Radikale vil lade kommission gentænke milliardindkøb i Forsvaret

26. JAN 2025 • 14:42ERHVERV/POLITIK

For mange investeringer i Forsvaret har været forsinket eller kritisable, så der er brug for at gentænke det.

For mange investeringer i Forsvaret har været for dumme og for dyre, og derfor foreslår De Radikale at lade en kommission komme med analyser og forslag til, hvordan Forsvaret og indkøb kan omorganiseres.

Det vil bidrage til, at politikerne tager mere kvalificerede beslutninger, når det handler om personel og materiel. De kommende år skal der bruges flere hundrede milliarder kroner, fremhæver forsvarsordfører Stinus Lindgren (R).

- Der er tale om investeringer, som ikke bare er enormt store, men som også i ordets rette betydning betyder noget for liv og død, og derfor er det væsentligt, at vi træffer de rigtige beslutninger, siger han.

Hvis der kan samles et politisk flertal, forestiller han sig, at der kan formuleres et kommissorium inden for et halvt år, så kommissionen kan komme i gang og komme med anbefalinger.

Frem mod 2033 skal der bruges 195 milliarder kroner på forsvar, som har været ramt af væsentlige forsinkelser og flere møgsager.

Kommissionen skal komme med forskellige scenarier og anbefalinger til, hvordan Forsvaret bedst organiseres med henblik på at undgå flere fejl.

Forsvarsudvalgets sekretariat skal samtidig styrkes, så Folketinget bliver i stand til at følge og vurdere iværksættelsen af kommissionens forslag.

- Tanken er at prøve at sikre at vi bruger pengene fornuftigt, vi køber det rigtige på det rigtige tidspunkt, at det er fremtidssikret, og at der er gennemsigtighed også i forhold til de informationer, vi får i Folketinget, siger Stinus Lindgren.

Et væsentligt problem i Forsvaret er, at det går for langsomt med at få købt det rette materiel.

Eksempelvis er der trods en politisk aftale om Arktis fra 2021 endnu ikke indkøbt langtrækkende droner, mindre droner til skibe og en radar på Færøerne, der kan sikre afgørende overvågning af Nordatlanten.

Kommissioners arbejde er typisk langvarigt, så De Radikale holder fast i, at der fortsat skal indkøbes her og nu.

- Det er noget, der kigger fremad og ser, hvordan vi skal indrette Forsvaret fremover. Det betyder ikke, at vi ikke skal købe ind nu. Jeg er helt enig i, at der findes nogle indkøb, som ikke er realiseret endnu.

- Vi sidder med arktiske forhandlinger netop nu, og det er ikke sådan, at alting skal vente. Men vi ser også ind i, at vi skal lave nogle store investeringer i årene, der kommer, og det er primært dem, vi fokuserer på her, siger Stinus Lindgren.

Regeringen nedsatte kort før nytår et ekspertudvalg, der skal skabe et mere veldrevet forsvar ved at komme med anbefalinger til organisering, ledelsesstruktur og tværgående økonomistyring.

Men De Radikale vil have en kommission, som rækker længere end det.

Partiet foreslår også en regelmæssig statusredegørelse i Folketinget ligesom på for eksempel klimaområdet. Det skal danne grundlag for opfølgninger og politiske debatter, som skal være offentlige.

Et andet forslag er et offentligt lobbyregister for firmaer, enkeltpersoner og andre, som kan udbredes til andre områder om forsvar.

Forsvarsordfører Simon Kollerup (S) mener, at Forsvaret skal blive bedre til at styre økonomi og politiske beslutninger. Men en kommission er ikke den rette vej, for de har en tendens til at tage lang tid.

- Vi skal øge tempoet i at få milliarderne til Forsvaret ud at virke hos soldaterne. For det er dér, pengene skaber tryghed for danskerne. Derfor er jeg skeptisk over for det radikale forslag om at nedsætte en kommission, siger han i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT