Opposition kalder det manipulation at droppe måltal på falsk præmis

12. SEP 2024 • 16:29ERHVERV/POLITIK

Regeringen har droppet måltal over pædagoger på opfordring af KL, hvis argumenter modsiges af egen analyse.

Det er ren manipulation og ødelægger tilliden, når kommunerne har dækket over det reelle tal for, hvor lang tid det tager at opgøre antallet af pædagoger i institutioner.

Det mener oppositionen, efter at kommunernes egen analyse sår tvivl om deres argument om, at det er for omkostningsfuldt at opgøre.

Regeringen er gået med til at droppe måltallene på baggrund af argumenter fra KL om, at det krævede for mange medarbejdere. Men det er sket på en falsk præmis ifølge fagbladet Børn&Unge. Og det kritiseres.

- Det er manipulation på højeste plan og er en trussel mod åbenhed og tillid.

- Regeringen vælger at fjerne det på et falsk grundlag. Det er et kæmpe tillidsbrud fra KL's side, og det underminerer deres troværdighed, siger børneordfører Theresa Berg Andersen (SF).

Fagbladet Børn&Unge har søgt aktindsigt i en analyse, som KL har fået lavet af en ekstern konsulentvirksomhed.

Men ifølge fagbladet var der fejl i analysen, og tidsforbruget bestod primært af engangsudgifter for at få ordningen i gang. Det ville ikke medføre et stort tidsforbrug de kommende år.

Men den passage var fjernet i en analyse, der blev givet til medierne af KL, hvor det ikke fremgik, at det ville kræve færre ressourcer, når det var sat i værk.

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har tidligere sagt, at han stoler på kommunerne. I et skriftligt svar til fagbladet lyder det, at det er vigtigt for regeringen at afskaffe bureaukrati uanset omfang, hvilket SF kritiserer.

- Det lugter af, at regeringen gør det her, fordi den vil have sin vilje, siger Theresa Berg Andersen.

Hun har selv været daginstitutionsleder i 19 år og opgjorde antallet af pædagoger én gang om året på sin lommeregner, fortæller hun.

Også De Radikale er oprørt ifølge børneordfører Lotte Rod (R).

- Regeringen har forbrudt sig mod en klokkeklar aftale. At krybe udenom er én ting, men at gøre det på en så åbenlyst uærlig måde, det er jo helt uhørt, skriver hun i en skriftlig kommentar.

Enhedslisten mener, at regeringen og KL's argumenter er blevet uholdbare.

- Regeringens argument om, at det er dyrt, holder ikke længere. Selvfølgelig er der en smule administration, men det er væsentligt at få belyst, hvordan forholdene er i børnehaver og vuggestuer, siger børneordfører Mai Villadsen (EL).

Ministeren indkaldes til samråd af oppositionen.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT