Erhvervslivet vil styrke Storbritannien-samarbejde efter Trump-torden
EU vil stå stærkere over for USA, hvis man øger samarbejdet med Storbritannien, mener Dansk Erhverv.
Den danske regering bør sammen med EU afsøge muligheden for at øge det politiske og handelsmæssige samarbejde med Storbritannien.Det mener erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.
Opfordringen kommer i kølvandet på toldtrusler fra Donald Trump, der blev genindsat som USA's præsident mandag.
- Det er sådan, at USA er vores vigtigste handelspartner. De er nødvendige for os, siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv.
- Men vi bliver nødt til også at stå i en stærk alliance i Europa for at kunne stå imod de trusler.
Piben har fået en anden lyd hos Brian Mikkelsen, der, da han var erhvervsminister fra 2016 til 2018, var en af fortalerne for at straffe briterne for at forlade unionen.
Ifølge ham er der dog en anden verdensorden i dag, som taler for, at EU og Storbritannien igen bør nærme sig hinanden handelspolitisk.
Donald Trump har givet udtryk for, at der er en ubalance i den handel, der foregår mellem USA og EU. Det skal løses ved, at europæiske varer pålægges told, mener præsidenten.
- Hvis vi får Storbritannien med igen og får givet brexitaftalen et kritisk serviceeftersyn, så de kommer med ind igen som handelsnation, bliver vi stærkere, vurderer Brian Mikkelsen.
- Så kan vi ikke bare lade os puste omkuld, fordi Trump siger noget.
Brian Mikkelsen understreger, at ønsket om et styrket venskab med Storbritannien også var et ønske, inden Donald Trump blev taget i ed.
Det er også et ønske, som er et resultat af den såkaldte Draghi-rapport, der blev ledt an af den tidligere italienske premierminister Mario Draghi.
Den kortlagde et enormt behov for investeringer i EU, hvis ikke unionen skal hægtes af udviklingen i Kina og USA.
- Europa er gået i stå i forhold til det amerikanske samfund, og det er, uanset hvad præsidenten hedder, siger Brian Mikkelsen.
- Så det her er også en reaktion på, at vi skal op i gear, så vi ikke bare bliver et museum, man kigger på og siger: "de sidste 4-500 år har det været en fantastisk civilisation med en kulturrenæssance".
Dansk Erhverv-topchefen håber, at man fra dansk side kan være med til at tage de første skridt hen imod Storbritannien, når Danmark om et halvt års tid overtager EU-formandskabet.
EU-formandskabet går på skift mellem medlemslandene for seks måneder ad gangen.
/ritzau/