Norske SAS-ansatte går i strejke efter sammenbrud

23. AUG 2024 • 07:48ERHVERV/POLITIK

Sammenbrud i forhandlinger mellem SAS og norsk kabinepersonale betyder, at 120 ansatte nedlægger arbejdet.

Rejsende med SAS kan opleve uregelmæssigheder i driften fredag og de kommende dage, efter at 120 norske kabineansatte her til morgen har indledt en strejke.

Strejken er et resultat af, at forhandlinger mellem SAS og de kabineansattes fagforeninger brød sammen fredag morgen 05.30. Det skriver nyhedsbureauet NTB.

Og de ansatte står angiveligt klar til at optrappe konflikten og øge antallet af strejkende, hvis en aftale trækker ud.

SAS skriver i en pressemeddelelse, at man forsøger at minimere forstyrrelser for de planlagte flyvninger.

- Vi undskylder dybt for den ulejlighed, som passagererne måtte opleve, og vi arbejder hårdt på at få afklaret situationen hurtigt.

- Vi tror, at det er muligt at finde en løsning, der både er attraktiv for vores norske kabinepersonale og samtidig kan sikre selskabets konkurrenceevne, skriver selskabet.

Parterne havde sat hinanden stævne hos Riksmekleren, som er det norske svar på Forligsinstitutionen.

Kabinepersonalet er utilfreds med deres løn, som de mener er for lav, og de mange lange og skæve vagter.

- SAS har ikke været villig til at komme os i møde på nogen krav. Derfor havde vi ikke andet valg end at gå i strejke, siger Martinus Røkkum, der er formand for fagforeningen SAS Norge Kabinforening.

Heller ikke hos fagforeningen Fellesforbundet mener man, at løn- og arbejdsvilkårene er rimelige.

- Folkene i vores kabiner er slet og ret slidte. Grænsen for mere fleksibilitet er slet og ret overtrådt, lød det fra Dag-Einar Sivertsen, der er formand for Fellesforbundet, inden forhandlingerne.

Fagforeningerne har varslet, at de vil optrappe strejken med flere ansatte, hvis ikke der kommer skred i forhandlingerne.

Rigsmægler Mats Ruland udtrykker over for VG skuffelse over, at man ikke kom i mål med en aftale, men han er optimistisk i forhold til, at det nok skal lykkes.

- Det bliver jo løst til sidst - det gør det jo altid - men det er et spørgsmål om tid. Jeg håber, at det går hurtigt, siger han.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT