Partiledere efter briefing hos Mette F: Meget alvorlig situation
En række partiledere har, efter Trump er blevet præsident, været til orientering i Statsministeriet.
En række partiledere i Folketinget har tirsdag formiddag været til orientering hos statsminister Mette Frederiksen (S) i Statsministeriet.Orienteringen kommer, dagen efter at Donald Trump er blevet genindsat som USA's præsident.
- Vi har selvfølgelig diskuteret den situation, som verden står i nu, efter Trump er blevet præsident i USA. Jeg tror, at vi alle sammen tager det meget alvorligt, og Danmark skal også bidrage mere i sin egen ret, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr efter orienteringen.
Hun hæfter sig blandt andet ved, at Trump ikke nævnte Ukraine i sin indsættelsestale mandag, og at USA vil forlade Parisaftalen.
- Der er meget, vi skal løse selv. Vi må erkende, at de næste fire år bliver svære år.
Alex Vanopslagh (LA), Mona Juul (K) og Martin Lidegaard (RV) deltog også i orienteringen.
Vanopslagh siger, at han ikke tror, at Trumps interesse i at udvide USA's territorium bare forsvinder igen.
- Derfor er der behov for, at vi styrker rigsfællesskabet, og at vi laver en aftale med Grønland, der gør, at de er endnu mere glade for at være en del af rigsfællesskabet.
Trumps bemærkning i sin indsættelsestale om at udvide USA's territorium er faldet Mona Juul for brystet.
Hun har haft svært ved at trække vejret helt ned i maven siden, siger hun.
- Det er en alvorlig situation. Det er det territoriale, der bliver talt om. Senere nævner han Grønland, klimaudmeldelse og det ene og andet.
- Det er en meget alvorlig situation, hvor vi lige pludselig ser en præsident fra USA, som går andre veje, end vi nogensinde har set før, siger Mona Juul.
Imens Trump underskrev en række dekreter i Det Ovale Værelse, blev han af en journalist spurgt ind til Grønland.
- Grønland er et fantastisk sted, og vi har brug for det for at sikre international sikkerhed. Jeg er sikker på, at Danmark nok skal indordne sig, sagde Trump.
Trump forklarede videre, at interessen for Grønland drejer sig om international sikkerhed, hvor Danmark ikke kan løfte opgaven.
- Grønland er nødvendigt. Ikke for os, men for international sikkerhed. Man har russiske skibe over det hele, man har kinesiske skibe over det hele - krigsskibe. Og de kan ikke opretholde den, sagde han.
Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, siger, at han "tager det positivt ned", at Trump ikke nævnte Grønland i sin indsættelsestale.
- Men der er ikke noget af det, som præsident Trump siger, der gør, at vi skal arbejde mindre hårdt og intensivt diplomatisk for at sikre, at vi er i en tæt dialog med vores amerikanske allierede, siger Rabjerg.
Det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz fra partiet Inuit Ataqatigiit, kan også finde noget positivt i indsættelsestalen.
- Jamen, jeg synes, at det var positivt, at Grønland ikke blev nævnt. Jeg synes, at det er en situation, hvor man skal nedskalere dialogen. Jeg synes, at det er vigtigt, at man tager dialogen direkte med Grønland, siger hun.
/ritzau/