Løfte om ti års støtte til Ukraine kan opsiges med halvt års varsel

23. FEB 2024 • 15:47ERHVERV/POLITIK

Både Danmark og Ukraine kan forholdsvis hurtigt komme ud af aftale om sikkerhedstilsagn, viser aftaletekst.

Den tiårige aftale med Ukraine om et sikkerhedstilsagn, som statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede torsdag og underskrev fredag, kan opsiges med seks måneders varsel.

Det fremgår af aftaleteksten, som Udenrigsministeriet har delt på sin hjemmeside.

Det er både Danmark og Ukraine, der allerede fra i dag kan opsige aftalen, hvis det ønskes.

En opsigelse vil dog ikke "påvirke gennemførelsen af igangværende aktiviteter eller projekter, som er blevet besluttet før datoen for opsigelsen", medmindre de to lande aftaler andet, lyder det i aftalens punkt 62.

Da Danmark i december sidste år indgik en tiårig aftale om forsvarssamarbejde med USA, var der modsat tale om en uopsigelig aftale. Den aftale kan først opsiges efter de ti år med et års varsel.

Aftalen om sikkerhedstilsagn til Ukraine blev præsenteret af Mette Frederiksen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) på et pressemøde på Marienborg torsdag.

Fredag er Mette Frederiksen i den ukrainske by Lviv, hvor hun har underskrevet aftalen med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Sikkerhedstilsagnet skal sikre, at den militære støtte fra Danmark til Ukraine fortsætter på den lange bane.

- Ord skaber ikke fred, og tid hjælper ikke Ukraine. Det er kun handling, der tæller på slagmarken, sagde Mette Frederiksen torsdag på pressemødet.

Tilsagnet er et princip lanceret af G7-landene, som nu støttes af 32 lande.

Indtil videre har Tyskland, Frankrig og Storbritannien offentliggjort nationale aftaler om sikkerhedstilsagn til Ukraine.

Det danske sikkerhedstilsagn vil basere sig på F-16-kampfly, genopbyggelse af byen Mykolajiv og reformarbejde i Ukraine.

Aftalen kan ikke blot opsiges, men også forlænges. Det kan ske ved fælles beslutning, senest seks måneder før den tiårige periode udløber.

Desuden kan der løbende justeres og tilføjes til aftalen.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU