LA vil have undervisning om antisemitisme på udvalgte skoler

7. OKT 2024 • 15:16ERHVERV/POLITIK

Liberal Alliance foreslår at afsætte 25 millioner kroner til en taskforce, der skal undervise i antisemitisme.

Liberal Alliance vil stille et forslag om obligatorisk undervisning om antisemitisme, medborgerskab og Holocaust på udvalgte folkeskoler og uddannelsesinstitutioner.

Det siger partiets formand Alex Vanopslagh til Ritzau.

Det gælder skoler med en stor andel af elever med MENAPT-baggrund. Forkortelsen refererer til Mellemøsten, Nordafrika samt Pakistan og Tyrkiet.

- Vi vil koncentrere indsatsen de steder, hvor vi formoder, at problemet er størst i et håb om, at det bliver bedre, siger Alex Vanopslagh.

Meldingen kommer i forbindelse med etårsdagen for terrorangrebet mod Israel.

- Jøder i Danmark bliver i stigende grad chikaneret, truet eller oplever en utryg hverdag, siger LA-formanden.

- Jeg mener, at vi i Folketinget skal tænke over, hvad vi kan gøre for at komme antisemitismen til livs.

Konkret ønsker Liberal Alliance, at der afsættes 25 millioner kroner til en taskforce, der er forankret i Undervisningsministeriet, som skal stå for undervisningen på udvalgte skoler.

Alex Vanopslagh mener, at det skal være fagpersoner som historikere, lærere eller ansatte i ministeriet, der skal varetage undervisningen.

- Grunden til at det skal forankres i en taskforce er, at det ikke skal være den enkelte lærer i det enkelte klasseværelse, der har ansvaret, siger han.

De Konservative foreslog i december, at der skulle oprettes neutralt nationalt undervisningsmateriale om Israel-Palæstina-konflikten, så det ikke er den enkelte lærer, der står til ansvar for undervisningen.

At antisemitisme og Holocaust skal på skoleskemaet er ikke nyt.

I juni i år blev regeringen og en lang række partier, herunder Liberal Alliance, enige om at styrke undervisning om antisemitisme i folkeskolen og på gymnasiale uddannelser.

Og for mere end et år siden blev Holocaust tilføjet til folkeskolens historiekanon. Det betyder, at det blev obligatorisk at undervise om Holocaust i folkeskolen.

Liberal Alliances forslag kommer i forlængelse af det, siger Alex Vanopslagh.

- Vores forslag adskiller sig ved at målrette skoler og uddannelsesinstitutioner, hvor vi har en rimelig formodning om, at der kan være større udfordringer med antisemitisme, siger han.

- Jeg er med på, at man ikke bare kan trylle bestemte værdier eller holdninger væk, men jeg synes, at man bør gøre forsøget.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT