Messerschmidt giver garanti om aldrig at gøre Løkke til minister

23. AUG 2024 • 07:31ERHVERV/POLITIK

Dansk Folkeparti er klar til at bløde op på centrale krav for at kunne indgå i en regering efter næste valg.

Hvis den blå blok i dansk politik skal generobre regeringsmagten efter næste folketingsvalg, så kan blokken meget vel få brug for at få lokket Moderaterne over i folden.

Men det bliver i så fald uden deltagelse af Dansk Folkeparti, garanterer formand Morten Messerschmidt (DF) fredag i et interview med Jyllands-Posten.

DF-formanden stoler nemlig ikke på Moderaternes formand, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

- Et samarbejde – hvad end det er i regering eller som støtteparti – til noget, der har med Lars Løkke Rasmussen at gøre, kan jeg udelukke.

- Jeg kommer aldrig nogensinde til at gøre Lars Løkke Rasmussen til minister, siger Morten Messerschmidt til Jyllands-Posten.

De to partiers modsætningsforhold har været velkendte, efter at Lars Løkke Rasmussen i 2022 stiftede Moderaterne.

Morten Messerschmidt nævner blandt andet afskaffelsen af store bededag som helligdag, udlændingepolitikken og forholdene for nedslidte og pensionister som områder, hvor Dansk Folkeparti ser helt anderledes på tingene end Moderaterne.

Og så er der det rent personlige, hvor Morten Messerschmidt ikke har tillid til Lars Løkke Rasmussen.

Løkke førte i sin tid som Venstre-statsminister en politik, der på nogle områder blev orkestreret af Dansk Folkeparti, blandt andet i udlændingepolitikken. En politik, som Løkke siden har lagt afstand til.

Den "klassiske" blå blok med Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne stod i den seneste meningsmåling fra analyseinstituttet Voxmeter til at få blot 71 mandater, langt fra et flertal i Folketinget.

Venstre indgår i øjeblikket i SVM-regeringen, men Morten Messerschmidt håber og tror på, at partiet vender tilbage til den blå blok senest efter næste folketingsvalg.

DF-formanden fortæller til Jyllands-Posten, at hans parti er klar til at gøre indrømmelser for at kunne indgå i et blåt regeringssamarbejde.

Dansk Folkeparti er således klar til at droppe et krav om at få Danmark til at træde ud af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Dansk Folkeparti vil heller ikke kræve Danmark udmeldt af EU, hvis der bliver dannet en blå regering.

- Nej, det gør vi ikke. Vi kommer ikke til at opgive det som partiets politik – men det er klart, at vi er villige til at gå på kompromis, siger Morten Messerschmidt til Jyllands-Posten.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT