 procent.

- Vi kan konstatere, at stigningerne i affaldsgebyrerne er sket, samtidig med at kommunale udgifter til indsamling af genanvendeligt affald er vokset markant i forbindelse med udrulningen af husstandsnær indsamling.

- En del af forklaringen på de stigende gebyrer kan derfor formentlig findes her, siger Carsten Smidt, der er direktør for Forsyningstilsynet.

Folketinget vedtog i 2020 nye regler, der kræver, at vores affald skal sorteres i ti forskellige fraktioner med henblik at sikre større genanvendelse af affaldet.

Dengang var det forventet, at reglerne ville gøre det dyrere at få hentet affald, men det blev også pålagt kommunerne at sørge for, at der med tiden ville ske omkostningsreduktioner, som ville udligne stigningen.

Det er dog ikke sket endnu. Forsyningstilsynets undersøgelse viser, at kommunernes udgifter til affaldshåndtering er steget fra 1465 til 2006 kroner per husstand i perioden.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

29. JUN 2024 • 23:38SPORT
Thomas Delaney: Den er meget tung